ΑΣΠΙΔΕΣ
World

Απροστάτευτα τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά - Η αποστολή ΑΣΠΙΔΕΣ έμεινε χωρίς σκάφη αφήνοντας τους Χούθι να «ξεσαλώνουν»

Στις αρχές του φετινού Απριλίου, οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι από την Υεμένη έναντι εμπορικών πλοίων που διέσχιζαν την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπου του Άντεν μειώθηκαν δραματικά. Ίσως αυτή η αλλαγή στην επιθετικότητα της οργάνωσης οφείλεται στις επιτυχημένες αμερικανικές και βρετανικές αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Υεμένη.

Ειδικοί είχαν προειδοποιήσει πως η παύση των επιθέσεων των Χούθι ίσως είναι προσωρινή, για αυτό το ΝΑΤΟ δεν έπρεπε να επαναπαυτεί. Η ευρωπαϊκή αποστολή ΑΣΠΙΔΕΣ και η αμερικανική και βρετανική αρμάδα στην Μέση Ανατολή έπρεπε να αναδιοργανωθούν και να ξανά ξεκινήσουν περιπολίες στην περιοχή, αναφέρει ξένο μέσο.

«Δεν είμαστε σίγουροι πόσους πυραύλους και drones είχαν όταν ξεκίνησαν τις επιθέσεις. Έτσι, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι αποθέματα έχουν διαθέσιμα αυτήν την στιγμή. Το Ιράν κατά πάσα πιθανότητα τους τα αναπληρώνει» είχε δηλώσει τότε ένας Δυτικός στρατηγός.

Ξανά Ξεκίνησαν τις Επιθέσεις

Οι εικασίες των ειδικών βγήκαν δυστυχώς σωστές. Οι Χούθι τις τελευταίες ημέρες ξανά ξεκίνησαν να πλήττουν εμπορικά πλοία που περνούν κοντά στα χωρικά ύδατα της Υεμένης και ως αποτέλεσμα είχαμε ήδη μία βύθιση πλοίου (ελληνόκτητου μάλιστα). 

Στην πραγματικότητα, το νέο κύμα επιθέσεων των ανταρτών φαίνεται πως ήταν καλύτερα προσχεδιασμένο από ότι άλλο έχουμε δει στο παρελθόν. Οι επιθέσεις των Χούθι είναι καλά μελετημένες και έτσι καταφέρνουν να εκτοξεύουν τους πυραύλους τους με μεγάλη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Τα πυρομαχικά και τα drones των ανταρτών έχουν επιδείξει αυξημένη ικανότητα διείσδυσης εντός των δυτικών αντιαεροπορικών ασπίδων που δημιουργούν τα πλοία της συμμαχίας.

Με απλά λόγια οι Χούθι εξελίσσονται και προσαρμόζονται, σε αντίθεση με τα δυτικά πολεμικά πλοία τα οποία όχι μόνο έχουν αντιμετωπίσει πολλά τεχνικά προβλήματα αλλά ο αριθμός τους στην Ερυθρά Θάλασσα έχει μειωθεί. 

«Εξελίσσουν τις τακτικές τους, τις τεχνικές τους, τις διαδικασίες επιθέσεις κλπ. Τώρα προσπαθούν να συντονίζονται και να χτυπούν χρησιμοποιώντας πολλαπλές δυνατότητες» δήλωσε ένας Αμερικανός καπετάνιος αεροπλανοφόρου.

Επιπρόσθετα, πρέπει να τονίσουμε πως έχουν παρατηρηθεί αλλαγές και στα drones που επιλέγουν οι Χούθι για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους. Συγκεκριμένα, οι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ μιλούν για αυξημένη χρήση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV), όπως για παράδειγμα του τύπου Toofan 1. Αυτό το ναυτικό drone μεταφέρει 150 κιλά εκρηκτικών και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Με ένα τέτοιο USV οι Χούθι βύθισαν το ελληνόκτητο πλοίο Tutor, αναγκάζοντας το πλήρωμα να το εκκενώσει.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR