Opinion

Ερωτήματα από την ματαιωθείσα άσκηση ''Μέδουσα-13''

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η ματαίωση της άσκησης αποφασίστηκε μετά από μονομερή απαίτηση της Αιγυπτιακής πλευράς, με πρόσχημα τις ''τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου'' και θα προγραμματιστεί για του χρόνου.. Mια άσκηση που έχει ενοχλήσει ουκ ολίγες φορές την επιθετική Τουρκία, από τη μέρα που ξεκίνησε στα ελληνικά νερά και καθιερώθηκε ως τριμερή αμυντική δραστηριότητα (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος) που εγγυάται την γεωπολιτική σταθερότητα και ενεργειακή ασφάλεια σε μια ''εύφλεκτη'' περιοχή.

Ειδικότερα, από το 2015 κι ένθεν, η Αίγυπτος και η Ελλάδα συνήψαν στρατηγική συμμαχία και ίδρυσαν έναν άξονα ασφαλείας, με σκοπό την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και απειλών που προέρχονταν από το νεο-οθωμανικό όραμα του Ερντογάν για κυριαρχία σε ολόκληρη την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Έτσι, το καθεστώς του στρατηγού Σίσι συνασπίστηκε μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο υπό την αεροναυτική άσκηση ''Μέδουσα'', η οποία εξελίχθηκε σε πόλο έλξης του συνόλου των συμμαχικών δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής αλλά και στο αντίπαλο δέος της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής.

Η άσκηση ''Μέδουσα'' αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και στην διεξαγωγή επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό επίπεδο και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Η εν λόγω άσκηση συμπεριλαμβάνει πλήθος σεναρίων όπως ο σχεδιασμός και η διαχείριση αεροναυτικών επιχειρήσεων, τακτικές ασκήσεις επιφανείας, ανθυποβρυχιακού πολέμου και ασκήσεις αεράμυνας, εκπαίδευση σε θέματα ναυτικής απαγόρευσης περιοχής, η διασφάλιση πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και ζωτικών σημείων στην θάλασσα, καθώς και ασκήσεις έρευνας-διάσωσης, ασκήσεις άμεσου και έμμεσου βομβαρδισμού, αμφίβιες/αποβατικές ενέργειες σε νησιά κλπ.

Όμως, τα γεωστρατηγικά δεδομένα άλλαξαν και μετά την θεαματική στροφή του Ερντογάν στο διπλωματικό επίπεδο λόγω απομόνωσης στην περιοχή αλλά κυρίως για οικονομικούς λόγους, οι σχέσεις της Τουρκίας εξομαλύνθηκαν με μια σειρά αραβικών χωρών που μέχρι πρότινος είχε εχθρικές σχέσεις, γεγονός που σηματοδοτούσε την παταγώδη αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

CONTINUE READING

Συγκεκριμένα, μετά από μια δεκαετία διπλωματικής εχθρότητας, η Αίγυπτος και η Τουρκία προχώρησαν στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, ανταλλάσοντας και πάλι πρεσβευτές.Οι δυο χώρες είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά το πραξικόπημα στην Αίγυπτο το 2013 που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, υπό τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Τότε, ο Ερντογάν είχε καταγγείλει με σφοδρότητα την ανατροπή του Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό και κατηγορούσε τον σημερινό πρόεδρο αλ Σίσι ως δικτάτορα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε επίσης να μετατρέψει την χώρα του σε ένα ασφαλές καταφύγιο για τα εξόριστα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κάτι που αποτελούσε χρόνιο σημείο τριβής μεταξύ καθεστώς Σίσι και Τουρκίας.

Πολύ νερό κύλησε όμως από τότε και το 2021 προέκυψαν σημάδια αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων, όταν τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Αίγυπτο.

Τον περασμένο Νοέμβριο Ερντογάν και αλ Σίσι έδωσαν τα χέρια στο περιθώριο του Μουντιάλ στο Κατάρ, μια χειραψία που θεωρήθηκε από την αιγυπτιακή πλευρά ως μια νέα αρχή στις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας.

Έπειτα, οι δυο ηγέτες είχαν συχνή τηλεφωνική επικοινωνία ειδικά μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία τον περασμένο Φλεβάρη. Βέβαια, η Αίγυπτος δεν είναι άλλωστε η μόνη Αραβική χώρα με την οποία η Τουρκία έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις της, πάντα κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Ο Ερντογάν έκανε κινήσεις καλής θέλησης σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την οποία η Ελλάδα είχε συνάψει αμυντική συμμαχία και συμμετείχε και στην άσκηση ''Μέδουσα'', αλλά μετά την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία, η χώρα του Περσικού Κόλπου κυριολεκτικά ''εξαφανίστηκε'' και σύμφωνα με πληροφορίες δεν απαντά ούτε στα τηλέφωνα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, η Σαουδική Αραβία που είχε έλθει κοντά στην χώρα μας και αποστειλάμε μάλιστα και μια ελληνική πυροβολαρχία Patriot (!) για να προστατεύει πετρελαιοπηγές από τους αντάρντες Χούθι της Υεμένης, τον τελευταίο χρόνο επένδυσε -μαζί με τα ΗΑΕ- δεκάδες δισεκατομμύρια δολλάρια στην τουρκική οικονομία.. Ακόμα και το Ισραήλ, είχε γυρίσει την πλάτη του στην Ελλάδα, μετά την προσέγγιση με τον Ερντογάν και είχε αρνηθεί να συμμετέχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μαζί με Ελλάδα και Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να μην ''ερεθίσει'' τον δύστροπο γείτονα! Βέβαια, μετά την διπλωματική απομόνωση της Ιερουσαλήμ λόγω του ανηλεή πολέμου που διεξάγει στην Γάζα, θα πέσει πάλι στις ''φιλόξενες'' αγκάλες του δεδομένου συμμάχου.

 Για να επανέλθουμε στην αεροναυτική άσκηση ''Μέδουσα'' που διεξάγεται αδιαλείπτως από το 2015 κι ακυρώθηκε μονομερώς από την αιγυπτιακή πλευρά, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Κάιρο εγκαταλείπει πλήρως την ελληνική πλευρά και προσδένεται στο άρμα του Ερντογάν και επιπροσθέτως εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αμέριστη συμπαράσταση που δείχνει στην ισραηλινή πλευρά και στον πόλεμο που διεξάγει στην Παλαιστινή, με θύματα χιλιάδες αμάχους μουσουλμάνους. Τούτων λεχθέντων, η ακύρωση της διακλαδικής άσκησης ''Μέδουσας'' σηματοδοτεί πλέον την απομόνωση της Ελλάδας στην περιοχή και την πλήρη αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής,πράγμα που έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στα ''δίκαια του ελληνισμού''.

Αναμένουμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να φέρουν το πολύ σοβαρό θέμα της ακύρωσης της ''Μέδουσας'' στο κοινοβούλιο και να καταθέσουν επίκαιρες ερωτήσεις στο που οδεύει η Ελλάδα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR