Globalization

Παγκόσμια φτώχεια-Ο πλανήτης είναι χρεοκοπημένος με δυσθεώρητο χρέος 313 τρισ. δολάρια-Μόνη λύση η διαγραφή όπως του ελληνικού

Το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη είναι το ελληνικό  σύμφωνα με τα  στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, ενώ την ίδια στιγμή το παγκόσμιο χρέος έχει φτάσει στο Γαλαξία της Ανδρομέδας φτάνοντας το δυσθεώρητο ύψος των 313 τρισ δολάρια.

Με αυτό το δεδομένο και την τάση μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία να έχουν τεράστια χρέη, η Ελλάδα μοιάζει με νάνο από τον οποίο οι παγκόσμιοι πιστωτές ζητούν το ακατόρθωτο, με την αποπληρωμή του χρέους μας.

Με δεδομένους τους κινδύνους για την πορεία του ελληνικού δημοσίου χρέους, καθότι αυτό παραμένει σε δυσθεώρητο ύψος, εκφράζονται φόβοι για προβλήματα αποπληρωμών από χώρες στυλοβάτες της παγκόσμιας οικονομίας.

Αντί να καθίσουν κάτω οι G-20 και οι G-7, οι BRICS, μαζί με την παγκόσμια τράπεζα και το ΔΝΤ και να αποφασίσουν διαγραφή του διαγαλαξιακού χρέους των χωρών στον πλανήτη μας, μέσα σε αυτό και της Ελλάδος, προσπαθούν να δώσουν δήθεν μικρές εικόνες ανάκαμψης κάποιων χωρών κατά διαστήματα, ενώ η αλήθεια είναι γνωστή σε όλους.    

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε θα ξεκινήσουν να σκάνε οι "βόμβες" του χρέους, ή μία μετά την άλλη, ισοπεδώνοντας τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ την ίδια περίοδο παίζονται τεράστια παιχνίδια με τον επισιτισμό σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία.       

Το παγκόσμιο χρέος αγγίζει νέο ρεκόρ στα 313 τρισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρουν έγκυρες ιστοσελίδες επικαλούμενους ειδικούς 

Τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους έφθασαν σε νέο υψηλό ρεκόρ των 313 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να κλιμακώνονται σε νέα κορυφή για την αναλογία του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους, σύμφωνα με μελέτη.

Το Institute of International Finance (IIF), ένας εμπορικός όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 15 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2023 από έτος σε έτος.

Ο αριθμός ήταν περίπου 210 τρισεκατομμύρια δολάρια σχεδόν πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία.
«Περίπου το 55% αυτής της αύξησης προήλθε από ώριμες αγορές, κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία», ανέφερε η IIF στο Global Debt Monitor, προσθέτοντας ότι ο λόγος παγκόσμιου χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχεδόν 330% το 2023.

Ενώ η μείωση αυτού του δείκτη ήταν «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη» στις ανεπτυγμένες χώρες, ορισμένες αναδυόμενες αγορές είδαν νέα υψηλά στην ανάγνωση που δείχνει την ικανότητα μιας χώρας να αποπληρώσει χρέη.

Η Ινδία, η Αργεντινή, η Κίνα, η Ρωσία, η Μαλαισία και η Νότια Αφρική κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σηματοδοτώντας πιθανές αυξανόμενες προκλήσεις στην αποπληρωμή του χρέους.

«Με τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed στον ορίζοντα, η αβεβαιότητα γύρω από την τροχιά των επιτοκίων πολιτικής των ΗΠΑ και του δολαρίου ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την αστάθεια της αγοράς και να προκαλέσει αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης για χώρες με σχετικά υψηλή εξάρτηση από εξωτερικό δανεισμό», ανέφερε η έκθεση.

Το IIF πρόσθεσε ότι η παγκόσμια οικονομία αποδεικνύεται «ανθεκτική» στην αστάθεια του κόστους δανεισμού, οδηγώντας σε ανάκαμψη του επενδυτικού κλίματος.

Η όρεξη για δανεισμό αυξάνεται ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές το 2024, καθώς ο όγκος των διεθνών εκδόσεων κρατικών ομολόγων έχει αυξηθεί.

Η αρχή της χρονιάς, γενικά μια πολυάσχολη εποχή για πωλήσεις χρέους όλων των ειδών, κατέγραψε χώρες σαν την Σαουδική Αραβία, το Μεξικό, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία να εκδίδουν  μια σειρά από άλλες εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες σημείωσαν ρεκόρ όλων των εποχών τον Ιανουάριο στα 47 δολάρια δισεκατομμύριο.

«Αν διατηρηθεί, αυτό το αισιόδοξο κλίμα θα πρέπει επίσης να αναστρέψει τη συνεχιζόμενη απομόχλευση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες σε ώριμες αγορές, οι οποίες είναι τώρα λιγότερο χρεωμένες από ό,τι στην περίοδο πριν από την πανδημία».

Το IIF, ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Επίσης, η γεωπολιτική κατάσταση είχε αναδειχθεί γρήγορα ως «διαρθρωτικός κίνδυνος αγοράς», είπε η IIF, με τον βαθύτερο κατακερματισμό να εγείρει ανησυχίες για τη δημοσιονομική πειθαρχία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα εξακολουθούν να ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα και η επιτάχυνση των περιφερειακών συγκρούσεων θα μπορούσε να προκαλέσει μια απότομη αύξηση των αμυντικών δαπανών.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR