Σύμφωνα με νέα αναφορά της ρωσικής SvPressa, η Ουάσιγκτον είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την πιθανότητα δημιουργίας μίας νέας ναυτικής βάσης και αρκετών νέων αεροπορικών βάσεων του ρωσικού στρατού στο δυτικό μέρος της Μεσογειακής Θάλασσας. Συγκεκριμένα φοβούνται μην εκμεταλλευτούν οι Ρώσοι στρατιωτικά το λιβυκό λιμάνι Τομπρούκ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, έχει γίνει ήδη μία προκαταρκτική συμφωνία σχετικά με την προετοιμασία μίας ανάλογης συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Λιβύης, συγκεκριμένα μεταξύ του ανώτατου διοικητή του εθνικού στρατού της Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνάντηση έγινε κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου και τα αμερικανικά πρακτορεία μετέδωσαν πως ως αντάλλαγμα ο Χαφτάρ ζήτησε ρωσικά συστήματα αεράμυνας.
Σήμερα δεν γνωρίζουμε σε τι επίπεδο βρίσκονται οι ρωσο-λιβυκές διαπραγματεύσεις, ωστόσο η γνώμη της SvPressa και η δική μας εκτίμηση είναι πως μία τέτοια ρωσική βάση δεν θα κατασκευαστεί στην λιβυκή επικράτεια.
Δεν Χωράνε οι Ρώσοι στη Λιβύη
Η κατασκευή ρωσικής ναυτικής βάσης (και αεροπορικών) στην Λιβύη είναι ένα μη ρεαλιστικό σενάριο, διότι οι ίδιοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εγκαταστάθηκαν εδώ και πολύ καιρό και ενδελεχώς στα ερείπια του καθεστώτος του Καντάφι που μυρίζουν πετρέλαιο.
Στα δυτικά της Λιβύης υπάρχουν δύο τουρκικές ναυτικές βάσεις (στη Χομς και στην Αμπού Σίττα). Υπάρχουν δύο τουρκικές αεροπορικές βάσεις στο El-Vatiya και στη Mitiga. Επιπλέον, δίπλα στους Τούρκους στη Μίτιγκα βρίσκονται και Αμερικανοί. Στη Μισράτα υπάρχουν Βρετανοί και Ιταλοί. Και οι Γάλλοι βρίσκονται στα νότια της Λιβύης.
Θεωρητικά ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν αρκετά ευνοϊκό για την Ρωσία, μιας και το λιβυκό λιμάνι του Τομπρούκ είναι στρατηγικής σημασίας, θέτοντας τον ρωσικό στόλο σε μία ευνοϊκή θέση στην περιοχή της Μεσογείου. Από εκεί τα πλοία του ΝΑΤΟ θα ήταν ευάλωτα στους ρωσικούς ναυτικούς πυραύλους. Η σημασία μία τέτοιας ρωσικής βάσης για την Μόσχα κορυφώθηκε απότομα με το ξέσπασμα της κρίσης στην Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο όπως και να έχει αυτό το ενδεχόμενο είναι απολύτως μη ρεαλιστικό, αναφέρει η SvPressa.
Λέγεται πως εάν οι Ρώσοι ήθελαν μία τέτοια ισχυρή βάση στην Λιβύη θα έπρεπε να την είχαν δημιουργήσει χρόνια νωρίτερα, πριν προλάβει να μοιραστεί το κράτος σε τόσες πολλές διαφορετικές δυνάμεις.
Οι Ρώσοι φαίνεται πως έχασαν μία κρίσιμη ευκαιρία να εγκαταστήσουν δυνάμεις τους σε ένα στρατηγικό σημείο στο κατώφλι του ΝΑΤΟ και της Μέσης Ανατολής, συμπληρώνοντας την στρατιωτική παρουσία τους στο Ταρτούς της Συρίας.