Να προετοιμαστούν για πιθανή πίεση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καθώς και να εξετάσουν μια σειρά μέτρων δημόσιας υγείας για τη μείωση των επιπτώσεων των παθογόνων του αναπνευστικού συστήματος που κυκλοφορούν αυτό τον χειμώνα, καλεί τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Οι συστάσεις από την ευρωπαϊκή υγειονομική αρχή διατυπώνονται καθώς οι επισκέψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για αναπνευστικές παθήσεις έχουν αυξηθεί σταδιακά από τον Σεπτέμβριο και διάφορα αναπνευστικά παθογόνα συνυπάρχουν σε ποικίλα επίπεδα, συμβάλλοντας στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε δει σημάδια ότι η μετάδοση των αναπνευστικών ιών στην κοινότητα έχει αυξηθεί, κάτι που είναι τυπικό για τη χειμερινή περίοδο», δήλωσε η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC. «Πρέπει να ληφθούν διάφορα μέτρα που μπορούν να σώσουν ζωές και να αποφύγουν την υπερβολική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο εμβολιασμός, η αύξηση της νοσοκομειακής ικανότητας, η ενίσχυση της κατάρτισης και της ευαισθητοποίησης, τα μέτρα μόλυνσης και ελέγχου, οι ταχείες εξετάσεις και η χρήση αντιικών φαρμάκων».
Σύμφωνα με το ECDC, επί του παρόντος επικρατεί ο ιός SARS-CoV-2, ενώ ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), η εποχική γρίπη και άλλοι ιοί συγκυκλοφορούν σε χαμηλότερα επίπεδα αλλά με αυξητική τάση. Η σοβαρή νόσος που σχετίζεται με τον SARS-CoV-2 επηρεάζει σήμερα κυρίως τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο σημειώνει ότι η αύξηση της δραστηριότητας του RSV έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ιδίως μεταξύ των μικρών παιδιών. Αν και επί του παρόντος χαμηλή, η δραστηριότητα της γρίπης αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι εποχιακές εστίες διαφόρων άλλων παθογόνων που προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα και εμφανίζονται κάθε λίγα χρόνια (όπως το Mycoplasma pneumoniae) συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του αριθμού των ασθενών που προσέρχονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Οι συστάσεις του ECDC περιλαμβάνουν:
-Εμβολιασμός των πιο ευάλωτων ατόμων κατά του SARS-CoV-2 και της γρίπης (καθώς και του RSV στις χώρες που εισάγουν αυτό το εμβόλιο), προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξη της λοίμωξης σε σοβαρή νόσο.
-Αύξηση της χωρητικότητας των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και των ΜΕΘ (ανάλογα με τις ανάγκες όσον αφορά την επαρκή στελέχωση και τη δυναμικότητα των κλινών) τόσο για τα νοσοκομεία ενηλίκων όσο και για τα παιδιατρικά νοσοκομεία.
-Διασφάλιση της εκπαίδευσης του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης για την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων (IPC), ώστε να αποφευχθούν κρούσματα στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης.
-Ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση των περιστατικών και να ενισχυθεί η ετοιμότητα των νοσοκομείων για τη διαχείριση του αυξημένου φόρτου ασθενών στις μονάδες επειγόντων περιστατικών και στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), τόσο στα παιδιατρικά νοσοκομεία όσο και στα νοσοκομεία ενηλίκων.
-Εκτέλεση ταχέων δοκιμών για τη διευκόλυνση της έγκαιρης διάγνωσης και των αποφάσεων διαχείρισης, της κατάλληλης θεραπείας και της εφαρμογής μέτρων δημόσιας υγείας, όταν χρειάζεται.
-Υπενθύμιση στους κλινικούς γιατρούς ότι, όταν ενδείκνυται, η έγκαιρη χρήση αντιιικών θεραπειών για την Covid-19 και τη γρίπη, μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη σε σοβαρή νόσο σε ευάλωτες ομάδες και ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο προφύλαξης από τον RSV για τα βρέφη (σύμφωνα με τις εθνικές κατευθυντήριες γραμμές). Η χρήση αντιβιοτικών για βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού θα πρέπει να ακολουθεί ιατρική αξιολόγηση, καθώς τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν τις ιογενείς λοιμώξεις.
-Εφαρμογή δραστηριοτήτων επικοινωνίας κινδύνου για το κοινό, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της προώθησης του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης, του κορωνοϊού και του RSV σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις. Τα μηνύματα θα πρέπει επίσης να προωθούν την καλή υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού συστήματος, να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι όταν νοσούν και να διασφαλίζουν τον κατάλληλο αερισμό των εσωτερικών χώρων.
-Σύσταση της χρήσης μάσκας προσώπου σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους σε άτομα με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσο
-Εξέταση της χρήσης του διαγνωστικού μοντέλου «5Cs για τον εμβολιασμό» του ECDC (Confidence, Complacency, Constraints, Collective Responsibility and Calculation, δηλαδή εμπιστοσύνη, τον εφησυχασμό, τους περιορισμούς, τη συλλογική ευθύνη και τον υπολογισμό μέσω των δραστηριοτήτων επικοινωνίας κινδύνου) για την αποτελεσματικότερη προώθηση της πρόσληψης των συνιστώμενων εμβολίων.