Armed Conflicts

Ο" Ρωσικός τρόμος" απλώνεται σε Γερμανία-Ανατολική Ευρώπη- "Βλέπουν" νέα Ρωσική επίθεση μεταξύ 3-10 ετών- Πρώτος στόχος οι Βαλτικές χώρες

Οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι προελαύνουν, πυροδότησαν κλίμα ανησυχίας σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης  για τις επιδιώξεις και τα σχέδια του Πούτιν μετά το τέλος του πολέμου.

Οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και η άμεση εμπλοκή της Πολωνίας

Σε προγενέστερο άρθρο μας εδώ και 5 μήνες, από τον Ιούνιο 2023, είχαμε εκτιμήσει σωστά όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι  ότι η Ουκρανική επίθεση θα έχει περιορισμένα εδαφικά οφέλη,  η μαχητική ισχύς των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα μειωθεί σημαντικά αφού θα υποστούν σημαντικότατες απώλειες τόσο σε προσωπικό, όσο και σε οπλικά συστήματα-μέσα, ενώ η Ουκρανία να κινδυνεύει να απωλέσει νέα εδάφη σε περίπτωση Ρωσικής επίθεσης μεγάλης κλίμακας.

Σε αυτήν την περίπτωση επισημαίναμε ότι μπορεί να δούμε άμεση εισδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να τερματιστεί αυτόματα ο πόλεμος και η απώλεια περισσότερων Ουκρανικών εδαφών, αφού η συνέχισή του θα σήμαινε απευθείας εμπλοκή της Ρωσίας με την Δυτική Συμμαχία.

Αν όμως αυτό δεν συμβεί και ο πόλεμος συνεχιστεί, σε μια προσπάθεια της Δύσης να εξασθενιστεί ακόμη περισσότερο η Ρωσία,υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ο Πούτιν να καταλάβει όλη την Ανατολικά του Δνείπερου ποταμού Ουκρανία.

Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να έχουμε μεταξύ των εναπομεινάντων Ουκρανικών εδαφών και της Πολωνίας, κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει τώρα μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, κάτι δηλαδή σαν  μια ιδιότυπη "ένωση", το οποίο αν και φαντάζει ακραίο, δεν μπορεί να απορριφθεί εντελώς, σταματώντας τις εχθροπραξίες από πλευράς Ρώσων αφού η συνέχισή του θα σήμαινε απευθείας εμπλοκή της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.

Οι Πολωνοί βλέπουν Ρωσική επίθεση στην Ανατολική Ευρώπη μετά από τρία (3) χρόνια

"Τα κράτη της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ έχουν 3 χρόνια για να προετοιμαστούν για την επίθεση της Ρωσίας", αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας, ότι η  Εσθονία και άλλα έθνη που αποτελούν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, μαζί με τη συμμαχία στο σύνολό της, έχουν ένα τριετές παράθυρο για να αποφύγουν τον πόλεμο με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας (BBN).

Άλλες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων από ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αναφέρουν το χρονικό πλαίσιο μεταξύ πέντε ετών και μιας δεκαετίας.

Οι Γερμανοί βλέπουν Ρωσική επίθεση σε ορίζοντα 5-10 ετών

Ο Jacek Siewiera, υπουργός στο Γραφείο του Προέδρου της Πολωνίας και επικεφαλής του BBN, ζήτησε να σχολιάσει μια έκθεση του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP) που αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ έχει από πέντε έως 10 χρόνια επαρκώς για να προετοιμαστεί για μια ρωσική επίθεση, είπε: «Δυστυχώς, ναι».

Ο Siewiera μάλιστα χαρακτήρισε το γερμανικό χρονοδιάγραμμα «αισιόδοξο, αναφέροντας μελέτες στις ΗΠΑ ως βάση για τον ισχυρισμό του.

"Αυτή η ανάλυση είναι συνεπής με τις μελέτες που εκπονήθηκαν στις ΗΠΑ, ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, τα χρονικά πλαίσια που παρουσιάζουν οι Γερμανοί αναλυτές είναι πολύ αισιόδοξα. Εάν θέλουμε να αποφύγουμε τον πόλεμο, τότε οι χώρες του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα συντομότερο, χρονοδιάγραμμα τριών (3)  ετών για να προετοιμαστούμε για αντιπαράθεση. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να δημιουργηθεί ένα δυναμικό στην ανατολική πλευρά που θα είναι ξεκάθαρο αποτρεπτικό στην Ρωσική επιθετικότητα», συνέχισε ο Siewiera, σύμφωνα με την αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα Warsaw Business Journal, σε άρθρο της το Σάββατο.

Γερμανικό Think Tank: «Η Ρωσική επίθεση, θα μπορούσε να ξεκινήσει μόλις η Μόσχα βεβαιωθεί για την επιτυχία της»

Σε ένα ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 8 Νοεμβρίου, το DGAP, ένα ανεξάρτητο γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο εξωτερικής πολιτικής, "έβαλε το παράθυρο" εντός του οποίου το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, πρέπει να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Αυτό θα περιλάμβανε τη δημιουργία δυνατοτήτων σε συμφωνία με ένα σενάριο ρωσικής επίθεσης, μεταξύ πέντε και δέκα ετών από το χρονικό σημείο κατά το οποίο έληξαν οι έντονες μάχες στην Ουκρανία.

Με άλλα λόγια, αυτή θα ήταν η χρονική κλίμακα που θα απαιτούνταν προκειμένου η Ρωσία να ανασυγκροτήσει τις ένοπλες δυνάμεις της επαρκώς για μια επίθεση προς τα δυτικά, αναφέρει η DGAP.

Η κατεύθυνση αυτής της επίθεσης θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα κράτη της Βαλτικής, προσθέτει η DGAP.

«Το παράθυρο για μια πιθανή ρωσική επίθεση θα ανοίξει μόλις η Ρωσία πιστέψει ότι μια επίθεση, για παράδειγμα στα κράτη της Βαλτικής, θα μπορούσε να έχει επιτυχία».

Αυτή η ετοιμότητα θα ήταν επίσης ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να περιορίσουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει  ένας άλλος πόλεμος στην Ευρώπη, λέει η DGAP.

Με τις ιμπεριαλιστικές της φιλοδοξίες, η Ρωσία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη και πιο πιεστική απειλή για τις χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ η συμμαχία μπορεί να επηρεάσει αξιόπιστα μόνο την ικανότητα των κρατών της να αποτρέψουν και να υπερασπιστούν τα εδάφη τους και όχι την πραγματική απόφαση της Ρωσίας για το αν θέλει να ξεκινήσει άλλον πόλεμο, συνεχίζει το έγγραφο.

Πρόσθετες γεωστρατηγικές επιλογές μπορούν να κερδίσουν χρόνο στο ΝΑΤΟ, γράφει η DGAP.

Μόνο για τη Γερμανία, το DGAP λέει ότι πρέπει να "επιφέρει ένα κβαντικό άλμα".

Αυτό το «κβαντικό άλμα» δεν θα αφορούσε μόνο αύξηση του αριθμού του στρατιωτικού προσωπικού και αύξηση των οπλικών συστημάτων, αλλά θα απαιτούσε επίσης «αλλαγή νοοτροπίας στην κοινωνία».

Ζελένσκι: "Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί από το 2028 και μετά  εάν παγώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία"

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας  εξέδωσε τον Οκτώβριο μια εκτίμηση πιο κοντά σε αυτή της γειτονικής Ουκρανίας, της Πολωνίας.

Το Ουκρανικό Παγκόσμιο Κογκρέσο, μια ΜΚΟ που εκπροσωπεί δημόσιους οργανισμούς της ουκρανικής διασποράς, ανέφερε τον Οκτώβριο ότι ο Ζελένσκι είχε  μιλήσει για μελλοντικές εισβολές σε άλλα κράτη το 2028, εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνει παγωμένη σύγκρουση .

«Τώρα, η Ρωσία εξετάζει διάφορα σενάρια για τα επόμενα χρόνια. Ένα από αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Εάν υπάρξει κάποια παύση σε αυτή την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, οποιοδήποτε πάγωμα της κατάστασης, τότε θα υπάρξει μια νέα κρίσιμη στιγμή  το έτος 2028, " είπε ο Ζελένσκι, επικαλούμενος στοιχεία των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Εάν επιτραπεί στη Ρωσία, το 2028 το Κρεμλίνο θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει το στρατιωτικό δυναμικό που έχουμε καταστρέψει και η Ρωσία θα έχει αρκετή δύναμη για να επιτεθεί στις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της ρωσικής επέκτασης».

Αυτές είναι, εκτός από την Ουκρανία, " οι χώρες της Βαλτικής που υπάρχουν ρωσικές μειονότητες , όπως σε Εσθονία, της Λετονία και της Λιθουανία".

Τσέχος Πρόεδρος: "Όλα εξαρτώνται από την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία"

Ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ βρίσκεται περισσότερο κοντά  στο γερμανικό think tank, στα τέλη Νοεμβρίου θέτοντας το χρονοδιάγραμμα σε τουλάχιστον πέντε έως επτά χρόνια για να αποκαταστήσει πλήρως τις μαχητικές του ικανότητες, αναφέρει η European Pravda.

Πολλά εξαρτώνται από το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, πρόσθεσε, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών στο Βίσεγκραντ.

"Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλές μεταβλητές στους υπολογισμούς που αλλάζουν την κατάσταση. Θα εξαρτηθεί πραγματικά από την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία", είπε ο Πάβελ."

Ο "Ρωσικός τρόμος" απλώνεται στην Ανατολική Ευρώπη

Από τα προαναφερθέντα προκύπτει αβίαστα ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, περιμένουν μεταξύ τριών (3) χρόνων το νωρίτερο, έως δέκα (10) χρόνων το αργότερο από την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, νέα Ρωσική επίθεση με πιθανότερο  αρχικό στόχο χώρες της Βαλτικής θάλασσας που έχουν Ρωσικές μειονότητες , όπως η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις δεν λαμβάνουν υπόψιν κατά πόσο σε τέτοια περίπτωση είναι διατεθιμένες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στα πλαίσια της συλλογικής άμυνας, να αντιδράσουν άμεσα απειλώντας με χρήση πυρηνικών όπλων αντί να εμπλακούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με συμβατικά όπλα με τη Ρωσία και ακόμη ποιά θα είναι η Ρωσική αντίδραση, αν δηλαδή υπαναχωρήσει η Μόσχα, όπως έγινε στην περίπτωση της "κρίσης της Κούβας", ή πάμε σε  πυρηνικό ολοκαύτωμα

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR