Armed Conflicts
Updated at:

Στην σκιά των ρωσικών πυραύλων η Δύση! Πούτιν-Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να αναπτύξει συμβατικούς πυραύλους σε απόσταση βολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, εάν επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Στην πρώτη του συνάντηση με δημοσιογράφους διεθνών πρακτορείων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι θα ήταν λάθος της Δύσης να υποθέσει ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ πυρηνικά όπλα, όπως αναφέρει το reuters.com

Όταν ρωτήθηκε για την έκκληση του αρχηγού του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει Δυτικά όπλα για επιθέσεις εντός της Ρωσίας, ο Πούτιν προειδοποίησε πως πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που φέρνει τη Δύση πιο κοντά σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία.

CONTINUE READING

Η απάντηση της Ρωσίας, είπε ο Πούτιν, θα ήταν η κατάρριψη των δυτικών πυραύλων, και συγκεκριμένα ανέφερε το αμερικανικό ATACMS και τα βρετανικά και γαλλικά πυραυλικά συστήματα.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και παρόμοιας τεχνολογίας σε αρκετά μικρή απόσταση ώστε να μπορεί να πλήξει τις χώρες που προμηθεύουν την Ουκρανία με τέτοια όπλα.

«Αν δούμε ότι οι χώρες αυτές παρασύρονται σε έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διατηρούμε το δικαίωμα να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο. Γενικά μιλώντας, αυτός ο δρόμος οδηγεί σε πολύ σοβαρά προβλήματα» δήλωσε.

Ο Πούτιν δεν έδωσε λεπτομέρειες σε ποιες χώρες σκέφτεται να παραδώσει τέτοιους πυραύλους.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε το Κίεβο έχει δώσει άδεια στο Κίεβο να χρησιμοποιεί ορισμένα αμερικανικά όπλα σε στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να απαγορεύει στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με τα ATACMS, τα οποία έχουν βεληνεκές έως και 186 μίλια (300 km), και άλλα όπλα μεγάλης εμβέλειας που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο στις 3 Μαΐου, είπε στο Reuters ότι είναι δικαίωμα της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία.

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Σε μια τρίωρη συζήτηση με δημοσιογράφους στον νέο ουρανοξύστη της Gazpron την Τετάρτη, ενόψει του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν αναφέρθηκε σε διεθνή ζητήματα όπως ο πόλεμος στη Γάζα και οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές.

«Κανείς στις ΗΠΑ δεν ενδιαφέρεται για την Ουκρανία. Ενδιαφέρονται για το μεγαλείο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες δεν μάχονται για την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό αλλά για το δικό τους μεγαλείο».

Υποστήριξε ότι η Μόσχα δεν νοιάζεται για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε όμως ότι το αμερικανικό δικαστικό σύστημα χρησιμοποιείται ξεκάθαρα σε μια πολιτική μάχη κατά του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ.

«Καίγονται από μέσα […] Είναι προφανές σε όλο τον κόσμο ότι η δίωξη κατά του Τραμπ, ειδικά όσον αφορά κατηγορίες που σχηματίστηκαν βάσει γεγονότων που συνέβησαν πριν από πολλά χρόνια, χωρίς άμεσες αποδείξεις, είναι απλώς η αξιοποίηση του δικαστικού συστήματος σε μια εσωτερική πολιτική πάλη» υποστήριξε ο ρώσος πρόεδρος

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πιο πολύνεκρου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν προειδοποιεί όλο και συχνότερα για τον κίνδυνο παγκόσμιας σύρραξης, καθώς η Δύση προσπαθεί να βρει πώς θα απαντήσει στην πρόοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

CONTINUE READING

Όταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, ο Πούτιν απάντησε ότι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει τη χρήση τέτοιων όπλων.

«Για κάποιο λόγο η Δύση πιστεύει ότι η Ρωσία δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ» δήλωσε όταν ρωτήθηκε για τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης.

«Έχουμε ένα πυρηνικό δόγμα, κοιτάξτε τι λέει. Αν οι ενέργειες κάποιων απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητας, εξετάζουμε τη δυνατότητα χρήσης όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ελαφρά τη καρδία» προειδοποίησε.

Το πυρηνικό δόγμα που δημοσίευσε η Ρωσία το 2020 παραθέτει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο πρόεδρος θα μπορούσε να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών. Χονδρικά μιλώντας, αυτό μπορεί να γίνει ως απάντηση είτε σε επίθεση με πυρηνικά όπλα ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, είτε σε επίθεση με συμβατικά όπλα «όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του έθνους».

Επίθεση στο NATO

Ο Πούτιν παρουσιάζει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως υπαρξιακή μάχη κατά της παρακμάζουσας Δύσης, η οποία ταπείνωσε τη Ρωσία μειώνοντας τη σφαίρα επιρροής της μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Δύση αρνείται να μιλήσει για τις αιτίες του πολέμου, ο οποίος όπως είπε άρχισε το 2014 όταν εκδιώχθηκε ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας, κάτι το οποίο παρουσίασε ως πραξικόπημα πίσω από το οποίο βρίσκονταν οι ΗΠΑ.

Η Δύση από την πλευρά της περιγράφει την εισβολή ως ιμπεριαλιστική κατάκτηση ξένων εδαφών.

Οι Δυτικοί ηγέτες υποβαθμίζουν τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας για γενίκευση του πολέμου, έχουν όμως επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν μπορεί να επιτεθεί σε κάποια χώρα του NATO, της ισχυρότερης στρατιωτικής συμμαχίας στον πλανήτη.

Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Μπάιντεν έχουν δηλώσει πως μια άμεση σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, την μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου, θα αποτελούσε βήμα προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δεν πρέπει να κάνεις εχθρό σου τη Ρωσία. Μόνο τον εαυτό σου βλάπτεις με αυτό τον τρόπο» είπε ο ρώσος πρόεδρος.

«Νόμιζαν ότι η Ρωσία θέλει να επιτεθεί στο NATΟ. Έχετε τρελαθεί εντελώς» δήλωσε.

«Ποιος σκέφτηκε κάτι τέτοιο; Είναι μια ανοησία».

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR