Κινέζοι χάκερς
China

Στρατιές από Χάκερς! Η Κίνα επιστρατεύει προγραμματιστές για να ξεκινήσει κυβερνοπόλεμο με την Δύση

Σήμερα κυριαρχεί μία διεθνής ανησυχία πως η Κίνα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, κυρίως εξαιτίας της αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ των κινεζικών πολιτικών τεχνολογικών ινστιτούτων και των στρατιωτικών σωμάτων του κράτους. Αυτή η σύνδεση είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε δημοκρατικές χώρες, πιστεύουν οι ειδικοί.

Στρατιές από Χάκερς

Από τότε που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αποκάλυψε την φιλοδοξία της Κίνας να εξελιχθεί σε «ψηφιακή υπερδύναμη» το 2014, το Πεκίνο έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να κάνει αυτό το σχέδιο πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα όραμα, το οποίο όμως υποστηρίχθηκε από υπέρογκα χρηματικά ποσά και πολύ σωστή οργάνωση μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. Ως αποτέλεσμα, σήμερα η Κίνα έχει τρομερές επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες στον τομέα του κυβερνοκόσμου.

Από ότι φαίνεται οι κύριες μη στρατιωτικές ομάδες χάκερς της Κίνας στοχεύουν σήμερα την έρευνά τους σε δυτικά προϊόντα και συστήματα. Πώς το κάνουν αυτό; Μελετούν εξονυχιστικά τις συμμετοχές δυτικών αντίστοιχων ομάδων σε παγκόσμιους διαγωνισμούς χάκινγκ και παρόμοια προγράμματα. Αυτές οι κινεζικές ομάδες πιστεύεται πως συνδέονται με εταιρείες που συνεργάζονται με κινεζικές κυβερνητικές αρχές για ένα μεγάλο εύρος ψηφιακών δραστηριοτήτων. Συνήθως οι χάκερς αποκαλύπτουν στις κινεζικές αρχές ευαλωτότητες στα δυτικά συστήματα έναντι αμοιβής. Έπειτα το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες για επιθετικούς σκοπούς.

Η Κίνα χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο εταιρείες και ομάδες χάκερς για να ανακαλύψουν τις ευαλωτότητες στην δική της κυβερνοασφάλεια, έτσι ώστε να κλείσει τις «τρύπες» και να ενισχύσει το επίπεδο ασφάλειας. Όπως καταλαβαίνετε, οι ευαλωτότητες (bug κλπ) σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα είναι το παν, αφού μόλις βρεθεί μία αχίλλειος πτέρνα μπορούν να ακολουθήσουν καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις.

Για να το εξηγήσουμε με απλά λόγια, Κινέζοι χάκερς θα μπορούσαν να ανακαλύψουν μία ευαλωτότητα στον κώδικα ενός τραπεζικού συστήματος που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποκτώντας αυτήν την πληροφορία, η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτεθεί ηλεκτρονικά σε αυτό το σύστημα, εκθέτοντας τα ευαίσθητα δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων. Φανταστείτε τώρα τι θα μπορούσε να γίνει εάν γίνονταν το ίδιο με κάποια βάση δεδομένων του αμερικανικού στρατού. Αυτός ίσως είναι και ο απώτερος στόχος του Πεκίνου, δηλαδή να εφαρμόσει τον κυβερνοπόλεμο για στρατιωτικά οφέλη έναντι των εχθρών του.

Τέλος, ενδεικτική είναι η δημόσια προειδοποίηση που προανήγγειλαν Αμερικανοί και Βρετανικοί αξιωματικοί τον περασμένο μήνα σχετικά με την αναδυόμενη κυβερνο-απειλή που θέτει η Κίνα.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR