National affairs

Πυρά Γεραπετρίτη στη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων για το «Επαίσχυντο Βόρεια» του Μίτσκοσκι

Νέο αυστηρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία, που εξακολουθεί να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

CONTINUE READING

«Η απόφαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας να μην χρησιμοποιεί ”στο δημόσιο λόγο στο εσωτερικό την συνταγματική ονομασία της χώρας” συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο.

Και συνέχισε: «Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή του».

Υπενθυμίζεται πως ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, στη δευτερολογία του λίγο πριν από την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, χαρακτήρισε ως «επαίσχυντο» τον προσδιορισμό «Βόρεια» στη συνταγματική ονομασία της χώρας του, ο οποίος, όμως, όπως είπε, αποτελεί πλέον μέρος του νομικού συστήματος της χώρας και με τον οποίο, όπως συμπλήρωσε, «συμβιβάζεται».

Ο ίδιος, μάλιστα, μία μέρα πριν κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, αποκάλεσε «Μακεδονία» τη χώρα του, προχωρώντας σε ακόμη μία ωμή πρόκληση.

Η Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών

Βρισκόμαστε εν μέσω δύο φρικτών πολέμων, οι οποίοι ταλανίζουν την υφήλιο. Τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ειδικά, για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, παρά τις προσπάθειες που γίνονται σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία, εξακολουθεί να υπάρχει κλιμάκωση και επέκταση των εχθροπραξιών.

Ως προς την Κύπρο, συνιστά απαράδεκτη ενέργεια η απειλή εναντίον κράτους μέλους της ΕΕ, κατά της υπόστασης και της κυριαρχίας του. Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου, η οποία αυτή τη στιγμή απειλείται ωμά και κυνικά.

Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, για τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα, η Ελλάδα αποτέλεσε πάντοτε τη ζωτική δύναμη για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την προοπτική αυτή επί τη βάσει των προβλεπόμενων αιρεσιμοτήτων και των ιδίων ικανοτήτων των κρατών μελών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι, ειδικά σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αποφάσισε συστηματικά και επίμονα να μην χρησιμοποιεί στον δημόσιο λόγο στο εσωτερικό, τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή τους.

Η πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη δεν μπορεί να νοηθεί παρά μόνον με πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR