World
Updated at:

Γιατί οι αγρότες της Ευρώπης βγάζουν την οργή τους στους δρόμους;

Σε όλη την Ευρώπη, δεκάδες χιλιάδες αγρότες, πήραν τα τρακτέρ τους και βγήκαν στους δρόμους.

Ήδη πάλευαν τόσο καιρό με την κρίση του κόστους ζωής και τώρα έχουν βγει για να εκφράσουν τα παράπονά τους, από τις πολιτικές βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το bbc.com

Στη Γαλλία , οι αγρότες έχουν μπλοκάρει μεγάλα τμήματα αυτοκινητοδρόμων, δημιουργώντας κρίση στον νέο πρωθυπουργό Gabriel Attal, ο οποίος τους πρόσφερε μια σειρά μέτρων σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την απογοήτευσή τους.

CONTINUE READING

Ορισμένες από τις ανησυχίες τους, όπως η αναδυόμενη γραφειοκρατία, έχουν εθνικό χαρακτήρα. Άλλοι επισημαίνουν ευρύτερα ζητήματα, όπως το αυξανόμενο κόστος του αγροτικού ντίζελ, η καθυστέρηση πληρωμής των επιδοτήσεων της ΕΕ και τον ανταγωνισμός από τις εισαγωγές.

Οι αγρότες λένε ότι είναι όλο αυτό είναι αγώνας επιβίωσης και δεν θα σταματήσουν τώρα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα , μια νεαρή αγρότισσα, η Alexandra Sonac, και η 12χρονη κόρη της σκοτώθηκαν όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε σε οδόφραγμα αγροτών νότια της Τουλούζης. Μόλις την προηγούμενη μέρα, η κυρία Sonac είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι συμμετείχε στις διαδηλώσεις για να «υπερασπιστεί το επάγγελμά της» και να φροντίσει τις κόρες της.

CONTINUE READING

Οι διαμαρτυρίες έχουν επίσης εκτοξευθεί σε μεγάλο μέρος της Γερμανίας , αν και έχουν κυρίως εθνικό χαρακτήρα. Οι αγρότες είναι οργισμένοι με τη σταδιακή κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης, που όπως λένε θα τους οδηγήσει σε χρεοκοπία.
 

Σε όλη την Ευρώπη, η δυσαρέσκεια ξεχειλίσει από οργή με τις πολιτικές της ΕΕ.

Ο γεωργικός τομέας πάντα αντιμετώπιζε με καχυποψία τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ για να ανανεώσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ) των 55 δισεκατομμυρίων ευρώ (47 δισεκατομμύρια £) και να την καταστήσει πιο βιώσιμη. Πάνω από το 70% αυτών των χρημάτων δαπανώνται για άμεσες πληρωμές στους αγρότες ως δίχτυ ασφαλείας.

Η ανακαίνιση περιλαμβάνει την υποχρέωση αφιέρωσης τουλάχιστον 4% της αρόσιμης γης σε μη παραγωγικά χαρακτηριστικά, καθώς και την απαίτηση για αμειψισπορά και μείωση της χρήσης λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 20%.

Ανησυχούν επειδή ότι ο πληθωρισμός μείωσε δραματικά την αξία των άμεσων πληρωμών τους.

«Οι αγρότες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα... με λιγότερη υποστήριξη», δήλωσε στο BBC ο Luc Vernet της δεξαμενής σκέψης Farm Europe με έδρα τις Βρυξέλλες. «Βλέπουν πώς μπορούν να αντεπεξέλθουν άλλο».

Σε ορισμένες χώρες, οι διαδηλώσεις δεν είναι κάτι καινούργιο.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν για πρώτη φορά στην Ολλανδία το 2019 για τις κυβερνητικές απαιτήσεις να μειωθεί στο μισό η κτηνοτροφική παραγωγή προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου.

Και οι κάτοικοι των Βρυξελλών έχουν συνηθίσει εδώ και καιρό οι αγρότες να εισέρχονται στην ευρωπαϊκή συνοικία της πόλης για να ψεκάζουν τα κτίρια με γάλα ή να γεμίζουν τους δρόμους με βοοειδή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους γεωργικούς κανονισμούς της ΕΕ.

Τώρα, όμως το αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία έχει φέρει διαμαρτυρίες σε σχεδόν κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Η πλήρης εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 απέκλεισε τους εμπορικούς δρόμους στη Μαύρη Θάλασσα. Η ΕΕ παρενέβη άροντας προσωρινά τους περιορισμούς στις εισαγωγές από την Ουκρανία - επιτρέποντας στα γεωργικά προϊόντα της να κατακλύσουν τις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι τιμές σε γειτονικές χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία μειώθηκαν ξαφνικά και οι ντόπιοι αγρότες δεν μπορούσαν να πουλήσουν τις καλλιέργειές τους.

Μέχρι την άνοιξη του 2023, τα τρακτέρ έφραζαν τους ίδιους πολωνικούς δρόμους που είχαν πλαισιωθεί από εθελοντές που υποδέχονταν Ουκρανούς πρόσφυγες ένα χρόνο πριν.

Η ΕΕ επέβαλε σύντομα εμπορικούς περιορισμούς στις εξαγωγές της Ουκρανίας προς τους γείτονές της, αλλά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Όταν έληξε η απαγόρευση, οι κυβερνήσεις της Βουδαπέστης, της Βαρσοβίας και της Μπρατισλάβα ανακοίνωσαν τους δικούς τους περιορισμούς.

Η Ουκρανία υπέβαλε αμέσως μήνυση. Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν και η συμπόνια για μια χώρα που υπερασπιζόταν τον εαυτό της από την εισβολή της Ρωσίας έγινε θυμός.

Τώρα, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης απαιτούν από την ΕΕ να αναθεωρήσει οριστικά τα μέτρα ελευθέρωσης του εμπορίου με την Ουκρανία.

Στη Ρουμανία , όπου οι αγρότες και οι μεταφορείς διαμαρτύρονται για την υψηλή τιμή του ντίζελ, τα ασφάλιστρα και τα μέτρα της ΕΕ, καθώς και για τον ανταγωνισμό από την Ουκρανία, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kronika ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι η ΕΕ παραχωρεί φθηνά ουκρανικά αγαθά "σαν μη κολυμβητής που προσπαθεί να σώσει έναν πνιγμένο.Και στο τέλος πνίγονται και οι δύο».

Στην Πολωνία , οι αγρότες ξεκίνησαν μια πανεθνική διαμαρτυρία στις 24 Ιανουαρίου κατά των ουκρανικών γεωργικών εισαγωγών.

«Τα ουκρανικά σιτηρά πρέπει να πάνε εκεί που ανήκουν, στις αγορές της Ασίας ή της Αφρικής, όχι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Adrian Wawrzyniak, εκπρόσωπος του συνδικάτου των Πολωνών αγροτών, στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης. Παρόμοια συναισθήματα επαναλαμβάνονται στη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Η Νότια Ευρώπη έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει από το βάρος των διαδηλώσεων, αλλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν σύντομα. Η Christiane Lambert, πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων (COPA), της κορυφαίας ένωσης αγροτών της Ευρώπης, έχει προβλέψει ότι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί αγρότες θα πραγματοποιήσουν σύντομα τις δικές τους διαμαρτυρίες.

Δεν επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά είναι ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή, καθώς οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας εξετάζουν έκτακτους περιορισμούς στη χρήση του νερού σε ορισμένες περιοχές λόγω της έντονης ξηρασίας.

Στη Σικελία αυτή την εβδομάδα, αγρότες έκλεισαν δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία, όπως λένε, δεν τους αποζημίωσε για τον παρατεταμένο, έντονο καύσωνα και την ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού. «Έχουμε γονατίσει, η ξηρασία μείωσε στο μισό τη σοδειά μας», είπε ο αγρότης Giuseppe Gulli στο Rai News. Κατηγόρησε επίσης την ΕΕ ότι βοηθά τις «μεγάλες εταιρείες».

Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν τον Ιούνιο, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα βρίσκουν φωνή.: "Οι αγρότες δεν είναι εξτρεμιστές. Στην πραγματικότητα, οι αγρότες στην Ευρώπη είναι οι πρώτοι Ευρωπαίοι, επειδή είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα πόσο σημαντική είναι η Ευρώπη για αυτούς".

Στη Γερμανία, οι υπουργοί προσπάθησαν να αμβλύνουν τις προτάσεις για τον τερματισμό των φορολογικών ελαφρύνσεων των αγροτών στο γεωργικό ντίζελ που προκάλεσε σάλο.

Η αλλαγή πρόκειται τώρα να εφαρμοστεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου - αλλά οι αγρότες θέλουν να καταργηθούν πλήρως οι περικοπές των επιδοτήσεων. «Όλα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής αύξησαν ακόμη περισσότερο την οργή των αγροτών αντί να την κατευνάσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αγροτών Joachim Rukwied.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ υποσχέθηκε να συναντήσει Ουκρανούς εκπροσώπους στις αρχές Μαρτίου για να καταλήξουν σε συμφωνία για τη ρύθμιση της διαμετακόμισης και των εξαγωγών προϊόντων.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχτηκε ότι «υπάρχει αυξανόμενος διχασμός και πόλωση» και ξεκίνησε έναν «στρατηγικό διάλογο» μεταξύ των γεωργικών ομάδων και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Η κατάσταση είναι ασαφής. Και για τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη που αισθάνονται ξεχασμένοι, προδομένοι ή ανίκανοι να ταΐσουν τις οικογένειές τους, είναι απίθανο να είναι αρκετά τα μέτρα.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR