Armed Conflicts

Οι Ρώσοι στέλνουν νέο πυρηνικό εξοπλισμό στο Ακουγιού -ΗΠΑ-ΝΑΤΟ θα συνεχίζουν να "σφυρίζουν αδιάφορα" για κυρώσεις κατά της Τουρκίας;

Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τη συνεργασίας της με την Ρωσία, αναφορικά με την ολοκλήρωση της  κατασκευής του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της στο Ακουγιού, αδιαφορώντας για τις κυρώσεις που τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επιβάλει στη Μόσχα , λόγω της εισβολής των στρατευμάτων της στην Ουκρανία.

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ επιτρέπουν στην Τουρκία τη συνέχιση της συνεργασίας με τη Ρωσία στο Ακουγιού

Παράλληλα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ "σφυρίζουν" αδιάφορα για το θέμα, μη επιβάλλοντας κυρώσεις στην "ανυπάκουη" Τουρκία.

Στο θέμα είχε αναφερθεί  εδώ και ενάμισυ χρόνο ο  Πρέσβης ε.τ Αλέξανδρος Μαλλιάς επισημαίνοντας σε Twitter του, αυτό αφορά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ανέχονται και δεν ασχολούνται καθόλου με το ζήτημα του Ακουγιού, αναφέροντας: 

"Kατάλαβα λάθος; Ενώ εργάζονται με λίγο  έως πολύ πεπεισμένους Ευρωπαίους για να απαλλαγούν από το ρωσικό πετρέλαιο κ.λπ., οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την Ρωσική πυρηνική τεχνολογία και τον εξοπλισμό  που παρέχεται από τη ρωσική Atomstroyexport στον πυρηνικό σταθμό στην Νατοϊκή Τουρκία.  Ο πυρηνικός σταθμός του Ακουγιού θα λειτουργεί το 2023.

H απροθυμία ΗΠΑ-ΝΑΤΟ να πειθαναγκάσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί έχει ως αποτέλεσμα την απρόσκοπτη συνέχιση της Ρωσο-τουρκικής συνεργασίας στο Ακουγιού.

Οι Ρώσοι στέλνουν πυρηνικό εξοπλισμό στο Ακουγιού

Έτσι σύμφωνα με Ουκρανικό ΜΜΕ, "εξοπλισμός για τον τουρκικό πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού  στάλθηκε στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης από την Ρωσική Ομοσπονδία", υπογραμίζοντας:

"Δύο οριζόντιοι διαχωριστές-υπερθερμαντήρες ατμού θα παραδοθούν στο λιμάνι από την JSC Atomenergomash, αναφέρει η rosZMI.

Ο εξοπλισμός προορίζεται για την πρώτη μονάδα ισχύος του υπό κατασκευή πυρηνικού σταθμού Aκουγιού στην Τουρκία.

Το συνολικό βάρος του εξοπλισμού είναι 640 τόνοι. Από το λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης θα αποσταλεί με πλοίο στο αγκυροβόλιο του πυρηνικού σταθμού Aκουγιού.

Το τουρκικό  πυρηνικό εργοστάσιο

Το έργο του τουρκικού πυρηνικού σταθμού περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες παραγωγής ενέργειας με ρωσικούς αντιδραστήρες. Το συνολικό κόστος της κατασκευής του NPP είναι 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που συνήψαν η Ρωσική Ομοσπονδία και η Τουρκία, η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία εντός 7 ετών από τη λήψη όλων των αδειών και αδειών κατασκευής, δηλαδή το 2025.

Το εργοστάσιο, το οποίο θα έχει εκτιμώμενη διάρκεια ζωής 60 ετών με παράταση άλλα 20 χρόνια, θα παράγει ενέργεια χωρίς άνθρακα όλο το εικοσιτετράωρο.

Η Rostaom  στο πλαίσιο  μακροπρόθεσμης σύμβασης για το Ακουγιού, συμφώνησε να παράσχει το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη συντήρηση, τη λειτουργία και τον παροπλισμό του εν λόγω  σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας υποστηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Ο Οργανισμός συνοδεύει την Τουρκία μέσω αποστολών και συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υποστήριξη των υψηλότερων προτύπων για το Aκουγιού , συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ασφάλειας.

Ωστόσο, ορισμένοι Τούρκοι πολίτες είναι κατά του πρώτου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Τουρκίας.

Έχουν ανησυχίες, μετά τις παγκόσμιες καταστροφές. Μετά το ατύχημα του αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, η ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας ήταν μια από τις βαριά μολυσμένες περιοχές της Τουρκίας.

Οι άνθρωποι στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας λένε ότι, μετά την πυρηνική κατάρρευση του Τσερνομπίλ στις 26 Απριλίου 1986, τα κρούσματα καρκίνου κλιμακώθηκαν και η συχνότητα εμφάνισης βρογχοκήλης αυξήθηκε σημαντικά.

Η επίδραση σε Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό

Εμείς με πληθώρα σχετικών άρθρων μας έχουμε επισημάνει αλλά και τονίσει το τουρκικό ενδιαφέρον για απόκτηση πυρηνικών όπλων στο μέλλον και τον εναγκαλισμό του Ερντογάν στο πυρηνικό Πακιστάν, το οποίο έχει την τεχνογνωσία για μετατροπή της πυρηνικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς, όπως αυτός του Ακουγιού για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, σε πυρηνικά όπλα.

Αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι  εφόσον υλοποιηθεί θα έχει τεράστια επίδραση στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, αφού η Τουρκία θα γίνει παντελώς ανεξέλεγκτη από ΗΠΑ-ΕΕ και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιχειρήσει να επιβάλλει τετελεσμένα σε βάρος του Ελληνισμού

Επίσης το Ακούγιου είναι μια πυρηνική περιβαντολλογική βόμβα στην πόρτα μας, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, αναφορικά με τη σεισμικότητα της περιοχής του Ακουγιού, αφού το εργοστάσιο βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από το ρήγμα του Ετσέμις το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό έως και 8 Ρίχτερ.

Η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου συνεπάγεται την κατακόρυφη αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και συνακόλουθων καταστροφών, με  ενδεχόμενο να προκληθεί μείζονα περιβαλλοντολογική καταστροφή στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα επηρεάσει  πάρα πολύ αρνητικά Κύπρο-Κρήτη και Δωδεκάνησα πρωτίστως.

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ θα συνεχίζουν να "σφυρίζουν αδιάφορα" για κυρώσεις κατά της Τουρκίας;

Μέχρι στιγμής ΗΠΑ-ΝΑΤΟ "σφυρίζουν αδιάφορα" για κυρώσεις προς την Τουρκία λόγω συνέχισης της συνεργασίας με την Ρωσία στην κατασκευή του Ακουγιού.

Άραγε αυτό θα συνεχιστεί;

Οι καιροί έχουν αλλάξει.

Το κλίμα είναι πολύ βαρύ για τους Τούρκους σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, ιδίως μετά την ακραιφνώς υποστηρικτική στάση της Τουρκίας προς την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, συνοδευόμενη από λυσσαλέα επίθεση που συνεχίζεται κατά του Ισραήλ, αλλά και την παρατεινόμεη εκρεμότητα αποδοχής από το τουρκικό Κοινοβούλιο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ευνοώντας έτσι τους σχεδιασμούς του Πούτιν.

Θα σημάνουν τα παραπάνω μια ποιό σκληρή γραμμή ΗΠΑ-ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας με επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη διακοπής της συνεργασίας τους με τους Ρώσους  στο Ακουγιού ή οι Τούρκοι θα συνεχίζουν απρόσκοπτα, επαληθεύοντας τη ρήση "στου Ακουγιού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα", που επισημάναμε σε προγενέστερο άρθρο μας;

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR