Δικογραφία σε βάρος 39χρονου Αιγύπτιου, που υμνούσε τις ενέργειες και τις δράσεις του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς (ταξιαρχίες Αλ Κασάμ), σχηματίστηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Ο 39χρονος επαινούσε σε αναρτήσεις του στα social media τον περασμένο Οκτώβριο τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς και προέτρεπε σε πράξεις βίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αιγύπτιος διαμένει δέκα χρόνια στην Ελλάδα ασχολούμενος με αγροτικές εργασίες στα Χανιά.
Στις αναρτήσεις του, μεταξύ άλλων, ο Αιγύπτιος επιτίθεται κατά των ηγετών της Δύσης, αλλά και ηγετών αραβικών κρατών, εξυμνώντας παράλληλα την Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλά και τον Ερντογάν.
Η δικογραφία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για παράβαση του άρθρου 187Α παρ. 6 σε συνδυασμό με το άρθρο 98 του Ποινικού Κώδικα.
Τι είναι οι Ταξιαρχίες του Αλ Κασάμ
Ιδρύθηκαν το 1992 και, σύμφωνα με εκτιμήσεις του CIA Factbook για το 2023, αριθμούν τουλάχιστον 20.000 ενόπλους. Η ονομασία τους προέρχεται από τον Σύρο ιεροκήρυκα Εζντίν Αλ Κασάμ, ο οποίος στις αρχές του 20ού αιώνα καλούσε σε ένοπλη αντίσταση κατά των “νέων σταυροφόρων” της αποικιοκρατίας και το 1935 σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τη βρετανική αστυνομία. Τις Ταξιαρχίες του Αλ Κασάμ υποστηρίζει σήμερα κυρίως το Ιράν, κάτι που δεν διαψεύδει ούτε η Χαμάς.
Ο Μάικλ Μίλσταϊν, πρώην συνεργάτης των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και νυν ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, υποστηρίζει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η στήριξη γίνεται όλο και πιο εμφατική. “Τους εκπαιδεύουν για κάθε είδους τρομοκρατική επίθεση, εξοπλίζουν ελεύθερους σκοπευτές και αλεξιπτωτιστές”, λέει ο Μίλσταϊν. “Διαθέτουν τεράστια ποσά στη Χαμάς, οι εκτιμήσεις μας κάνουν λόγο για 100 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τρία χρόνια. Το αποτύπωμα του Ιράν είναι εμφανές στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, αν και βέβαια οι επιθέσεις έγιναν από μέλη της Χαμάς, όχι από Ιρανούς”.
Ορμητήριο των Ταξιαρχιών είναι το δαιδαλώδες σύστημα των τούνελ στη Γάζα, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται για στοχευμένες επιθέσεις. Μέσα από ένα τέτοιο τούνελ είχε οργανωθεί το 2006 η απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος επέστρεψε στην οικογένειά του μετά από πέντε χρόνια, αφού “ανταλλάχθηκε” με …1027 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Το 2014 οι Ταξιαρχίες του Αλ Κασάμ είχαν οργανώσει ακόμη και επίθεση από θαλάσσης στην πόλη Ασκελόν, την οποία απέκρουσαν οι ισραηλινές δυνάμεις. To 2020 το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατάφερε να “μπλοκάρει” δωρεές bitcoins με αποδέκτη τη Χαμάς.