υποβρύχια πυραμίδα
Science
Updated at:

Αποκάλυψη: 20 χιλιάδων ετών η πυραμίδα που βρέθηκε στον βυθό του Ατλαντικού-Επιβεβαιώνει την ύπαρξη της Ατλαντίδας; (Βίντεο)

Έχετε ακούσει ποτέ για το μυστήριο της βυθισμένης πυραμίδας στον πάτο του Ατλαντικού Ωκεανού; Αν όχι είναι ευκαιρία να μάθετε τα πάντα για αυτό το πολύ ενδιαφέρον κατασκεύασμα που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών ιστορικών ανά τον κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν, όταν η αρχαιολογική κοινότητα ξαφνιάστηκε και εντυπωσιάστηκε από μία πρωτοφανή ανακάλυψη: την εύρεση μίας τεράστιας πυραμίδας στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, ενός τεράστιου ωκεανού που βρίσκεται ανάμεσα στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή και αφρικανική ήπειρο.

Το μυστηριώδες αυτό κατασκεύασμα εκτιμάται πως έχει ηλικία περίπου 20 χιλιάδων ετών, νούμερο πραγματικά εξωφρενικό. Η μεγάλη του ηλικία συνδυαστικά με την αλλόκοτη τοποθεσία του έβαλαν σε σοβαρές σκέψεις τους επιστήμονες, οι οποίοι αμέσως ξεκίνησαν να ψάχνουν περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το δημιούργημα. Οι ερευνητές έπιασαν δουλειά και ο κόσμος ένιωσε έναν τεράστιο ενθουσιασμό, με πολλούς να πιστεύουν πως η πυραμίδα επιβεβαιώνει την ύπαρξη της Ατλαντίδας. Φυσικά οι θεωρίες συνωμοσίας και οι ανεπιβεβαίωτες αναφορές είναι αμέτρητες, όμως εμάς μας ενδιαφέρουν περισσότερο τα επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα. Μόνο αυτά αποτελούν έμπιστη πηγή πληροφόρησης, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές.

Στον χώρο των ειδικών, η εύρεση μίας πελώριας πυραμίδας στον Ατλαντικό Ωκεανό δημιούργησε πολλά ερωτηματικά, τα οποία έπρεπε να απαντηθούν. Επιστήμονες και ιστορικοί συνεργάστηκαν για να λύσουν το μυστήριο. Πότε ακριβώς κατασκευάστηκε αυτή η πυραμίδα, από ποιόν λαό και πώς στο καλό βρέθηκε στον βυθό ενός τεράστιου ωκεανού; Αυτά ήταν κάποια από τα πολλά ερωτήματα που έθεσαν στους εαυτούς τους και προσπάθησαν απαντήσουν.

Βέβαια και ο κόσμος έθεσε στους επιστήμονες τα δικά του ερωτηματικά: πώς ένα τόσο τεράστιο κατασκεύασμα πέρασε απαρατήρητο από τα μάτια των ειδικών για τόσα πολλά χρόνια; Οι επιστήμονες ερευνούν εδώ και δεκαετίες τους ωκεανούς, ειδικά τον Ατλαντικό που βρίσκεται ανάμεσα στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή ήπειρο. Επίσης ο κόσμος αναρωτήθηκε τον πιθανό λόγο που κάποιος αρχαίος λαός έφτιαξε μία τόσο τεράστια πυραμίδα. 

Η Ιστορία των Πυραμίδων

Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι πυραμίδες αποτελούν κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα. Ο κόσμος λατρεύει να τις μελετά, να τις επισκέπτεται και να ψάχνει παντού στον πλανήτη για κρυμμένες πυραμίδες. Οι πυραμίδες αποτελούν τεράστια κατασκευάσματα, τα οποία έχτιζαν αρχαίοι λαοί για διάφορους λόγους, π.χ. για θρησκευτικούς. Τις χρησιμοποιούσαν σαν ναούς δοξασίας κάποιου θεού ή σαν αστεροσκοπεία. Αν και πολλοί νομίζουν πως μόνο οι Αιγύπτιοι έχουν χτίσει πυραμίδες, η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί αρχαίοι λαοί έχουν δημιουργήσει παρόμοιες κατασκευές. Αδιαμφισβήτητα όμως η γνωστότερη πυραμίδα του κόσμου είναι η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας που βρίσκεται στην Αίγυπτο.

Άλλες αρχαίες πυραμίδες έχουν βρεθεί στην κεντρική και στη νότια Αμερική, στην Κίνα και σε περιοχές που σήμερα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η νέα ανακάλυψη όμως επιβεβαιώνει την ύπαρξη τουλάχιστον μίας πυραμίδας και στον Ατλαντικό Ωκεανό, σηματοδοτώντας τη πρώτη φορά που βρέθηκε ένα τέτοιο κατασκεύασμα στη θάλασσα.

Η Ηλικία

Μετά από εξειδικευμένες έρευνες, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ηλικία της πυραμίδας που βρέθηκε στον βυθό του Ατλαντικού ξεπερνά τα 20 χιλιάδες χρόνια, πράγμα που την καθιστά μία από τις παλαιότερες στον κόσμο. Η βάση της έχει τετράγωνη δομή και στην πραγματικότητα έχει πολλές δεκαετίες που έχει ανακαλυφθεί. Πρώτος ο Δρ. Ray Brown έπεσε πάνω της όταν εξερευνούσε μία κοντινή περιοχή με μία ομάδα ερευνητών. 

Παρά το μεγάλο της μέγεθος και την μυστήρια προέλευσή της, η πυραμίδα του Ατλαντικού άργησε πολύ να τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού. Ο κόσμος άρχισε να ασχολείται με αυτήν την πυραμίδα λίγο αφότου αποκαλύφθηκε η τεράστια ηλικία της, η οποία αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό μυστήριο. 

Κάποιοι προτείνουν πως κατασκευάστηκε από έναν αρχαίο λαό, ο οποίος εξαφανίστηκε εξαιτίας ενός καταστροφικού γεγονότος, ίσως μία φυσικής καταστροφής όπως κάποιας πλημμύρας. Άλλοι πιστεύουν πως η πυραμίδα αυτή αποτελεί ένδειξη της ύπαρξης εξωγήινης ζωής στην Γη, αφού σύμφωνα με αυτούς είναι αδύνατο να κατασκευάστηκε ένα τόσο μεγάλο και περίπλοκο δημιούργημα από ανθρώπους της εποχής.

Όποια και εάν είναι η αλήθεια σίγουρα πεθαίνουμε να την μάθουμε.

Η Τοποθεσία και το Μέγεθος

Όπως προαναφέραμε, η βυθισμένη πυραμίδα -η μόνη τέτοια πυραμίδα που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής- βρίσκεται στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, περίπου 1.100 χιλιόμετρα δυτικά της Πορτογαλίας. Η πυραμίδα πιστεύεται πως έχει ύψος σχεδόν 60 μέτρων και στο χαμηλότερο σημείο της εκτιμάται πως καταλαμβάνει έκταση 8 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Η ακριβής τοποθεσίας της έχει παραμείνει μυστική έτσι ώστε να αποτραπεί η πρόκληση ζημιών σε αυτήν από επιτήδειους. Πολλοί κυνηγοί θησαυρών θα έσπευδαν σε αυτήν εάν μάθαιναν πού ακριβώς βρίσκεται. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει η επιστημονική κοινότητα, για αυτό και κράτησε τις ακριβείς συντεταγμένες ένα καλά φυλαγμένο μυστικό.

Εξαιτίας της τοποθεσίας της στα δυτικά της ευρωπαϊκής ηπείρου, κάποιοι θεωρούν πως αποτελεί κατασκεύασμα ενός αρχαίου πολιτισμού που χρονολογείται ακόμη και πριν την Εποχή των Παγετώνων. Βέβαια να ξανά πούμε πως δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν την υποβρύχια πυραμίδα δημιούργημα εξωγήινων που επισκέφθηκαν τον πλανήτη μας.

Γιατί Δημιουργήθηκε η Πυραμίδα;

Τώρα πάμε στο ψητό της υπόθεσης, στα ερωτήματα που είναι πιο σημαντικά από όλα τα άλλα: ποιος κατασκεύασε αυτήν την πυραμίδα και για ποιον λόγο;

Οι αρχαιολόγοι και οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει την υποβρύχια πυραμίδα του Ατλαντικού διαφωνούν για τον σκοπό κατασκευής της. Άλλοι πιστεύουν πως αποτελούσε έναν αρχαίο ναό, δηλαδή είχε θρησκευτικό χαρακτήρα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για έναν μεγάλο τάφο, στο κέντρο του οποίου βρίσκονται τα λείψανα κάποιου σημαντικού προσώπου ή κάποιας βασιλικής οικογένειας. Υπάρχουν βέβαια και λιγότερο επιστημονικές απόψεις, όπως η ιδέα ότι η πυραμίδα αποτελούσε γεννήτρια ενέργειας ή ότι λειτουργούσε ως φάρος για εξωγήινη ζωή. Υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν ότι φτιάχτηκε ως χάρτης αστεριών.

Ένα είναι σίγουρο: το μεγάλο μέγεθος, ο ακριβής σχεδιασμός και το αψεγάδιαστο σχήμα της υποδεικνύουν πως όποιος και εάν την έφτιαξε ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Ο λαός αυτός ήταν σίγουρα πολύ προηγμένος στους τομείς της μηχανικής, των μαθηματικών και της αστρονομίας.

Ποιος την Κατασκεύασε;

Ποιος ήταν όμως αυτό ο λαός; Οι ερευνητές πιστεύουν πως ο λαός που ευθύνεται για την δημιουργία της έχει εξαφανιστεί, αν και δεν έχουν βρει επαρκή στοιχεία για υποστηρίξουν αυτήν τη θεωρία. Ένας τέτοιος λαός θα μπορούσε να είναι ο μυθικός πολιτισμός της Ατλαντίδας, η ύπαρξη του οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Οι θεωρίες γύρω από την Ατλαντίδα είναι πολλές. Κάποιες από αυτές αναφέρουν πως οι κάτοικοι του νησιού είχαν τρομερές γνώσεις και πολύ προηγμένη τεχνολογία, εργαλεία τα οποία τους επέτρεπαν να δημιουργούν εντυπωσιακά πράγματα. Πιστεύεται πως άλλοι πολιτισμοί της περιόδου δεν διέθεταν τόσο σύγχρονα μέσα.

Βέβαια κάποιοι λίγο πιο ρεαλιστές επιστήμονες τονίζουν πως και άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί επέδειξαν την ικανότητά τους να φτιάχνουν τόσο μεγάλα και περίπλοκα κατασκευάσματα. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι για παράδειγμα κατασκευάσανε την Πυραμίδα του Χέοπα ενώ κάποιος άγνωστος μέχρι στιγμής λαός έχτισε το μνημείο Στόουνχεντζ που βρίσκεται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δυστυχώς ή ευτυχώς το μυστήριο της βυθισμένης πυραμίδας του Ατλαντικού Ωκεανού παραμένει άλυτο και ίσως αυτό είναι καλό γιατί μας βάζει σε σκέψεις. Καμιά φορά τα άλυτα μυστήρια είναι πιο ενδιαφέροντα από τις επιστημονικές ανακαλύψεις γιατί μας δίνουν τροφή για σκέψη και βάζουν την φαντασία μας να δουλεύει. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR