Armed Conflicts
Updated at:

"Ψήνεται" νέα μεγάλη τουρκική στρατιωτική εισβολή σε Βόρειο Ιράκ -Συρία εντός Απριλίου-Ο ρόλος του "Development Road" και τα "απόνερα" στα Ελληνοτουρκικά

Η αποδοχή εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, η οποία συνοδεύθηκε με την πώληση από τις ΗΠΑ των 40 F-16 BLOCK-70 και 79 κίτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα μαχητικά της τουρκικής αεροπορίας στον Ερντογάν, φαίνεται ότι αποτέλεσε την αρχή μιας  ουσιαστικής επαναπροσέγγισης των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας, σε πολλά και σημαντικά Διεθνή ζητήματα.

Ένα από αυτά που αποτελεί  σημαντικό σημείο τριβής και διαφωνίας  μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας,  είναι η διαφορετική στάση των δύο χωρών στο ζήτημα των Κούρδων της Συρίας, το μελλοντικό status της εν λόγω  χώρας και κυρίως  η πραγματοποίηση ή όχι μιας νέας μεγάλης κλίμακας  τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης σε Βόρεια Συρία και Βόρειο Ιράκ.

Ο  Ερντογάν σχεδιάζει μαζική στρατιωτική επιχείρηση σε Βόρειο Ιράκ και  Συρία κατά του PKK

Ειδικότερα για το τελευταίο Διεθνές ΜΜΕ, αναφέρει ότι: "ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σχεδιάζει να ξεκινήσει μια μαζική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ και τη Συρία κατά του PKK και του YPG μετά τις τοπικές εκλογές.

Ο Ερντογάν αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στη Βαγδάτη και στο Ερμπίλ ως Πρόεδρος, σύμφωνα με το διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο T24.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) προετοιμάζονται για μια συνολική επιχείρηση κατά του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Λαϊκής Άμυνας (YPG) στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία μετά τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Τ24.

Η Τουρκία διεξάγει εκτενείς διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσική Διοίκηση, εδώ και αρκετό καιρό σχετικά με τις επιχειρήσεις.

Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τη στρατιωτική του επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ, αφού το PKK σκότωσε εννέα στρατιώτες σε περιοχή στρατιωτικής βάσης στις 13 Ιανουαρίου. Στη βορειοανατολική Συρία, οι στόχοι που προσδιορίζονται πλήττονται συχνά.

Σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους, ο τουρκικός στρατός έχει περάσει τα ιρακινά σύνορα περίπου 30 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα.

Προάγγελος εξελίξεων οι δηλώσεις Ερντογάν και η κινητικότητα Τούρκων αξιωματούχων

Σε δήλωση που έκανε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 4 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν επέστησε την προσοχή στην προετοιμασία μιας συνολικής επιχείρησης κατά της παρουσίας του PKK στις δύο χώρες.

"Ας ελπίσουμε ότι αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε λύσει οριστικά το θέμα.

Η βούλησή μας να δημιουργήσουμε έναν διάδρομο ασφαλείας βάθους 30-40 χιλιομέτρων κατά μήκος των συριακών συνόρων μας παραμένει σταθερή.

Έχουμε  κάνει προετοιμασίες οι οποίες  θα δώσουν απαντήσειςς σε όσους πιστεύουν ότι θα γονατίσουν την Τουρκία με την «τρομοκρατία» κατά μήκος των νότιων συνόρων της», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan επισκέφθηκε τη Βαγδάτη τον Αύγουστο του 2023.

Έξι μήνες μετά την επίσκεψη αυτή, ο υπουργός Άμυνας Yaşar Güler, μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Metin Gürak, επισκέφθηκαν το Erbil και συζήτησαν την παρουσία του PKK στην περιοχή με την κουρδική διοίκηση.

Ο Nechirvan Barzani, Πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο Ερντογάν την 1η Μαρτίου.

Επίσης πρόσφατα, μια ταξιαρχία Ιρακινών Συνοριοφυλάκων αναπτύχθηκε στην περιοχή Shaladize στα τουρκικά σύνορα, όπου σημειώθηκαν έντονες συγκρούσεις.

Η "ατζέντα" της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στη Βαγδάτη

Ο Ερντογάν στις 26 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι η πολυαναμενόμενη επίσκεψή του στο Ιράκ θα πραγματοποιηθεί μετά τις τοπικές εκλογές.

Κουρδικές πηγές ανακοίνωσαν ότι το πρόγραμμα του Προέδρου Ερντογάν για τη Βαγδάτη θα καθοριστεί στα μέσα Απριλίου μετά το Ραμαζάνι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κουρδικού ειδησεογραφικού πρακτορείου K24, ο Ερντογάν αναμένεται να συζητήσει το ανεπίλυτο πρόβλημα του νερού μεταξύ Ιράκ, Συρίας και Τουρκίας, το ζήτημα του PKK, και την εμπορία πετρελαίου μέσω Τουρκίας.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε τη Βαγδάτη το 2008 και το 2011 κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρωθυπουργός. Η τελευταία επίσκεψη σε Προεδρικό επίπεδο έγινε από τον Abdullah Gül το 2009 μετά από 33 χρόνια.

Ο Ερντογάν είναι πιθανό να επισκεφθεί το Βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ιράκ. Αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης, τον πρωθυπουργό και άλλους ανώτερους αξιωματούχους στο Ερμπίλ κατά την πιθανή επίσκεψή του.

Η οικονομική συνεργασία Τουρκίας-Ιράκ στο επίκεντρο

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ είναι η διαμάχη για το νερό που διαρκεί σχεδόν 70 χρόνια.

Η κατασκευή περισσότερων από 20 φραγμάτων από την Τουρκία στις πηγές των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη έχει επιδεινώσει την ξηρασία και ερημοποίηση του Ιράκ.

Η Βαγδάτη κατηγόρησε συχνά την Άγκυρα ότι είναι απρόθυμη να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες και ζήτησε αύξηση της χωρητικότητας του νερού που ρέει από τα ποτάμια.

Η Άγκυρα, από την άλλη πλευρά, ήθελε να εμπλέξει τουρκικές εταιρείες στην κατασκευή του μεγάλου λιμανιού Al-Faw του Ιράκ και στο έργο του "Development Road", το οποίο στοχεύει στη σύνδεση των κρατών του Κόλπου με την Ευρώπη ως εναλλακτική λύση στη Διώρυγα του Σουέζ.

Μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου τον Μάρτιο του 2023, σχετικά με την εμπορία κουρδικού πετρελαίου μέσω του λιμανιού  Τζεϊχάν  της Τουρκίας κατόπιν αίτησης του Ιράκ, σταμάτησε.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στο Ιράκ 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Αν και τα περισσότερα από τα αιτήματα της ιρακινής πλευράς έχουν εκπληρωθεί, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ έφτασε τα 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Η Τουρκία στοχεύει να αυξήσει το επίπεδο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών σε πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το σχέδιο της Τουρκίας για τη Βόρεια Συρία

Για την υλοποίηση του σχεδίου του Προέδρου Ερντογάν ,για  δημιουργία μιας « Ζώνης Ασφαλείας» 30-40 χιλιομέτρων στα σύνορα με τη Συρία, το Υπουργείο Εξωτερικών και ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (MİT) έχουν εντείνει τις διαπραγματεύσεις τους με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τις Αραβικές χώρες.

Ενώ οι προετοιμασίες για μια συνολική επιχείρηση στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη, η Άγκυρα φέρεται να έχει αυξήσει τις προσπάθειές της να πείσει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να υποστηρίξει την πιθανή επιχείρηση του τουρκικού στρατού μέσω της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Με την επανένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, οι σχέσεις της με τις αραβικές χώρες άρχισαν να εξομαλύνονται.

Ο Βασιλιάς Salman bin Abdulaziz Al Saud της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να επισκεφθεί τη Δαμασκό σύντομα και να διαβιβάσει το αίτημα της Τουρκίας στον Άσαντ κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Η Τουρκία απαιτεί από τις ΗΠΑ να αποσύρουν την υποστήριξή τους στο YPG, το οποίο σχηματίστηκε από τις ΗΠΑ για να πολεμήσει κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) μεταξύ Κούρδων, Αράβων, Ασσυρίων, Αρμενίων και Τουρκμενών στην περιοχή."

"Αγκάθι" στο  τουρκικό όνειρο του "Development Road" το ΡΚΚ

Εκτίμησή μας είναι ότι η Τουρκία με δέλεαρ την υλοποίηση του έργου "Development Road", το οποίο στοχεύει στη σύνδεση των κρατών του Κόλπου με την Ευρώπη μέσω αυτής, ως εναλλακτική λύση στη Διώρυγα του Σουέζ αλλά και της οδού διασύνδεσης Ινδίας-Περσικός κόλπος-ΗΑΕ-Σαουδική Αραβία-Ισραήλ-Ελλάδα-ΕΕ, επιχειρεί να αποσπάσει την συναίνεση  των Αραβικών κρατών-Ιράκ-ΗΠΑ-Ρωσίας, καθώς και  την στρατιωτική βοήθεια του Άσαντ προκειμένου να εισβάλλει σε Ιράκ και Συρία, συντρίβοντας το ΡΚΚ και το YPG .

Ο λόγος είναι ότι οι τουρκικές φιλοδοξίες για να υλοποιηθούν, "απαιτούν" ένα "καθαρό" και ασφαλές Βόρειο Ιράκ και Βόρεια Συρία, από το PKK και  YPG αντίστοιχα.

Μια τέτοιας μεγάλης  κλίμακας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Απρίλιο σε Βόρειο Ιράκ και Συρία, θα έχει ως αποτέλεσμα την εμπλοκή μεγάλου όγκου και δυναμικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εκεί.

Αυτό θα έχει ως επακόλουθο  να έχουμε κατά την εκτίμησή μας "ήρεμα" νερά στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες, μέχρι τις αρχές του Καλοκαιριού.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR