Greek-Turkish Relations
Updated at:

Λάβρος κατά της Τουρκίας ο Δρ. Michael Rubin: "Όχι μόνο τα F-16 αλλά κανένα όπλο δεν πρέπει να της δοθεί από τις ΗΠΑ"

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες έδιωξαν επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.

"Η κίνηση του Πενταγώνου ακολούθησε την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει  τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους  S-400 ,αρκετά προηγμένους ώστε να "διαβάσουν" τις τακτικές του ΝΑΤΟ και να θέσουν σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα", επισημαίνει ο Παγκοσμίου εμβελείας  αναλυτής Δρ Μάϊκλ Ρούμπιν σε άρθρο του σε Διεθνές ΜΜΕ, αναφέροντας:

Ως παρηγοριά, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσφερε στην Τουρκία  νέα F-16 και πακέτα αναβάθμισης για τον υπάρχοντα στόλο της Τουρκίας.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν φάνηκε να συνδέει  τα νέα F-16 για την Τουρκία με την  απόφαση Ερντογάν να άρει το de facto βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η "απρόβλεπτη" Τουρκία

Μια τέτοια συναλλαγή  ήταν άστοχη δεδομένου του γεγονότος ότι μια  απρόβλεπτη Τουρκία με προηγμένα όπλα.  θα αντιστάθμιζε τα όποια κέρδη από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι επανειλημμένες απειλές του Ερντογάν προς την Ελλάδα, οι διεκδικήσεις για ελληνικά εδάφη και οι υπερπτήσεις με drone και F-16 σε  ελληνικά νησιά εγείρουν την προοπτική μιας ενδοΝΑΤΟϊκής σύγκρουσης.

Ενώ η ένταξη της Σουηδίας μπορεί να είναι συμβολικά σημαντική για το ΝΑΤΟ, προσθέτει λίγα πράγματα που δεν μπορούν να επιτύχουν τα μέλη του ΝΑΤΟ συνεργαζόμενα με τη Σουηδία εκτός του πλαισίου της συμμαχίας.

Η στάση του Ερντογάν στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ πρέπει να τερματίσει το θέμα πώλησης των F-16 από τις ΗΠΑ

Η συμπεριφορά του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Γάζα τον περασμένο μήνα θα πρέπει να τερματίσει κάθε συζήτηση για πώληση F-16.

Μιλώντας σε μια συγκέντρωση στις 28 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο δήλωσε ότι η Χαμάς δεν ήταν τρομοκρατική ομάδα, αλλά προειδοποίησε ότι η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον του Ισραήλ για λογαριασμό της Χαμάς.

CONTINUE READING

«Είμαστε τόσο μεγάλο έθνος και κράτος που η δύναμη και οι δυνατότητές μας δεν περιορίζονται μόνο στα σύνορά μας», εξήγησε.

«Από εδώ και στο εξής, θα συνεχίσουμε την πορεία μας με το σύνθημα να σας χτυπήσουμε ξαφνικά την πόρτα ένα βράδυ».

Δεν ήταν ούτε λάθος δήλωση ούτε αποτέλεσμα συναισθηματικής φόρτισης, αφού τρείς  ημέρες αργότερα, δήλωσε: «Η ισραηλινή κυβέρνηση, με την υποστήριξη άνευ όρων από την Ευρώπη και την Αμερική, διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο για ακριβώς 25 ημέρες».

Η Τουρκία πρέπει να αποκλειστεί από αγορές όπλων των ΗΠΑ

Στα χαρτιά, η Τουρκία μπορεί να έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια μέτρηση χωρίς νόημα.

Με το να ευθυγραμμιστεί με το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τους Χούτι της Υεμένης, η Τουρκία θα πρέπει να αποκλειστεί από οποιεσδήποτε μελλοντικές αγορές όπλων των ΗΠΑ.

Ίσως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να πάρουν μια σελίδα από το "βιβλίο της Κύπρου".

Το 1987, η κυβέρνηση Ρήγκαν επέβαλε εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, θεωρητικά, για να αποτρέψει μια κούρσα εξοπλισμών μεταξύ της ίδιας της Κύπρου και της ζώνης κατοχής της Τουρκίας. Τα τελευταία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαλαρώσει αυτό το μονομερές εμπάργκο, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές σε μη θανατηφόρα αγαθά και ίσως, τα επόμενα χρόνια σε  τυφέκια.

Μετά το ξέσπασμα του Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όχι μόνο θα πρέπει να βγάλουν δημοσίως τα F-16 από το τραπέζι για την Τουρκία του Ερντογάν, αλλά και να ανακοινώσουν ότι μέχρι νεωτέρας, οποιαδήποτε βοήθεια των ΗΠΑ προς την Τουρκία θα περιορίζεται σε μη θανατηφόρα αγαθά, όπως π. κουβέρτες ή ίσως ιατρικά κιτ.

Η Τουρκία μπορεί να παραπονιέται, αλλά τα μη θανατηφόρα αγαθά δεν θα συμβάλουν στη διεύρυνση του πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο, ένας στόχος που κατά την παραδοχή του ίδιου του Ερντογάν θα μπορούσε να έρθει ανά πάσα στιγμή.

Τα όπλα και άλλα αγαθά που είχαν δεσμευτεί προηγουμένως στην Τουρκία μπορούν να ανακατευθυνθούν σε πελάτες που αξίζουν περισσότερο: Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Αρμενία ή ακόμα και στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που παραμένουν η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.

"Έπεσαν οι μάσκες" του  Ερντογάν 

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν έβαλε το μεγαλύτερο αυτογκόλ στην εξωτερική πολιτική της χώρας του εδώ και δεκαετίας χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ χώρα τρομοκράτη και εγκληματία πολέμου και την τρομοκρατική Χαμάς, "απελευθερωτική οργάνωση", ενώ παράλληλα καλλιεργεί ανοιχτά τον αντι-αμερικανισμό στην Τουρκία

Με τον τρόπο αυτό αποστέρησε ο Τούρκος Πρόεδρος και τους τελευταίους υποστηρικτές του, λίγοι ήταν , σε ΗΠΑ-ΕΕ, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Γερουσιαστής Γκράχαμ, ο οποίος αναμένουμε να μην είναι πλέον υπέρ της απόκτησης των F-16 από την αποσταθεροποιητική και απογοητευτική στάση της Τουρκίας, όπως άλλωστε την χαρακτήρισε ο ίδιος.

Πεποίθησή  μας είναι ότι  τελικά η Τουρκία δεν πρόκειται να αποκτήσει τα F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR