F-16 εναντίον S-400
Armed Conflicts
Updated at:

S-300 και S-400 εναντίον F-16: Μπορούν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας να καταρρίψουν τα ουκρανικά μαχητικά;

Οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να υπονομεύσουν τις δυνατότητες αεράμυνας της Ρωσίας λίγο πριν παραλάβουν τα πρώτα F-16 από την Δύση αργότερα μέσα στο έτος. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην νέα του ενημέρωση.

CONTINUE READING

Χτυπούν Απανωτά τα Ρωσικά Συστήματα Αεράμυνας

Η αναφορά της 12ης Ιουνίου της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης τόνισε την νέα στρατηγική προσέγγιση του Κιέβου στο ζήτημα της ρωσικής αεράμυνας: οι Ουκρανοί πλήττουν όσα περισσότερα ρωσικά συστήματα αεράμυνας μπορούν σε μία προσπάθεια να ανοίξουν τον δρόμο για τα F-16 που θα παραλάβουν.

Στόχοι προτεραιότητας του ουκρανικού στρατού αποτελούν φυσικά τα κρισιμότερα αντιαεροπορικά συστήματα της Μόσχας, όπως ο τύπος S-400.

Εύστοχο παράδειγμα της νέας ουκρανικής στρατηγικής αποτελεί μία αεροπορική επίθεση στις 11 με 12 Ιουνίου φέτος, όταν δυνάμεις του Κιέβου έπληξαν μία ρωσική συστοιχία S-300 και 2 ρωσικές συστοιχίες S-400 κοντά στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Μετέπειτα εικόνες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο επιβεβαίωσαν πως αυτά τα συστήματα της Μόσχας υπέστησαν πράγματι ζημιές.

Γιατί όμως οι Ουκρανοί πλήττουν τώρα τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας; Διότι πολύ απλά βρισκόμαστε μόλις κάποιες εβδομάδες πριν φτάσουν τα πρώτα δυτικά μαχητικά F-16 στο Κίεβο και έτσι σε περίπτωση που χτυπηθεί ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας, η Ουκρανία ελπίζει πως η Μόσχα δεν θα προλάβει να το αντικαταστήσει εγκαίρως.

Βάσει αυτής της λογικής τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν σημειωθεί απανωτές επιθέσεις έναντι ρωσικών συστημάτων αεράμυνας. Στις 3 Ιουνίου ουκρανικοί HIMARS λέγεται πως κατέστρεψαν 4 ρωσικά συστήματα S-300 στο Μπέλγκοροντ, κάτι που αν και επιβεβαίωσε το Κίεβο δεν σχολίασε καν το Κρεμλίνο.

S-300/400 Εναντίον F-16

CONTINUE READING

Προφανώς όμως η Ουκρανία δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να εξουδετερώσει όλες τις απειλές που θέτουν τα επίγεια ρωσικά συστήματα αεράμυνας, διότι πολλά από αυτά είναι αδύνατο να καταστραφούν. Έτσι είναι βέβαιο πως τα ουκρανικά μαχητικά F-16 θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις απειλές και να επιβιώσουν από τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους αν θέλουν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ουκρανικού στρατού.

Στον χώρο των ειδικών, δεν τίθεται σχεδόν καμία αμφιβολία ότι ένα ρωσικό σύστημα S-400 ή ακόμη και S-300 μπορεί να καταρρίψει ένα ουκρανικό μαχητικό F-16 με σχετική ευκολία, αν φυσικά κυριαρχούν οι κατάλληλες συνθήκες. Οι Ρώσοι είναι σίγουροι πως θα μπορούν να στοχεύσουν τα ουκρανικά αεροσκάφη «με το που απογειωθούν από τις βάσεις τους», αν φυσικά αυτές οι βάσεις βρίσκονται εντός της επικράτειας του κράτους.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR