Society

Η άγρια δολοφονία του Καραϊβάζ, οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και η Greek Mafia

Στο Μεξικό από το 2000 μέχρι και τον περασμένο χειμώνα είχαν δολοφονηθεί περισσότεροι από 150 δημοσιογράφοι. Η συντριπτική πλειονότητα δολοφονήθηκε επειδή επέλεξε να ξεσκεπάσει τη δράση των καρτέλ που ελέγχουν τη διακίνηση των ναρκωτικών. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι δημοσιογράφοι αυτοί είχαν επιλέξει να τα βάλουν με το οργανωμένο έγκλημα. Με τη μαφία. Η Ελλάδα δεν είναι Μεξικό. Ή έτσι νομίζαμε τουλάχιστον μέχρι μεσημέρι της 9ης Απριλίου 2021 όταν ο, ίσως καλύτερος αστυνομικός ρεπόρτερ της γενιάς του, Γιώργος Καραϊβάζ έπεσε νεκρός από τις σφαίρες δύο ατόμων, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του. Στην Ελλάδα, άλλωστε,  οι δολοφονίες δημοσιογράφων είχαν πάντοτε (εντός ή εκτός εισαγωγικών) πολιτικά κίνητρα.

Η άγρια δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

Το πρωί της 9ης Απριλίου 2021 ήταν ένα συνηθισμένο πρωινό για τον γνωστό αστυνομικό ρεπόρτερ Γιώργο Καραϊβάζ. Ξύπνησε, μίλησε με τους δικούς του ανθρώπους και πήγε στη δουλειά του. Η δουλειά του ήταν κυρίως πίσω από τις κάμερες και μακριά από τα «φώτα» των τηλεοπτικών στούντιο. Εκεί που γίνεται το ρεπορτάζ. Αυτό έκανε και εκείνη την ημέρα.

Στη συνέχεια πήγε στο Star προκειμένου να βρίσκεται στο πάνελ της εκπομπής της Ζήνας Κουτσελίνη. Το μεσημέρι που η εκπομπή τελείωσε, ο Καραϊβάζ πήρε τον δρόμο της επιστροφής προς το σπίτι του στον Άλιμο. Όταν ο δημοσιογράφος έφτασε εκεί, πάρκαρε το όχημα του στην οδό Θέμου Αννίνου, λίγα μέτρα από την είσοδο του σπιτιού του.

Όταν ο Γιώργος Καραϊβάζ κατέβηκε από το όχημα του, δυο άτομα που επέβαιναν σε ένα μαύρο σκούτερ, τον πλησίασαν και τον πυροβόλησαν δέκα φορές. Δυο από τις σφαίρες έπληξαν τον γνωστό δημοσιογράφο στο κεφάλι. Ο ιατροδικαστής έκανε λόγο για χαριστικές βολές.

Ο άτυχος δημοσιογράφος άφησε την τελευταία του πνοή εκεί. Μερικά μέτρα μακριά από την είσοδο του σπιτιού του.

Στον τόπου του εγκλήματος βρέθηκαν πάνω από 12 κάλυκες που μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας απ' όπου προέκυψε πως το εννιάρι όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν «καθαρό», δεν είχε χρησιμοποιηθεί, δηλαδή, σε άλλη έκνομη ενέργεια.

Αυτόπτες μάρτυρες είχαν πει πως οι δολοφόνοι του Καραϊβάζ δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Το σχέδιο δολοφονίας φαίνεται πως ήταν καλά οργανωμένο και πως οι δράστες γνώριζαν τις κινήσεις και την καθημερινότητα του δημοσιογράφου. Παράλληλα ο ίδιος δεν είχε ποτέ αιτηθεί αστυνομικής προστασίας, αφού δεν είχε αισθανθεί απειλούμενος.

«Ο Γιώργος δολοφονήθηκε για τη δουλειά του, γιατί κάποιοι ήθελαν να μη γράφει και να μη μιλάει, μένω στην απώλειά του, δεν έχω ερωτήματα. Ο Γιώργος δε δεχόταν απειλές, ήταν ένας άφοβος, ατρόμητος άνθρωπος, αγαπούσε τη δουλειά του, είχε πάθος με τη δημοσιογραφία.

CONTINUE READING

Δεν μπορώ να ξεχάσω τη μέρα της δολοφονίας του. Δεν είδα ούτε άκουσα. Με πήρε τηλέφωνο μια γειτόνισα και με ρώτησε εάν έχω ακούσει σειρήνες, περιπολικά, ασθενοφόρα, για νεκρούς. ''Εγώ'' μου λέει ''είμαι στο μπαλκόνι και βγάζω φωτογραφίες για να δώσω αποκλειστικά στον Γιώργο''. Ταυτόχρονα στο τηλέφωνο μου, χτυπούσε δεύτερη γραμμή ο Γιώργος Καλλιακμάνης, που είναι και οικογενειακός φίλος και μου λέει ''Στάθα είστε καλά; Ο Γιώργος είναι καλά;'' Εκεί κατάλαβα ότι η συμπλοκή αφορούσε στον Γιώργο. Βγήκα στο μπαλκόνι, κοιτάζω ακριβώς κάτω από το σπίτι μας, βλέπω ότι μπροστά από το πάρκινγκ υπήρχε θέση στάθμευσης, υπήρχε η δυνατότητα να σταθμεύσει ο Γιώργος το αυτοκίνητό του. Ο Γιώργος ερχόταν σπίτι για να βγουν την πρώτη βόλτα με τον γιο μου, με το καινούριο του αμάξι» είχε πει η σύζυγός του δημοσιογράφου Στάθα Αλεξανδροπούλου και είχε συμπληρώσει πως ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσει τη στιγμή που βγήκε από το σπίτι της και κατέβηκε στον δρόμο για να δει τι συμβαίνει.

«Αμέσως όταν ο γιος μου, μού είπε ότι το αυτοκίνητο του Γιώργου είναι κάτω, έτρεξα κάτω και στη γωνία στο παρκάκι είδα τον Γιώργο αιμόφυρτο, πεσμένο κάτω. Το ασθενοφόρο στην απέναντι πλευρά ήταν με ανοιχτές πόρτες. Για κάποια δευτερόλεπτα αναρωτιόμουν γιατί δεν τον βάζουν μέσα στο ασθενοφόρο για να πάνε στο νοσοκομείο, μετά συνειδητοποίησα ότι προφανώς ο Γιώργος δεν είχε ανάγκη περίθαλψης. Γυρνώντας είδα το παιδί μας να πιάνει το κεφάλι του και να λέει "μαμά πες μου ότι δεν είναι ο μπαμπάς". Του είπα "Δημήτρη, μας σκότωσαν τον μπαμπά, μείναμε οι δυο μας". Τον βλέπαμε για πολλή ώρα αιμόφυρτο. Είχε "πέσει" περήφανα ακόμα και την ώρα που τον σκότωσαν».

Οι συλλήψεις και η Greek Mafia

Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, σόκαρε την ελληνική κοινωνία που, αν και συνηθισμένη από τα εγκλήματα ανάμεσα σε ανθρώπους της νύχτας, δεν μπορούσε να πιστέψει πως ένας άνθρωπος, που μέσω των τηλεοπτικών δεκτών, έμπαινε σχεδόν κάθε μέρα μέσα στα σπίτια των πολιτών, έχασε τη ζωή του με τόσο άγριο τρόπο.

Πέρυσι τέτοια εποχή οι περισσότεροι ανακουφίστηκαν όταν άκουσαν πως οι Αρχές είχαν φτάσει στα ίχνη των φυσικών αυτουργών της δολοφονίας και τους πέρασαν χειροπέδες. Πρόκειται για δυο άνδρες 41 και 49 ετών (σήμερα) οι οποίοι τώρα, πλέον, βρίσκονται προφυλακισμένοι και περιμένουν τη δίκη τους.

Ο 41χρονος, που ήταν μποντιμπίλντερ, έχει κατηγορηθεί το 2015, μεταξύ άλλων, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, σωματική βλάβη και το 2018 για απειλή, και ο 49χρονος αδελφός του, έχει κατηγορηθεί για ληστεία το 2012 μαζί με τον 41χρονο και δύο ακόμα άτομα. 

Αυτό που τους «πρόδωσε», σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ήταν το δρομολόγιο διαφυγής του μαύρου σκούτερ από τον Αλιμο. Από την εξέταση των βίντεο διαπιστώθηκε ότι, στη διάρκεια της διαδρομής, πλευρικά της μηχανής κινείτο ένα λευκό βαν, το οποίο ανήκει σε εταιρεία ιδιοκτησίας της συντρόφου ενός εκ των συλληφθέντων.

Εκ των υστέρων οι αρχές διαπίστωσαν ότι το βαν, μαζί με το σκούτερ, βρίσκονταν στο σημείο της εκτέλεσης την παραμονή της δολοφονίας – οι αρχές εικάζουν πως αυτό έγινε προκειμένου οι δράστες να κάνουν κατόπτευση του χώρου.

Επίσης, το λευκό βαν εικονίζεται σε βίντεο από την περιοχή την ημέρα της δολοφονίας, ενώ τη στιγμή της εκτέλεσης του Καραϊβάζ τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων  ήταν απενεργοποιημένα. Οι δύο άνδρες τα ενεργοποίησαν μετά τη δολοφονία.

Μετά τις συλλήψεις των δυο, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ είχε αποκαλύψει πως «από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε διακριβώθηκε ότι οι δράστες για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία μοτοσυκλέτα τύπου σκούτερ, καθώς και φορτηγό τύπου βαν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε κίνηση των οχημάτων αυτών στην ίδια περιοχή και στον ίδιο χρόνο την προηγούμενη μέρα της ανθρωποκτονίας», τονίζοντας ότι οι συλληφθέντες είχαν κάνει πρόβα μια μέρα πριν από τη δολοφονία του δημοσιογράφου!

Και οι δυο συλληφθέντες θεωρούνται από την ΕΛΑΣ, μέλη της λεγόμενης Greek Mafia. Αμφότεροι, έχουν ποινικό παρελθόν και ήταν γνωστοί στις αρχές για ληστείες. Ο ένας, μάλιστα, ανήκε σε ομάδα εκβιαστών. Οι δύο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν βάση ενταλμάτων του ανακριτή με σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εισαγγελέως για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και της παράνομης οπλοφορίας-οπλοχρησίας.

Οι δυο συλληφθέντες, πάντως, σύμφωνα με την υπεράσπισή τους αμφισβητούν τα στοιχεία που επικαλούνται οι αστυνομικές αρχές και κάνουν λόγο για «λογικά άλματα» βάση των οποίων οδηγήθηκαν σύλληψη.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως στη δικογραφία για τις συλλήψεις υπάρχουν και τρία ακόμα άτομα. Ένας εκ των τριών είναι ένας 54χρονος έγκλειστος των φυλακών που θεωρείται από τα ανερχόμενα ονόματα της επονομαζόμενης Greek Mafia και είναι γνωστός με τα παρατσούκλια «θαμνάκιας», «μεγάλος» ή «τρελός». Ο άνθρωπος αυτός είχε δεχτεί απόπειρα δολοφονίας στα νότια προάστια και είχε γλιτώσει παρότι τραυματίστηκε. Ο συγκεκριμένος φέρεται να έχει παίξει ενεργό ρόλο στην υπόθεση.

Οι άλλοι δυο είναι ένας 54χρονος, φερόμενος ως οδηγός του βαν την προηγούμενη αλλά και την ημέρα της δολοφονίας και έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση και ένας 51χρονος «βοηθός», ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι και κατέχει νόμιμη άδεια κυκλοφορίας. 

Η ΕΥΠ και οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ συνδέθηκε αμέσως με το οργανωμένο έγκλημα. Πολλοί θεώρησαν (και όχι άδικα όπως αποδείχθηκε) πως η δολοφονία του Καραϊβάζ δεν μπορούσε να αποκοπεί από μια σειρά εκτελέσεων συμβολαίων θανάτου που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και για τα οποία είχε γράψει ο δημοσιογράφος τόσο στα ρεπορτάζ του όσο και στο προσωπικό του ιστολόγιο (bloko.gr).

Ο ίδιος ο Καραϊβάζ, άλλωστε, δεν είχε κρύψει πως είχε φιλικές σχέσεις με δυο από τα θύματα του «πολέμου» που μαίνεται στο εσωτερικό της Greeek Mafia. Τα δυο αυτά πρόσωπα ήταν ο Δημήτρης Μάλαμας και ο Δημήτρης Καπετανάκης, που δολοφονήθηκαν ο πρώτος το 2019 και ο δεύτερος στα τέλη του 2020. Ήταν γνωστό, άλλωστε, πως το όνομα του Καραϊβάζ βρισκόταν σε ενημερωτικό σημείωμα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων για την υπόθεση της «Greek Mafia», με τον ίδιο να καλείται να παράσχει εξηγήσεις ως ύποπτος.

Σε εκείνο το πόρισμα της ΕΥΠ αναφερόταν, μάλιστα, πως όταν οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛΑΣ προσήγαγαν τον Μάλαμα για «ξέπλυμα» χρήματος, ο Καραϊβάζ μεσολάβησε «για να απεμπλακούν οι υπηρεσίες που πραγματοποιούν τους ελέγχους». Στο ίδιο πόρισμα, η ΕΥΠ ανέφερε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο δημοσιογράφος είχε επικοινωνήσει με υψηλόβαθμους αξιωματικούς για θέματα που αφορούσαν ελέγχους της αστυνομίας σε κατάστημα φαγητού στο Χαλάνδρι και μια παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη στον Πειραιά.

Η ΕΥΠ «άκουγε» πολλές φορές τον δημοσιογράφο στο παρελθόν (ειδικά την περίοδο 2015-2016) και έκανε αναφορά για τις επαφές του με τον κόσμο της μαφίας, καθώς είχε θέσει υπό παρακολούθηση τους δυο μαφιόζους που αργότερα έπεσαν νεκροί.

Εκείνο το πόρισμα της ΕΥΠ μαζί με τις απομαγνητοφωνήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, υπεβλήθη στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στη συνέχεια η Εισαγγελία κάλεσε τους εμπλεκόμενους σε έγγραφες εξηγήσεις.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ, μέσω του δικηγόρου του, είχε καταθέσει, υπόμνημα όπου περιέγραφε τη σχέση του με τον Δημήτρη Μάλαμα. Όπως έλεγε, γνωρίστηκαν το 2015 με αφορμή εμπλοκή του σε ποινική υπόθεση με μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Ανέφερε ακόμα ότι δημιούργησε με τον εκλιπόντα μια «φιλική σχέση» και κατηγορούσε την ΕΥΠ «για προσπάθεια δημιουργίας ενόχων».

Ο Καραϊβάζ, ωστόσο, με εκείνο το υπόμνημα είχε κάνει και ένα βήμα παραπάνω. Είχε αναφέρει πως στο πόρισμα της ΕΥΠ αποκαλύπτονταν και οι συνομιλίες του με τον Σπύρο Παπαχρήστο, απόστρατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ που είχε υπηρετήσει στην αντιτρομοκρατική, τη Δίωξη Ναρκωτικών, την ΕΚΑΜ και είχε τιμηθεί με το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας, αλλά «διέβη τον Ρουβίκωνα» και θεωρούταν ένα από τα σημαντικότερα «κεφάλια» της Greek Mafia μέχρι που δολοφονήθηκε ξημερώματα της 1ης Μαΐου 2018 έξω από ταβέρνα στην Κάντζα!

Ο Καραϊβάζ, λοιπόν, ανέφερε στο υπόμνημά του πως οι συνομιλίες του με τον Παπαχρήστου δεν υπήρχαν στο πόρισμα της προκειμένου να μην φτάσει ποτέ σε «υψηλότερα επίπεδα» η έρευνα για την Greek Mafia αφού υπήρχαν διασυνδέσεις με πολιτικούς, επιχειρηματικούς, δικαστικούς ακόμα και εκκλησιαστικούς κύκλους

Το πιο περίεργο απ' όλα ήταν πως ενώ στο υπόμνημα της ΕΥΠ τα στοιχεία για τη δράση του Μάλαμα ήταν πάρα πολλά, τα στοιχεία για τον Παπαχρήστου ήταν ελάχιστα αν και θεωρούταν το «δεξί χέρι του μαφιόζου»! Τότε ήταν που ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε δημοσιεύσει ένα κείμενο στο bloko.gr το οποίο είχε τίτλο: «Η εμπλοκή μου στο κύκλωμα διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ. – Άει στο διάολο κρετίνοι»!

Σε όλο εκείνο το σκοτεινό και δύσοσμο σκηνικό είχε αναφερθεί καιρό αργότερα και η δικηγόρος της οικογένειας του Γιώργου Καραϊβάζ, Ρόη Παυλέα, η οποία είχε πει πως ο Καραϊβάζ ήταν αποφασισμένος να μιλήσει τόσο για το μεγάλο αφεντικό της Greek Mafia, για τον άνθρωπο που χαρακτήριζε «Άρχοντα της Νύχτας», όσο και για εκείνο που κάνει τις περισσότερες δολοφονίες στον κόσμο της νύχτας.

Η δικηγόρος της αδερφής και της μητέρας του αδικοχαμένου δημοσιογράφου είχε κάνει λόγο σε τηλεοπτική συνέντευξη στο MEGA για «παράνομες επισυνδέσεις της ΕΥΠ σε βάρος του Καραϊβάζ» και είχε αποκαλύψει πως «έχουν εξαφανιστεί 10.000 συνομιλίες του Γιώργου. Μπορούν να μας τις βρουν; Εκεί μέσα υπάρχουν πάρα πολλές απαντήσεις». 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR