κινεζική αγορά
Society

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την Κίνα πριν πάτε για πρώτη φορά

Η Κίνα είναι μία τεράστια χώρα με δισεκατομμύρια κατοίκους, πλούσια ιστορία και πολύχρωμη κουλτούρα για αυτό και σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείτε αν θέλετε να ζήσετε μία αξέχαστη εμπειρία. Ωστόσο οι ταξιδιώτες που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την Ασία ενδέχεται να βιώσουν ένα πολιτιστικό σοκ εξαιτίας όλων αυτών των διαφορών με τις άλλες ηπείρους, ειδικά με την Ευρώπη.

Όταν ένας ταξιδιώτης φτάσει για πρώτη φορά στην Κίνα καταλαβαίνει γρήγορα πως όλα είναι διαφορετικά, ειδικά συγκριτικά με την χώρα μας. Διαφορετική οργάνωση, διαφορετικό νόμισμα, άπειρος κόσμος παντού και αποστάσεις που κάνουν το Αθήνα-Θεσσαλονίκη να φαίνεται παιχνιδάκι.

Έτσι, εάν θέλετε να βιώσετε μόνο την θετική πλευρά αυτού του πολιτισμικού σοκ στην Κίνα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για όλα. Εμείς αν και δεν μπορούμε να σας προετοιμάσουμε για όλα τα πιθανά σενάρια, είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε για τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε οπωσδήποτε πριν επισκεφθείτε την Κίνα για πρώτη φορά.

Χρειάζεσαι Βίζα και...

Ξεκινάμε με το γεγονός πως για να ταξιδέψετε από την Αμερική ή την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Κίνα χρειάζεστε μία κινεζική βίζα που ονομάζεται chinese travel visa και είναι με διαφορά το ακριβότερο έγγραφο που απαιτείται να έχετε στην κατοχή σας για να πραγματοποιήσετε αυτό το μεγάλο ταξίδι. 

Για να βγάλετε αυτήν την βίζα πρέπει να επικοινωνήσετε με το κινεζικό προξενείο και φυσικά να πληρώσετε και το αντίστοιχο χρηματικό ποσό που θα σας ζητηθεί. Μόλις εκδοθεί η βίζα σας θα είσαστε έτοιμοι να πετάξετε για Κίνα.

CONTINUE READING

Γρήγορο Ιατρικό Τσεκ

Τι γίνεται όμως όταν φτάσετε στην Κίνα; Μόλις προσγειωθείτε λοιπόν σε κάποιο κινεζικό αεροδρόμιο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εντυπωσιακά μεγάλο σε σχέση με τα ελληνικά, θα πρέπει να περάσετε από έναν γρήγορο ιατρικό έλεγχο που θα σας κάνουν οι κινεζικές αρχές εκεί. Αυτός ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστώσουν εάν έχετε πυρετό ή κάποιο άλλο σημάδι ασθένειας. Αν όλα είναι εντάξει έπειτα θα σας ζητηθούν τα απαραίτητα έγγραφα.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως πριν γίνει αυτός ο ιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητο να καταχωρίσετε τα δακτυλικά σας αποτυπώματα σε ένα από τα αυτόματα μηχανήματα που βρίσκονται στα κινεζικά αεροδρόμια. Με αυτόν τον τρόπο οι κινεζικές αρχές έχουν «φακελωμένους» τους πολίτες και τους ταξιδιώτες.

Μην Περιμένεις YouTube και Instragram Εκτός...

Ένα πράγμα για την Κίνα που δεν γνωρίζουν πολλοί Ευρωπαίοι είναι πως σε αυτήν την ασιατική χώρα δεν επιτρέπεται η χρήση διαδικτυακών εφαρμογών δυτικής προέλευσης όπως το Tik Tok, το Facebook, το Google, το Twitter, το Snapchat, το Instagram κλπ. Αν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε μία από αυτές τις εφαρμογές θα διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε επειδή το σύστημα ανιχνεύει την τοποθεσία σας.

Μην ανησυχείτε όμως, γιατί υπάρχει λύση στο πρόβλημα και ονομάζεται VPN. Βρείτε ένα αξιόπιστο VPN το οποίο θα «ξεγελάσει» τις εφαρμογές κάνοντας να πιστεύουν πως δεν βρίσκεστε στην Κίνα αλλά σε κάποια άλλη χώρα, στην οποία φυσικά επιτρέπονται αυτές οι πλατφόρμες. 

Google Translate και Κινεζικό Λεξικό

Στην Κίνα η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν μιλάει την αγγλική γλώσσα και αυτό σημαίνει πως εάν δεν γνωρίζετε κινεζικά η συνεννόηση με τους ντόπιους θα είναι αρκετά δύσκολη. Για αυτό πριν καν φτάσετε στην Κίνα καλό είναι να έχετε εγκατεστημένη την εφαρμογή Google Translate, όπως και ένα ηλεκτρονικό κινεζικό λεξικό, για να μπορείτε να βγάλετε άκρη στα μαγαζιά και στις δημόσιες υπηρεσίες.

Μην ξεχνάτε πως η εφαρμογή του Google Translate έχει μία πολύ χρήσιμη λειτουργία που μεταφράζει σε πραγματικό χρόνο τα λόγια κάποιου ξένου. Για παράδειγμα μπορείτε να βάλετε κάποιον Κινέζο υπάλληλο να μιλήσει στο κινητό σας και το Google Translate θα σας μεταφράσει τι είπε.

Δεν Πληρώνουν με Μετρητά

Η Κίνα μέσα σε πολύ λίγα χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα υπερσύγχρονο κράτος, τουλάχιστον σε ένα σημαντικό ποσοστό της. Μέρος του εκσυγχρονισμού της χώρας ήταν η μετάβαση από τις συναλλαγές με μετρητά στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες. Σήμερα η Κίνα έχει σχεδόν εγκαταλείψει τα μετρητά, πράγμα που θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ακόμη και μετά από μία σύντομη βόλτα σε κάποια μεγαλούπολη εκεί.

Για τους ξένους αυτό σημαίνει λίγο μεγαλύτερη ταλαιπωρία, ωστόσο υπάρχουν εφαρμογές όπως η Alipay που επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να καταχωρίσουν τις κάρτες τους (π.χ. MasterCard) και να ανοίξουν ένα λογαριασμό στην εφαρμογή, με τον οποίο θα μπορούν να αγοράσουν ότι χρειάζονται από κινεζικά καταστήματα. Ουσιαστικά ο λογαριασμός αυτός λειτουργεί σαν μία προπληρωμένη χρεωστική κάρτα.

Έξω από τις Μεγαλουπόλεις τα Πράγματα Αλλάζουν

Όπως προαναφέραμε αν και η Κίνα είναι γνωστή για τις φουτουριστικές μεγαλουπόλεις της με τις υπερσύγχρονες υποδομές και την σχεδόν άψογη οργάνωση, έξω από αυτές τις πόλεις οι συνθήκες είναι ακριβώς το αντίθετο. Ξένοι τουρίστες που διαμένουν σε λιγότερο δημοφιλή κινεζικές πόλεις παθαίνουν συχνά σοκ με τις συνθήκες διαβίωσης των ντόπιων, όπως και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούν.

Για παράδειγμα, πολλοί παραπονιούνται πως πολλοί χώροι δεν έχουν χαρτί υγείας στις τουαλέτες τους ή οι τουαλέτες τους είναι αρκετά βρώμικες. Για αυτό για καλό και κακό να έχετε μαζί σας ένα χαρτί υγείας γιατί ποτέ δεν ξέρετε!

Άλλες Πρίζες και Άλλα Βολτ

Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν διαφορετικές πρίζες ρεύματος από την Ευρώπη, έτσι και η Κίνα έχει έναν ξεχωριστό τύπο που διαφέρει από τον δικό μας. Το στάνταρ στην ασιατική χώρα για τα ηλεκτρολογικά συστήματα είναι τα 240 βολτ, δηλαδή λίγο παραπάνω από τα 220 βολτ στην Ελλάδα και πολύ παρά πάνω από τα 120 βολτ στην Αμερική. 

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως εκτός από το να βρείτε κάποιον μετατροπέα για τον φορτιστή του κινητού σας χρειάζεται να ελέγξετε εάν θα είναι ασφαλής για την συσκευή σας η διαφορά στα βολτ. Αν δεν είστε σίγουροι καλύτερα μην «πριζώσετε» τίποτα βιαστικά γιατί μπορεί να το μετανιώσετε.

Δεν Δίνουν Πουρμπουάρ

Αν και στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ λίγα καταστήματα στα οποία απαιτείται ο πελάτης να πληρώσει πουρμπουάρ για το προσωπικό, άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία έχουν μία αυστηρότερη πολιτική αναφορικά με αυτό το ζήτημα. Αυτό σημαίνει πως συνήθως είναι απαραίτητο να αφήσετε πουρμπουάρ, συγκεκριμένα συνήθως ένα ποσοστό του λογαριασμού σας , π.χ. το 10%. 

Στην Κίνα όμως το φιλοδώρημα είναι ιδιαίτερα σπάνιο, για αυτό και το προσωπικό σε κάποιο τοπικό κατάστημα όχι μόνο δεν θα σας το απαιτήσει αλλά δεν θα το περιμένει καθόλου. Κατά πάσα πιθανότητα θα σας ευχαριστήσει εγκάρδια αν του το προσφέρετε.

CONTINUE READING

Μην Πιείτε Νερό

Όπως και στις περισσότερες χώρες της Ασίας, ειδικά στις χώρες που γειτονεύουν με την Κίνα, το νερό στις βρύσες συνήθως δεν είναι πόσιμο για αυτό και οι ταξιδιώτες δεν πρέπει να το καταναλώνουν.

Εάν δεν έχετε διαθέσιμο εμφιαλωμένο νερό τουλάχιστον ρωτήστε πριν πιείτε από την βρύση του ξενοδοχείου σας γιατί εναλλακτικά μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια θεματάκια...

Φθηνά Φαρμακεία και Γιατροί για Τουρίστες

Αν και μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε το φάρμακο που ψάχνετε σε κάποιο κινεζικό φαρμακείο το θετικό είναι πως τα φάρμακα στην Κίνα είναι αρκετά φθηνά, ειδικά συγκριτικά με τις εξωφρενικές τιμές της Αμερικής.

Αν σας τύχει ένα σοβαρότερο θέμα υγείας κατά το ταξίδι σας στην Κίνα, θέμα το οποίο δεν λύνεται με ένα φάρμακο, προτιμήστε να επισκεφθείτε κάποιο ιατρικό κέντρο που εξυπηρετεί αποκλειστικά τουρίστες και ξένους πολίτες παρά ένα κανονικό κινεζικό νοσοκομείο γιατί αυτά είναι συνήθως γεμάτα με κόσμο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR