σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και Νασράλα και Σεζουρνέ
Middle East

Η "Χρυσή Συνταγή"! Το Παρίσι απέστειλε ιστορική γραπτή ειρηνευτική πρόταση σε Ισραήλ και Λίβανο για αποκλιμάκωση της έντασης σε 10 ημέρες

Η Γαλλία παρέδωσε μία γραπτή πρόταση στην Βηρυτό με απώτερο στόχο να δώσει ένα τέλος στις εχθροπραξίες με το Ισραήλ και κατ' επέκταση να κλείσει -τουλάχιστον προσωρινά- το μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου. Την είδηση αυτή μεταδίδει το διάσημο πρακτορείο Reuters, ενώ σαν πηγή επικαλείται ένα έγγραφο που είδαν με τα ίδια τους τα μάτια δημοσιογράφοι.

Το έγγραφο αυτό ζητάει από μαχητές του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων μαχητών της επίλεκτης μονάδας της Χεζμπολάχ, να οπισθοχωρήσουν 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.

CONTINUE READING

Μία Ειρηνευτική Πρόταση από τον Μακρόν

Το γαλλικό αυτό πλάνο επινοήθηκε για να σταματήσουν οι μάχες μεταξύ της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ -η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν- και του ισραηλινού στρατού στα σύνορα των δύο χωρών. Οι εχθροπραξίες σε αυτό το μέτωπο λαμβάνουν χώρα παράλληλα με τον ισραηλινό πόλεμο στην Γάζα κατά της Χαμάς, έναν πόλεμο τον οποίο οι Λιβανέζοι χρησιμοποιούν ως αιτία για την δική τους επιθετικότητα.

Το γαλλικό έγγραφο, το οποίο αποτελεί την πρώτη γραπτή πρόταση που αποστέλλει δυτική χώρα στην Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες, παραδόθηκε σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού του κράτους Νατζίμπ Μικάτι από τον Γάλλο υπουργό εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ την περασμένη εβδομάδα. Την είδηση αυτήν επιβεβαίωσαν 4 Λιβανέζοι αξιωματούχοι και 3 Γάλλοι.

Η γαλλική γραπτή πρόταση τονίζει πως σκοπός της είναι να αποφευχθεί μία σύρραξη «που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου» εφαρμόζοντας «μία πιθανή κατάπαυση του πυρός όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», ενώ αργότερα οραματίζεται την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με την κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου.

Ωστόσο η Χεζμπολάχ έχει ξεκαθαρίσει πως αρνείται να διαπραγματευτεί με τους Ισραηλινούς ή με την Δύση όσο ο πόλεμος στην Γάζα συνεχίζεται. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ένας πολιτικός της λιβανέζικης οργάνωσης όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την γαλλική πρόταση.

Αν και υπήρχαν μη επιβεβαιωμένες αναφορές για την ύπαρξη μίας τέτοιας γαλλικής ειρηνευτικής πρότασης μόνο τώρα μάθαμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν.

Ουσιαστικά, το γαλλικό έγγραφο προτείνει ένα πλάνο τριών βημάτων διάρκειας 10 ημέρων, το οποίο εάν ακολουθηθεί θα αποκλιμακώσει την κατάσταση στα σύνορα και θα οδηγήσει τις δύο πλευρές σε διαπραγματεύσεις.

CONTINUE READING

Πηγή του Reuters εντός της γαλλικής διπλωματίας ανέφερε πως το έγγραφο προωθήθηκε στις κυβερνήσεις του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ.

«Κάναμε προτάσεις. Βρισκόμαστε σε επαφή με τους Αμερικανούς και είναι σημαντικό να ενώσουμε όλες τις πρωτοβουλίες και να οικοδομήσουμε την ειρήνη» δήλωσε ο Σεζουρνέ σε δελτίο τύπου εχθές την Δεύτερα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR