σεισμός 6 Φεβρουαρίου 2023
World
Updated at:

Σάλος στην Τουρκία! Η κυβέρνηση κατάσχει τα σπίτια που "επιβίωσαν" από τον σεισμό-Θα πρέπει να πληρώσουν για να τα πάρουν πίσω

Σοκαριστικό και πολύ ενημερωτικό είναι το νεότερο δημοσίευμα του πασίγνωστου πρακτορείου Reuters για τα μετέπειτα του φονικού σεισμού στην Τουρκία, ο οποίος έλαβε χώρα στις 6 Φεβρουαρίου του 2023. 

CONTINUE READING

Τους Παίρνουν τα Σπίτια!

Το Reuters ξεκινά το δημοσίευμα με την ιστορία του Χαμπίπ Γιαπάρ, ενός κατοίκου της νότιας Τουρκίας ο οποίος ένιωσε πολύ τυχερός όταν διαπίστωσε ότι το σπίτι του κατάφερε να παραμείνει σχεδόν άθικτο μετά τον καταστροφικό σεισμό πέρυσι. Ωστόσο πρόσφατα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2023 ένα μήνυμα εμφανίστηκε στο κινητό του, το οποίο τον ενημέρωνε πως η τουρκική κυβέρνηση απέκτησε την ιδιοκτησία του διαμερίσματός του.

Ο Γιαπάρ είναι 61 και το μήνυμα που έλαβε ανέφερε πως ο τίτλος ιδιοκτησίας της ίδιας του της περιουσίας στην περιφέρεια Χατάι της Τουρκίας μεταφέρθηκε στο τουρκικό υπουργείο οικονομικών βάσει μίας τροποποίησης που έγινε στην πολεοδομική νομοθεσία που αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες επιζώντες του σεισμού.

Ο υπουργός πολεοδομίας Μεχμέτ Οζασέκι δήλωσε στις αρχές του Φεβρουαρίου πως η τουρκική κυβέρνηση χρειάζονταν περισσότερη ισχύ για να επιταχύνει την αναστήλωση των γειτονιών στις πόλεις που επλήγησαν από τον σεισμό στις αρχές του περσινού Φεβρουαρίου. Αυτήν την περισσότερη ισχύ η τουρκική κυβέρνηση την απέκτησε με τις νέες τροποποιήσεις που έγιναν στην πολεοδομική νομοθεσία.

Η περιφέρεια Χατάι, ουσιαστικά μία από τις νοτιότερες περιοχές στην ενδοχώρα της Τουρκίας που συνορεύει με την Συρία, υπέστη τις σημαντικότερες ζημιές από τον φονικό αυτό σεισμό. Έκτοτε, οι προθεσμίες που είχε υποσχεθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ανοικοδόμηση της περιοχής έχουν καθυστερήσει επανειλημμένα, με αποτέλεσμα να μην έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Σύμφωνα με την νέα τροποποίηση στην νομοθεσία, η οποία εφαρμόστηκε τον Νοέμβριο, οι κατασχέσεις κτηρίων αποσκοπούν στην «δέσμευση περιοχών κατασκευής», ένα μέτρο που αναμένεται να επισπεύσει την διαδικασία ανοικοδόμησης. Αυτοί που επηρεάστηκαν από το σεισμό θα αναγκαστούν κατ' επέκταση να πληρώσουν τα κόστη κατασκευής για να ξανά αποκτήσουν τον έλεγχο της κατοικίας τους, ωστόσο δεν αναφέρονται στην τροποποίηση περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα «κόστη κατασκευής».

CONTINUE READING

Αν και η ασφάλιση από σεισμούς είναι υποχρεωτική στην Τουρκία, ο νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται πάντοτε, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείας καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος του κόστους ανοικοδόμησης ή αγοράς νέας κατοικίας.

Πέντε μήνες μετά και η κυβέρνηση της χώρας ακόμα δεν έχει ενημερώσει τους σεισμόπληκτους για το ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσουν για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, φυσικά προκαλώντας την οργή του κόσμου.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR