Society

Καταγγελία για ανυπαρξία παιδιάτρου σε Καστελλόριζο-”Πληρώνω ξενοδοχείο στην Ρόδο για 3 μέρες και αναρωτιούνται γιατί δεν κάνουμε παιδιά”

Ένα φλέγον ζήτημα των Ελλήνων ακριτών, που ζουν σε νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο φέρνει ανάρτηση σε κοινωνικό δίκτυο, η οποία αφορά το ακριτικό Καστελλόριζο.

Στην ανάρτηση που αφορά μετάβαση για θέμα υγείας σε παιδίατρο οικογενειάρχη που διαβιεί στο νησί αυτό διαβάζουμε:     

“Για ένα εμβόλιο πρέπει να φύγω από το Καστελλόριζο, να πάω Ρόδο και να πληρώσω ξενοδοχείο για 3 μέρες. Στο νησί έχουμε αρκετά  παιδάκια. Δεν μπορεί να έρχεται παιδίατρος ούτε μια φορά το μήνα; Έλεος. Ακόμα αναρωτιέστε γιατί δεν κάνουμε πάνω από 1-2 παιδιά;”.

Δεν γνωρίζουμε ούτε πόσα παιδιά ζουν στο Καστελλόριζο, και ούτε αν ευσταθεί η συγκεκριμένη καταγγελία, υπάρχουν όμως μαρτυρίες για μια κατάσταση η οποία προκαλεί πολλά ερωτηματικά για το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Τι γίνεται πραγματικά στο Καστελλόριζο;

Κατά περιόδους πλοία με γιατρούς διέρχονται το νησί αυτό και πολλά άλλα στην περιοχή, στα πλαίσια περιστασιακής ιατρικής μέριμνας, η οποία δεν λύνει φυσικά τα πραγματικά προβλήματα σε περιόδους όπως ο χειμώνας για παράδειγμα.

Στο Καστελλόριζο, δύο περιστατικά προ λίγων μηνών, αποκαλύπτουν την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.
Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι νηπιακής ηλικίας  μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Τουρκίας μετά από τραυματισμό τους, διότι η ανταλλαγή πληροφοριών και η επικοινωνία με το νοσοκομείο της Ρόδου αποδείχθηκαν αποτυχημένες.

Αυτά τα περιστατικά αντιπροσωπεύουν συνολικά τις ριψοκίνδυνες καταστάσεις τις οποίες καλείται το υγειονομικό προσωπικό σε αυτά τα νησιά να διαχειριστεί, καθώς προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, ειδικά κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Υπάρχουν στρατιωτικοί γιατροί και νοσηλεύτρια στο νησί, οι οποίοι όταν κληθούν κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν.

Τα παιδιά και το πρόβλημα στα ακριτικά νησιά

Η πρακτική όμως είναι ειδικά για τα παιδιά, η μεταφορά οικογενειακώς στη Ρόδο να πληρώσει διαμονή στο ξενοδοχείο για διάστημα τουλάχιστον 3 ημερών (λόγω των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών) καθώς και το φαγητό τους, για να επισκεφθούν τον παιδίατρο αλλά και άλλες ειδικότητες ιατρών.

Μιλάμε για μια επιβάρυνση στους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι αναγκάζονται να κινηθούν στην Ρόδο, ακόμα και για ένα εμβόλιο.

Επισκέψεις τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες από ιατρικούς συλλόγους δεν δίνουν λύσεις στο καίριο αυτό πρόβλημα, ώστε οι κάτοικοι του Καστελλόριζο να αισθάνονται ασφαλείς.

Δεν γνωρίζουμε την κατάσταση στα υπόλοιπα νησιά ή νησάκια στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά πιθανότατα να μοιάζει με το Καστελλόριζο ή να είναι ακόμη χειρότερη.

Πληροφορίες αναφέρεται ότι δαπανώνται τεράστια ποσά για τις περίπου 3.500 αεροδιακομιδές ετησίως, που πολλές φορές είναι αναποτελεσματικές, κυρίως συγκρινόμενες με πρότυπα του εξωτερικού.

Την ίδια στιγμή όμως η υπογεννητικότητα μαστίζει την χώρα μας, και σε λίγα χρόνια θα γίνουμε μειονότητα εντός της πατρίδος μας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ορέξεις των Τούρκων προς τα νησιά αυτά.

Προτάσεις και παχιές κουβέντες έχουν ακούσει οι ακρίτες μας εδώ και πολλά χρόνια, λύση όμως δεν βλέπουν ενώ η κατάσταση αντί να βελτιώνεται οδεύει προς το χειρότερο.

Η λύση είναι η συνεργασία του κράτους με τις Ένοπλες Δυνάμεις για την αποστολή για ορισμένο διάστημα Γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, στα νησιά αυτά και η κατασκευή αναλόγων υποδομών. Οι διαγωνισμοί που έχουν προκηρυχθεί για τα νησιά αυτά για κάλυψη θέσεων ιατρών του δημοσίου κηρύσσονται άγονοι αφού οι περισσότεροι επιζητούν θέσεις σε μεγάλες πόλεις.     

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR