crisis ahead
Economy

O Ρουμπινί προειδοποιεί: Έρχεται η "τέλεια καταιγίδα" που θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία λόγω πολλαπλών γεωοικονομικών σοκ

Για την τέλεια καταιγίδα που θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία λόγω πολλαπλών γεωοικονομικών σοκ προειδοποιεί για άλλη μία φορά ο διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubini, γνωστός και ως Dr Doom.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Roubini προειδοποιεί ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια «τέλεια καταιγίδα» υψηλού πληθωρισμού, αυξανόμενων επιτοκίων και ύφεσης που θα είναι εφιάλτης για τις οικονομίες.

Οι τιμές στα εμπορεύματα θα αυξηθούν ενώ η Γαλλία επιφυλάσσει μια νέα κρίση στους κόλπους της Ευρωζώνης.

CONTINUE READING

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Roubini, από τη μια μεριά, οι Αμερικανοί policy makers ανησυχούν για την άνοδο του πληθωρισμού, φαινόμενο που παρατηρήθηκε το α’ τρίμηνο του 2024, παρότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία παρατηρείται μια εξομάλυνση, από την άλλη, όμως, υπάρχει φόβος για το γεγονός πως η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, κάτι που αποτυπώνεται στην αγορά εργασίας.
«Ανοίγουν θέσεις εργασίας, ωστόσο η ανεργία αυξάνεται, όπως αναφέρει το bankingnews.gr

Βάσει του mandate τους, δικαίως ανησυχούν τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την ανάπτυξη και εξίσου δικαίως καθυστερούν να πάρουν απόφαση να περικόψουν τα επιτόκια.
Κατά τη γνώμη, μεγαλύτερο ρίσκο ενέχει η τυχόν αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων. Βέβαια, και η ανάπτυξη διαγράφει μετριοπαθή πορεία, πλέον.

Η κατανάλωση καταγράφει μείωση, ενώ παρουσιάζονται προβλήματα στην αγορά εργασίας.
Θεωρώ, λοιπόν, πως η Fed θα συνεχίσει να επιδιώκει το σενάριο της ήπιας προσγείωσης, ωστόσο έχει μεταβάλει ελαφρώς τους στόχους της.
Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε μια ήπια, ρηχή ύφεση.
 

Ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα πρέπει να ξεκινήσουν να σκέφτονται πώς θα διαχειριστούν μια υπόθεση οικονομικής συρρίκνωσης».

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα η αμερικανική οικονομία να προσγειωθεί ανώμαλα (hard landing), ο οικονομολόγος σημείωσε πως πριν από έναν χρόνο αυτό ήταν ένα σενάριο το οποίο προεξοφλούσαν πολλοί.
Μετά, υπήρξε μεταστροφή, με τη συναίνεση να συγκλίνει στην υπόθεση της ήπιας προσγείωσης. Στη συνέχεια, πάλι, οι προσδοκίες μετεστράφησαν, λόγω του επίμονου πληθωρισμού.

Πολλοί κάνουν λόγο για μη προσγείωση, γεγονός που φέρνει τη Federal Reserve στη θέση να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα (higher for longer).

Γεωοικονομία

Ερωτηθείς για την κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο που διανύει η παγκόσμια οικονομία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλλά και εξαιτίας των αιφνίδιων εκλογών στη Γαλλία, ο Nouriel Roubini επεσήμανε πως το τρέχον γεωπολιτικό σοκ μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις στις τιμές στην Ενέργεια ή να προκαλέσει έναν υπερκύκλο στα εμπορεύματα.


«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αρχικά, πυροδότησε εκρηκτικές αυξήσεις στην Ενέργεια, στο φαγητό, στα λιπάσματα, στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.Εάν η πολεμική κρίση μεταξύ του Ισραήλ, της Hamas και της Hezbollah στον Λίβανο επιδεινωθεί, γεγονός που θα εμπλέξει το Ιράν, οι τιμές στο πετρέλαιο θα πιεστούν ανοδικά και θα φτάσουν σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

CONTINUE READING

Επίσης, η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να βαίνει αργά, ωστόσο σηματοδοτεί την έναρξη ενός Ψυχρού Πολέμου, που γίνεται ολοένα και ψυχρότερος.Ως αποτέλεσμα θα έχουμε ενίσχυση του προστατευτισμού, ενώ σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές πολλά θα εξαιρεθούν από το αν θα εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Donald Trump ή ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Θα έλεγα, λοιπόν, πως οι κεντρικές τράπεζες φοβούνται τυχόν γεωπολιτικά σοκ που μπορεί να εκτοξεύσουν τις τιμές στα εμπορεύματα και στην Ενέργεια, διότι το επόμενο στάδιο θα είναι η άνοδος των πληθωριστικών πιέσεων σε βαθμό τέτοιον, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τιθασευτούν.

Θα ακολουθήσει περίοδος στασιμοπληθωρισμού, η οποία θα βλάψει την ανάπτυξη με τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι ανέφικτο για τους κεντρικούς τραπεζίτες να επιτύχουν το σενάριο της ήπιας προσγείωσης» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Σε σχέση με τις γαλλικές εκλογές έχω να πω ότι υπάρχουν σημαντικοί δημοσιονομικοί κίνδυνοι.
Αν όσα προαναγγέλλουν και υπόσχονται οι Γάλλοι υποψήφιοι εφαρμοστούν, η κατάσταση θα γίνει πολύ επικίνδυνη όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
 

Θεωρώ, βέβαια, πως όποιος βρεθεί στην εξουσία εντέλει θα λάβει ορθολογικές αποφάσεις, τηρώντας τα συμφωνηθέντα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, όπως ορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά και τις οδηγίες της ΕΚΤ».

Αντίθετα, τυχόν δημοσιονομική επέκταση εκτός των ορίων θα εκτοξεύσει τις αποδόσεις των ομολόγων και θα επηρεάσει πολύ αρνητικά τις μετοχές.Η Ευρώπη θα πρέπει τότε να εφαρμόσει πολιτικές προσαρμογής.Θυμόμαστε τι έγινε στη Μεγάλη Βρετανία λόγω των bond vigilantes, με τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας να φτάνουν, επί Liz Truss, ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Συνεπώς, θεωρώ πως όποιος ανέβει στην εξουσία δεν θα θελήσει να προκαλέσει χάος, κάνοντας κάτι ακραίο».

Ερωτηθείς ειδικά για τη Le Pen και των λαϊκιστικών κομμάτων γενικότερα, ο Nouriel Roubini είπε πως γενικά η ατζέντα των λαϊκιστών προσαρμόζεται. Μάλιστα, περί αυτού ανέφερε το παράδειγμα της Georgia Meloni στην Ιταλία, η οποία, ως γνωστόν, λείανε τις όποιες πολιτικές της γωνίες.
«Φυσικά, υπάρχουν διαφορές μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας.

H Ιταλία είχε τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τον Draghi, που είχε σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Η Γαλλία δεν διαθέτει μια τέτοια πατρική φιγούρα, αλλά η Le Pen θα αποδειχθεί πιο μετριοπαθής όταν αναλάβει την εξουσία» επισήμανε ο Nouriel Roubini.

Για Κίνα… και τις αγορές

Ερωτηθείς για την αμερικανική πολιτική έναντι της Κίνας, ο επονομαζόμενος και Dr Doom υποστήριξε πως και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί θα επιδιώξουν να φανούν σκληροί απέναντι στην Κίνα, με κυρώσεις και ολοένα στενότερους εμπορικούς διαδρόμους.

«Σημαντικοί θα είναι οι περιορισμοί που θα επιβληθούν στον τεχνολογικό τομέα.Σημαντικό είναι το γεγονός πως ο Trump θέλει να επιβάλει δασμούς 10% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα –ακόμα και αν αυτά προέρχονται από φίλιες και σύμμαχες χώρες, π.χ. από την Ευρώπη– και ως 60% στις εισαγωγές από την Κίνα.
 

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει μόνο μαστίγιο ή μαστίγιο και καρότο – τουλάχιστον για τους Ευρωπαίους.

Φυσικά, τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Κινέζοι μπορεί να απαντήσουν.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι πώς κάθε δασμός είναι μια επιθετικής μορφής φορολόγηση, που αυξάνει τις τιμές των εισαγόμενων αγαθών και αυξάνει τον πληθωρισμό.

Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρξει υποτίμηση του δολαρίου και ανατίμηση άλλων νομισμάτων» σημείωσε ο Roubini.
Τέλος, σε ερώτηση ποια assets θα πληγούν περισσότερο μέσα σε αυτό το γεμάτο παγίδες γεωοικονομικό περιβάλλον, ο οικονομολόγος απάντησε πως ο προστατευτισμός θα ενισχύσει τον πληθωρισμό, γεγονός που θα απασχολήσει έντονα την αγορά ομολόγων.

Ωστόσο, τυχόν κλιμάκωση των εμπορικών διαμαχών ή των εμπορικών πολέμων θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για τα χρηματιστήρια μετοχών.
Τυχόν παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος δεν θα είναι κάτι καλό για τις αγορές μετοχών, κατέληξε.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR