Ο πρώην διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδης, εξέφρασε την άποψή του πως ο ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραντ θα είχε μεγάλη στρατηγική σημασία στο σενάριο μίας σύρραξης πλήρους κλίμακας μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας.
Τι Πρότεινε ο Σταυρίδης
Ο Σταυρίδης τόνισε πως εάν ξεσπάσει ένας τέτοιος πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας, η Δύση θα αναγκαστεί να εξουδετερώσει την απειλή που θέτει η περιοχή του Καλίνινγκραντ εξαιτίας των σημαντικών ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται παραταγμένες εκεί. Σε αυτές τις δυνάμεις συμπεριλαμβάνεται και ο στόλος της Βαλτικής του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, όπως επίσης και ισχυρά πυραυλικά συστήματα και στρατιωτικά αεροσκάφη.
Ο Σταυρίδης πρόσθεσε πως αυτός ο ρωσικός θύλακας της Βαλτικής θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για τις χώρες του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση εξαιτίας της στρατηγικής του τοποθεσίας και των στρατιωτικών του δυνατοτήτων. Ο ίδιος πρότεινε επίσης πως υπάρχει πιθανότητα οι Ρώσοι να έχουν μετακινήσει πυρηνικά όπλα στο Καλίνινγκραντ.
Ο λόγος που προτείνει ο Σταυρίδης μία μελλοντική νατοϊκή επίθεση έναντι του Καλίνινγκραντ εάν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας είναι για να διασφαλίσει η δυτική συμμαχία τον έλεγχο του διαδρόμου Suwalki, ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία του ΝΑΤΟ και όλης της Ευρώπης. Εάν οι Ρώσοι εκμεταλλεύονταν σωστά αυτό το αδύναμο σημείο της συμμαχίας τότε θα μπορούσαν αποτελεσματικά να αποκλείσουν τα βαλτικά κράτη από την υπόλοιπη Ευρώπη. Με την κατάληψη όμως του Καλίνινγκραντ, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατο ένα τέτοιο σενάριο και ταυτόχρονα θα αύξανε την ισχύ του στην περιοχή της Βαλτικής, εξήγησε ο Σταυρίδης.
Από τα ρωσικά μέσα, οι δηλώσεις του Αμερικανού πρώην διοικητή των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη χαρακτηρίστηκαν ως «επιβεβαίωση» των προϋπαρχόντων φόβων της Μόσχας περί δυτικών επιθετικών σχεδίων κατά του Καλίνινγκραντ. Η αλήθεια είναι πως ο Σταυρίδης δεν είναι ο πρώτος Δυτικός στρατιωτικός ή ακόμη και πολιτικός που έχει προτείνει την κατάληψη του στρατηγικού Καλίνινγκραντ, μιας και ο θύλακας αυτός θεωρείται από σχεδόν όλο το ΝΑΤΟ πως θέτει σημαντική απειλή κατά της συμμαχίας.
Φυσικά οι Ρώσοι δεν έχουν κανένα σχέδιο να παραδώσουν το Καλίνινγκραντ στο ΝΑΤΟ χωρίς μάχη, ούτε επίσης σκοπεύουν να αφοπλίσουν τον θύλακα στο εγγύς μέλλον. Αντίθετα, τους τελευταίους μήνες και ειδικά μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους εκεί προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες στην Δύση.