Leopard στην Ουκρανία
Armed Conflicts
Updated at:

Στο "παρά πέντε" να χάσουν όλα τα άρματα Leopard τους οι Ουκρανοί-"Δεν τους έμειναν και πολλά" λέει Γερμανός

Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού αναφορικά με τα κύρια άρματα μάχης τύπου Leopard 2 που διαθέτει αφού κινδυνεύει να τα χάσει όλα στις εν εξελίξει συγκρούσεις του με τις ρωσικές δυνάμεις. Φυσικά αυτά τα τεθωρακισμένα αποτέλεσαν προϊόντα δωρεάς από τους Γερμανούς.

CONTINUE READING

Τι Είπε Γερμανικός Πολιτικός

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με νέο άρθρο της αμυντικής σελίδας TheDefensePost, ο Γερμανός οικονομολόγος και μέλος του γερμανικού πολιτικού κόμματος «Οι Πράσινοι» (Alliance 90/The Greens), Σεμπάστιαν Σάφερ, δήλωσε σε τοπικό μέσο την Τρίτη πως απομένουν στην Ουκρανία «πολύ λίγα» άρματα Leopard, ενώ κάποια από αυτά δεν είναι καν επιχειρησιακά.

Ο ίδιος τόνισε πως επισκέφθηκε πρόσφατα μία υποδομή επισκευής τέτοιων οχημάτων στην Λιθουανία ανακαλύπτοντας πως η γραμμή προμήθειας ανταλλακτικών εξαρτημάτων για τα ουκρανικά άρματα αντιμετώπιζε σημαντικές ελλείψεις.

Ο Σάφερ δήλωσε πως χρειάζονται άμεσες δράσεις, αφού ανέφερε πως μη εκπαιδευμένες ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν μόνες τους να επιδιορθώσουν τα άρματα.

Ο Γερμανός παρότρυνε τους κατασκευαστές όπλων να επιταχύνουν τις παραδόσεις ανταλλακτικών εξαρτημάτων έτσι ώστε να παραταχθούν ξανά στην πρώτη γραμμή όλα τα κύρια άρματα μάχης Leopard που έχουν κολλήσει στις υποδομές επισκευής.

Όσον αφορά την γερμανική συνδρομή ο πολιτικός πρότεινε πως το Βερολίνο πρέπει να παράσχει περισσότερη εκπαίδευση ή καλύτερες οδηγίες στους Ουκρανούς μηχανικούς.

Τα Ουκρανικά Leopard

Όταν έγινε δημόσια γνωστή η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αποσταλούν άρματα μάχης τύπου Leopard στην Ουκρανία η διεθνής κοινή γνώμη αντέδρασε ποικιλόμορφα. 

Στην αρχή οι ίδιοι οι Γερμανοί ήταν διστακτικοί με μία τέτοια μεταφορά, ωστόσο στις αρχές του 2023 το Βερολίνο τελικά συμφώνησε να επιτρέψει την μεταφορά 88 αρμάτων Leopard 1 και 80 προηγμένων αρμάτων Leopard 2 στο Κίεβο.

Συνολικά 18 μονάδες Leopard 2 αποδεσμεύτηκαν από το γερμανικό οπλοστάσιο για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τον Μάρτιο του 2023.

Σύμφωνα με δυτικές και ουκρανικές αναφορές τα οχήματα διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην πολυαναμενόμενη εαρινή αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού το καλοκαίρι του 2023, παρέχοντας εγγύς υποστήριξη πυρός και προστασία στους Ουκρανούς στρατιώτες.

CONTINUE READING

Ωστόσο δεν άργησαν να εμφανιστούν και «κακά μαντάτα» αναφορικά με αυτά τα τεθωρακισμένα, αφού τον Ιούνιο του 2023 η Μόσχα είχε ανακοινώσει πως ο στρατός της είχε αποκτήσει τον έλεγχο κάποιων Leopard στο ουκρανικό πεδίο της μάχης.

Εν τέλει ο αριθμός Leopard που έλαβε ο ουκρανικός στρατός αποδείχθηκε ανεπαρκής για την αλλαγή των ισορροπιών στο μέτωπο, οπότε για πολλούς η αποστολή αυτή ήταν «πεταμένα λεφτά».

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR