National affairs

Η στήριξη της ΕΕ στο Κάιρο και ο ρόλος της Ελλάδας

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τρεις πρωθυπουργοί, της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου αναμένεται να βρεθούν την επόμενη εβδομάδα, Κυριακή 17 Μαρτίου στο Κάιρο για συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την εκπρόσωπο της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη επίσκεψη που πραγματοποίησε η Ευρωπαία αξιωματούχος στη Λευκωσία. Εκεί ανακοινώθηκε ότι από τη Λάρνακα θα αποπλεύσει πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια για την Λωρίδα της Γάζας, απόφαση που ασφαλώς αναβαθμίζει τον στρατηγικό ρόλο και το διπλωματικό κεφάλαιο της Κύπρου.

CONTINUE READING

Η ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου του νησιού έχει σημασία καθώς στο παρελθόν έχει ασκηθεί αρκετή κριτική στην Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι δεν είχε πει λέξη για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο από την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντίθεση με τη Ρωσία και την κατοχή εδάφους της Ουκρανίας.

Όλες οι τοποθετήσεις της ήταν στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Κυπριακό, χωρίς όμως να προτάσσει η ίδια το θέμα της τουρκικής κατοχής.

Ο πόλεμος όμως στη Μέση Ανατολή, ο ρόλος της Αιγύπτου ως χώρα διαμεσολαβητή αλλά και η ενισχυμένη αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη δρομολογούν εξελίξεις.

Έτσι λοιπόν η πρόεδρος της Κομισιόν θα ταξιδέψει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη , την Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι και τον Αλεξάντερ Ντε Κρο πρωθυπουργό του Βελγίου , προκειμένου να δώσουν στήριξη στον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο είναι σε πολύ καλό επίπεδο καθώς υπάρχει ικανοποίηση στην ελληνική διπλωματία για τους χειρισμούς του Αλ Σίσι κατά την τελευταία του συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν καθώς δεν υπήρξε καμμία -δημόσια- τουλάχιστον αναφορά από εκείνους σε οποιαδήποτε τουρκοαιγυπτιακή συμφωνία που θα ενοχλούσε το ελληνικά κεκτημένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μια ισχυρή σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης -Αιγύπτου περνά ασφαλώς και από τις ελληνικές θέσεις στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Και ο συνασπισμός Ελλάδας-Κύπρου-Ιταλίας-Βελγίου υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέλνει και ένα έμμεσο μήνυμα προς την Άγκυρα. Διότι, μετά από εκείνη τη συνάντηση Ερντογάν -Σίσι , η εφημερίδα Χουριέτ έσπευσε να μεταδώσει ότι επίκειται συμφωνία Οριοθέτησης Ζωνών Θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου προσθέτοντας ότι με τη συμφωνία για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, οι δύο χώρες έχουν κερδίσει χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής και εκτιμάται ότι παρόμοια συμφωνία μπορεί να συναφθεί και με την Αίγυπτο. Στη διπλωματικές σχέσεις όμως τα πράγματα δεν είναι σχεδόν ποτέ άσπρο ή μαύρο, για αυτό και κρατάμε ότι ο Αλ Σίσι αναμένεται να επισκεφτεί την Άγκυρα εχόντας όμως στις βαλίτσες του τα μηνύματα που θα λάβει από τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς και την ίδια την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR