Weapon systems

Το Πολεμικό Ναυτικό δεν λέει όχι σε 4η φρεγάτα «Κίμων» και η Πολεμική Αεροπορία σε 6 επιπλέον Rafale αλλά το ταμείο δεν μπορεί

Παρά το γεγονός της ηρεμίας στους αιθέρες του Αιγαίου η συνεχιζόμενη αναθεωρητική στάση της Τουρκίας κάνει την Αθήνα να αναζητά τρόπους ενίσχυσης του οπλοστασίου της με πλατφόρμες που έχουν τεχνολογία αιχμής.

Ανάμεσα σε αυτές τις πλατφόρμες είναι τα μαχητικά Rafale και οι φρεγάτες κλάσης «Κίμων».

Στα μαχητικά αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του όπου δήλωσε χαρακτηριστικά: «είμαστε σε φάση επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού μας προγράμματος και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις νέες προκλήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε 24 Rafale. Θα θέλαμε να τα κάνουμε 30. Θα δούμε αν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από ανώτατη πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας μέχρι στιγμής η γαλλική πλευρά δεν έχει καταθέσει πρόταση τιμής για τα 6 επιπλέον μαχητικά που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, προκειμένου να υπάρξουν και οι σχετικές διαδικασίες που θα βοηθήσουν ώστε την Πέμπτη με φόντο τα ναυπηγεία της Λοριάν και την φρεγάτα «Κίμων», ο πρωθυπουργός που θα επιθεωρήσει την πορεία των εργασιών στα 3 πολεμικά πλοία που χτίζονται για το Πολεμικό Ναυτικό, να μπορέσει να εξαγγείλει και την έναρξη των διαδικασιών για την απόκτησή επιπλέον μαχητικών.

Και είναι πολύ κρίσιμη η τιμή που θα ζητήσουν οι γάλλοι για τις έξι επιπλέον «Ριπές του Ανέμου» καθώς όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το βασικό κριτήριο είναι τα πολύ στενά δημοσιονομικά περιθώριά. Κόστος που μπορεί να μετριαστεί εάν και εφόσον η Γαλλία δεχτεί να αγοράσει τα εναπομείναντα Mirage 2000-5

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στο γαλλικό ναυπηγείο την ερχόμενη Πέμπτη στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Γαλλία προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της D Day στις 6 Ιουνίου 1944 όταν τα συμμαχικά στρατεύματα προχώρησαν σε απόβαση στην ακτή της Νορμανδίας συμβάλλοντας καταλυτικά στην αρχή του τέλους της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στο πλευρό του τον ίδιο τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συζητήσουν και ευρύτερα τους στόχους που έχουν τεθεί για την Ευρωπαϊκή Άμυνα, καθώς την τελευταία χρονική περίοδο η Αθήνα έχει θέσει υπόψιν των ευρωπαίων εταίρων το «know how» που έχει από την σύσταση του δικού της αντιαεροπορικού, αντιβαλλιστικού και αντιdrone θόλου.

Το αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εξαγγείλει και την απόκτηση 4ης φρεγάτας FDI, που στον ελληνικό στόλο φέρουν πλέον την ονομασία κλάση «Κίμων», εναπόκειται αποκλειστικά στον ίδιο και στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που θα έχει με τον Μακρόν επιτόπου καθώς είναι γεγονός πως η option που υπήρχε για 4ο πλοίο έληξε το περασμένο καλοκαίρι και αυτό σημαίνει πως η τιμή του δεν θα είναι σε συνάρτηση με την απόκτηση των τριών που ναυπηγούνται ήδη.

Βέβαια, πηγές από την γαλλική εταιρεία διαβεβαιώνουν πως δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή εάν και εφόσον βέβαια, η Αθήνα αποφασίσει να προχωρήσει και σε τέταρτο πλοίο, και με την προϋπόθεση και αυτό να κατασκευαστεί στο γαλλικό ναυπηγείο και όχι σε κάποιο ελληνικό. Κάτι που θα ήθελε η Αθήνα προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Πιθανή κατασκευή εκτός Γαλλίας θα έβαζε στο κόστος και τις επενδύσεις για υποδομές που απαιτούνται και δεν έχουν ακόμη καν πραγματοποιηθεί σε ελληνικά ναυπηγεία. Θα έβαζε δε μεγάλο βάρος και στο χρόνο παράδοσης

Η γαλλική πλευρά θα είναι δύσκολο να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο καθώς βλέπει πως το πρόγραμμα των κορβετών στο οποίο ήλπιζε, να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο καθώς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το θέμα της απόκτησης 7 φρεγατών κλάσης Constellation προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως όλα είναι θέμα πολιτικής απόφασης σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR