Μελόνι και SAMP T και Φίτσο
World
Updated at:

Η Μελόνι αποσύρει το σύστημα SAMP/T από την Σλοβακία αφήνοντας εκτεθειμένα τα πυρηνικά εργοστάσια του κράτους

Η Ιταλία εξέφρασε την πρόθεσή της να επιστραφεί στην επικράτειά της το σύστημα αεράμυνας SAMP/T που επιχειρεί σήμερα στην Σλοβακία, αφήνοντας ουσιαστικά εκτεθειμένη την ευρωπαϊκή χώρα από εναέριες απειλές. 

Η ιταλική απόφαση έγινε λίγο αφότου το σύστημα παρατάχθηκε κοντά στο Μαλάκι, βορειοδυτικά της Μπρατισλάβα πέρυσι, όπου προσωρινά είχε αντικαταστήσει τον ρόλο του αμερικανικού συστήματος αεράμυνας Patriot.

CONTINUE READING

Αντιδρούν οι Σλοβάκοι στην Ιταλική Απόφαση

Πιο συγκεκριμένα και βάσει ξένων αναφορών, η επιθυμία της ιταλικής κυβέρνησης μεταφέρθηκε στον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος με την σειρά του μετέφερε τις ανησυχίες του στην Ρώμη σχετικά με το πιθανό κενό ασφαλείας που θα δημιουργηθεί πάνω από την χώρα του. 

Συγκεκριμένα ο Φίτσο λέγεται πως είπε «Και αναρωτιέμαι, ποιος θα προστατεύσει τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειάς μας και άλλους στρατηγικούς στόχους;»

Με την απομάκρυνση του ιταλικού συστήματος αεράμυνας η Σλοβακία δεν θα έχει κανένα αντιαεροπορικό σύστημα με το οποίο θα μπορεί να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές της, όπως για παράδειγμα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που βρίσκονται και λειτουργούν στην επικράτεια του κράτους. Έτσι, δημιουργούνται σημαντικοί κίνδυνοι ασφαλείας στην χώρα.

Το ερώτημα πώς κατέληξε η Σλοβακία χωρίς συστήματα αεράμυνας είναι αρκετά εύκολο να απαντηθεί. Μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 η Μπρατισλάβα ήταν πρόθυμη να μεταφέρει συγκροτήματα αεράμυνας τύπου S-300 σοβιετικής παραγωγής στο Κίεβο. Για να μην μείνει όμως η Σλοβακία απροστάτευτη το ΝΑΤΟ έστειλε στο κράτος αμερικανικά και ιταλικά συστήματα που δημιούργησαν μία ακόμη ισχυρότερη αντιαεροπορική ασπίδα.

CONTINUE READING

Τους τελευταίους μήνες, συγκεκριμένα μετά την εκλογή του νέου Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, η Σλοβακία φαίνεται πως έχει αλλάξει ρότα αναφορικά με το ζήτημα της Ουκρανίας και πλέον δεν υποστηρίζει τόσο ενεργά το Κίεβο. Ο Φίτσο βάζει πρώτη την εθνική ασφάλεια του έθνους και μετά την ασφάλεια των Ουκρανών, κάτι που όπως αποδεικνύεται δεν έπραξε η προηγούμενη ηγεσία. Εύστοχο παράδειγμα είναι η άρνηση του Φίτσο να αποσταλεί στην Ουκρανία ένα 14ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ενέκρινε το υπουργείο άμυνας του κράτους. Ο Φίτσο αιτιολόγησε την απόφαση του να απορρίψει το εν λόγω πακέτο λέγοντας πως η χώρα του βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη για δυνατότητες αεράμυνας.

Ας γίνει μάθημα για τους Ευρωπαίος ηγέτες το παράδειγμα της Σλοβακίας, η οποία θυσίασε την δική της εθνική ασφάλεια και εμπιστεύτηκε λανθασμένα το ΝΑΤΟ. 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR