Το Ισραήλ αναζητά επιπρόσθετα ανταλλακτικά για τα μαχητικά πέμπτης γενιάς του, ενώ πήρε πίσω τα συστήματα αεράμυνας Iron Dome που είχε πουλήσει στον αμερικανικό στρατό πριν λίγα χρόνια.
Το Τελ Αβίβ φαίνεται πως προετοιμάζεται για μία διαρκέστερη και μεγαλύτερη σύρραξη με άλλες χώρες και οργανισμούς της Μέσης Ανατολής, πέρα δηλαδή της παλαιστινιακής Χαμάς με την οποία πολεμά ήδη στη Γάζα.
Αγοράζει Περισσότερα Εξαρτήματα για τα F-35
Το Τελ Αβίβ μετά την παραλαβή συστημάτων αεράμυνας τύπου Iron Dome από τις ΗΠΑ, αγοράζει τώρα ανταλλακτικά εξαρτήματα για τα μαχητικά F-35I του από την Ολλανδία, η οποία αποτελεί κεντρικό κόμβο διανομής εξαρτημάτων για το μαχητικό πέμπτης γενιάς του ΝΑΤΟ.
Η απόκτηση τέτοιων εξαρτημάτων έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και διαφωνίες εντός της πολιτικής σκηνής της Ολλανδίας, μιας και πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ανήθικη την πώληση τέτοιων ανταλλακτικών στο Ισραήλ εξαιτίας των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Γάζα. Οι σημερινές εκτιμήσεις αναφέρουν πως έχουν σκοτωθεί σχεδόν 10 χιλιάδες άνθρωποι στην εν εξελίξει σύγκρουση.
Η υπουργός εξωτερικών της Ολλανδίας πάντως ενέκρινε μία τέτοια αποστολή ανταλλακτικών εξαρτημάτων προς τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Η έγκριση δεν δόθηκε όμως εύκολα, αφού υπήρχαν πολλές διαφωνίες από το νομικό τμήμα του υπουργείου και από άλλες ολλανδικές υπηρεσίες, τις οποίες όπως φαίνεται απλά αγνόησε η Ολλανδέζα υπουργός Hanke Bruins Slot.
Ένα ισραηλινό μεταγωγικό αεροπλάνο παρέλαβε τα ανταλλακτικά του F-35 από την ευρωπαϊκή αποθήκη της αεροπορικής βάσης Woensdrecht, ένα από τα τρία παγκόσμια κέντρα διανομής εξαρτημάτων για τα μαχητικά τζετς πέμπτης γενιάς της δυτικής συμμαχίας.
Πάντως πρέπει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τον ολλανδικό νόμο, επιτρέπεται στην κυβέρνηση του ευρωπαϊκού κράτους να επέμβει εάν κάποια αμυντική εξαγωγή είναι αντίθετη με την εξωτερική πολιτική της Ολλανδίας. Μεταξύ 2004 και 2020, η Ολλανδία αρνήθηκε 29 φορές την άδεια εξαγωγής στρατιωτικών προϊόντων στο Ισραήλ.
Μία ανεπίσημη αναφορά από Ολλανδούς διπλωμάτες προτείνει πως αυτήν την φορά η χώρα τους αναγκάστηκε να εγκρίνει την αποστολή εξαρτημάτων για τα F-35, διότι εάν έπρατταν το αντίθετο θα ζημιώνονταν οι σχέσεις μεταξύ της Ολλανδίας και του Ισραήλ, αλλά και οι σχέσεις μεταξύ Ολλανδίας και Ηνωμένων Πολιτειών.
«Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή έχει διχάσει την πολιτική σκηνή της Ολλανδίας. Αν και τα συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα υποστηρίζουν ομόφωνα το Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, τα προοδευτικά και ακροδεξιά κόμματα δίνουν περισσότερη έμφαση στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας» σημείωσε μία αναφορά του Euractiv.