Η Αιθιοπία της ανατολικής Αφρικής καλωσόρισε πρόσφατα μαχητικά τύπου Sukhoi Su-30 Flanker από την Ρωσία και τουρκικής παραγωγής οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Baykar Bayraktar Akinci. Η χώρα απέκτησε αυτούς του δύο τύπους αεροσκαφών για να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.
Ρωσικά Su-30 στην Αιθιοπία
Πιο συγκεκριμένα και βάσει ξένου άρθρου η εθνική αμυντική δύναμη της Αιθιοπίας (FDRE Defense Force) επιβεβαίωσε και επίσημα την παράδοση άγνωστου αριθμού μαχητικών Su-30 στις 16 Ιανουαρίου του 2024. Η χώρα δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο που δείχνει την ενσωμάτωση αυτών των αεροσκαφών στον στόλο της.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού της χώρας Birhanu Jula τόνισε την αποφασιστικότητα του κράτους να εξοπλίσει τις αμυντικές δυνάμεις του με υπερσύγχρονη τεχνολογία για να μπορεί να προστατεύει με αποτελεσματικότητα τον αιθιοπικό εναέριο χώρο.
Ο ίδιος δήλωσε συγκεκριμένα πως «θα συνεχίσουμε να εξοπλιζόμαστε με σύγχρονα όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση του εναέριου χώρου μας από επιθέσεις», προσθέτοντας πως οι πρόσφατες αποκτήσεις μαχητικών Su-30 και μη επανδρωμένων Akinci είναι σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η Αιθιοπία έγινε η τέταρτη αφρικανική χώρα που επιχειρεί τον εν λόγω τύπο ρωσικού μαχητικού. Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Αλγερία, η Ουγκάντα και η Ανγκόλα, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ούτε την ακριβή έκδοση που παρέλαβε η Αιθιοπία, ούτε τον ακριβή αριθμό μονάδων που απέκτησε. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως πρόκειται για 6 αεροσκάφη.
Τουρκικά Drones σε Τριτοκοσμική Χώρα
Εκτός από τα σύγχρονα Su-30 που παράγονται στη Μόσχα η αφρικανική χώρα παρέλαβε και τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου Akinci, το οποίο κατασκευάζει η εταιρεία Baykar. Φαίνεται πως το κράτος απέκτησε την έκδοση A του τουρκικού drone με τους κινητήρες των 450 αλόγων.
Η Αιθιοπία έγινε η τρίτη ξένη χώρα που απέκτησε αυτόν τον τύπο UAV μετά το Πακιστάν και την Λιβύη. Να τονίσουμε βέβαια πως αυτό δεν είναι το πρώτο μη επανδρωμένο αερόχημα που υιοθετεί η πολεμική αεροπορία του κράτους της ανατολικής Αφρικής.
Από το 2021 η Αιθιοπία επιχειρεί τουρκικά drones τύπου Bayraktar TB2. Έκτοτε επιχειρεί τουλάχιστον 4 μονάδες στις στρατηγικές βάσεις Μπαχρ-Νταρ και Χαράρ Μέντα. Μετά το Bayraktar TB2 η Αιθιοπία αγόρασε τον τύπο Wing Lookg από την Κίνα και τον τύπου Qods Mohajer-6 από το Ιράν.
Ένα εύλογο ερώτημα είναι γιατί η φτωχή Αιθιοπία να εξοπλίζεται; Η σύντομη απάντηση είναι οι Απελευθερωτικές Δυνάμεις του Λαού του Τίγκρεϋ, μία παραστρατιωτική ομάδα που συγκρούεται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αιθιοπίας. Το Τίγκρεϋ είναι μία περιφέρεια του κράτους στο βόρειο τμήμα του.