ρωσικά πολεμικά πλοίa
World
Updated at:

Αμόκ στο Κίεβο! Η Ρωσία εξαπέλυσε πρώτη φορά πυραυλική επίθεση με πλοία από την Θάλασσα Αζόφ - Τι σημαίνει αυτό για την Ουκρανία;

Όπως όλα δείχνουν, η Ρωσία ξεκίνησε να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς τύπου Kalibr από την Θάλασσα Αζόφ. Για πρώτη φορά η εν λόγω τακτική τέθηκε σε εφαρμογή το βράδυ της Παρασκευής, όταν ρωσικά πολεμικά πλοία από την εν λόγω θάλασσα εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση έναντι ουκρανικών στόχων. 

Από ότι φαίνεται η Ρωσία προτιμάει να εκτοξεύει τέτοιες επιθέσεις από την Θάλασσα Αζόφ, διότι αυτή η θάλασσα είναι ασφαλέστερη συγκριτικά με την Μαύρη Θάλασσα. Στην Μαύρη Θάλασσα πολλές φορές στο παρελθόν τα ρωσικά πολεμικά πλοία έγιναν στόχοι ουκρανικών επιθέσεων, συνήθως με μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV).

«Αυτή η εξέλιξη αποτελεί μία σημαντική αλλαγή επειδή οι Ρώσοι θεωρούν πλέον την Θάλασσα Αζόφ ασφαλέστερη από την Μαύρη Θάλασσα» είπε ο Νμίτρο Πλέτεντσουκ, εκπρόσωπος του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού κατά την διάρκεια δηλώσεών του στις 22 Ιουνίου.

Την Παρασκευή, ρωσικά πλοία από την περιοχή εκτόξευσαν 3 πυραύλους τύπου Kalibr έναντι ουκρανικών στόχων, αποκάλυψε ο Ουκρανός. Η προχθεσινή επίθεση αποτελούσε στην πραγματικότητα μέρος μίας μεγαλύτερης ρωσικής αεροπορικής επιδρομής κατά ουκρανικών πόλεων και ενεργειακών εγκαταστάσεων. Μαζί με τους πυραύλους Kalibr η Μόσχα εκτόξευσε και 6 drones τύπου Shahed-136, όπως επίσης και 16 ακόμη πυραύλους. 

Κάποιες από τις ουκρανικές πόλεις που χτυπήθηκαν είναι το Ιβάνο-Φρανκίφσκ, το Λουτσκ και η Λβιβ στην δυτική Ουκρανία, το Κίεβο και η Βίννιτσα στην κεντρική Ουκρανία και η Ζαπορίζια στο νότιο τμήμα του κράτους. Από τους συνολικά 16 ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν, οι Ουκρανοί ανέφεραν πως κατέρριψαν τους 12. Πρόσθεσαν πως αναχαίτισαν όλα τα εισερχόμενα ρωσικά επιθετικά drones καμικάζι τύπου Shahed.

Όλο και Περισσότερα Ρωσικά Πλοία στην Θάλασσα Αζόφ

Στις 20 Ιουνίου αποκαλύφθηκε πως το πολεμικό ναυτικό του Κρεμλίνου μετακίνησε συνολικά 9 πολεμικά πλοία στην Θάλασσα Αζόφ, τουλάχιστον σύμφωνα με αναφορά του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού. Εννοείται πως η Μόσχα δεν έχει εγκαταλείψει τελείως την Μαύρη Θάλασσα, απλά φαίνεται πως λαμβάνει κάποια επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας για να προστατέψει τον στόλο της. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι να κρατάει ασφαλή απόσταση από τις ουκρανικές ακτές, για αυτό και μεταφέρει κάποια πολύτιμα σκάφη στην Θάλασσα Αζόφ.

Αν και οι Ουκρανοί δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στην εν λόγω θάλασσα, ο Πλέτεντσουκ προειδοποίησε τους Ρώσους λέγοντας «μην ξεχνάτε πως η Θάλασσα Αζόφ βρίσκεται αρκετά κοντά μας». Ίσως το Κίεβο σχεδιάζει επιθέσεις και έναντι των ρωσικών πλοίων στην συγκεκριμένη περιοχή.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR