World

Ο πρόεδρος της Χιλής «στριμώχνει» τον Μπάιντεν για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Χιλής, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα καταδίκασε τους βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της χώρας του στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, τόνισε χθες Πέμπτη στον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πως οι ισραηλινές ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Μπόρις θύμισε πως καταδίκασε έντονα την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ο απολογισμός των θυμάτων της οποίας ξεπερνά τους 1.400 νεκρούς, και έχει επίσης καλέσει να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, όμως πρόσθεσε πως οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σε αντίποινα είναι δυσανάλογη αντίδραση και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

«Οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έχουν δικαιολογία και αξίζουν παγκόσμια καταδίκη, όμως η αντίδραση της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου επίσης αξίζει την καταδίκη μας», είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία.

«Αναμφίβολα μπορούμε να πούμε ότι η αντίδραση είναι δυσανάλογη και παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», επέμεινε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής. «Το δικαίωμα κάθε κράτους έχει όρια, και τα όρια αυτά είναι η προστασία της ζωής αθώων αμάχων, ειδικά παιδιών, και η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

CONTINUE READING

Ερωτηθείς τι του απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο κ. Μπόριτς τόνισε πως δεν μπορεί να μιλήσει για λογαριασμό του.

Αργότερα, ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα δελτίο Τύπου στο οποίο ανέφερε ότι ο κ. Μπάιντεν «επαναβεβαίωσε τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας να αυξήσουμε και να διατηρήσουμε τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σώσει ζωές –συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και ιατρικής περίθαλψης– στους άμαχους στη Γάζα».

Ο Τζο Μπάιντεν δέχεται ολοένα αυξανόμενη πίεση, εντός και εκτός ΗΠΑ, επειδή δεν έχει καλέσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. Ο Λευκός Οίκος λέει πως τάσσεται υπέρ «παύσεων» των μαχών ώστε να μπορούν να φύγουν άνθρωποι από τη Λωρίδα της Γάζας και για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον Τζο Μπάιντεν για τις προσπάθειες υπεράσπισης της δημοκρατίας στη Λατινική Αμερική και εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση που πήρε η Ουάσιγκτον να προχωρήσει στην άρση μέρους των κυρώσεων στη Βενεζουέλα. Είπε πως έχει πρόθεση να συνεργαστεί με τη Βραζιλία, την Αργεντινή και άλλες χώρες της περιοχής ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ότι οι εκλογές της επόμενης χρονιάς στη Βενεζουέλα θα είναι ελεύθερες και δίκαιες.

Ο πρόεδρος της Χιλής κάλεσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ να προχωρήσει στην άρση κυρώσεων στην Κούβα και να την αφαιρέσει από τη μαύρη λίστα των κρατών που κατά την Ουάσιγκτον υποστηρίζουν την «τρομοκρατία».

«Καταλαβαίνουμε ότι το ζήτημα αυτό προκαλεί έντονα συναισθήματα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως οι κυρώσεις αυτές δεν βάζουν στο στόχαστρο απλά μια κυβέρνηση, πλήττουν έναν ολόκληρο λαό. Όταν ένας λαός υποφέρει, πρέπει να μας ανησυχεί όλους».

Οι κ.κ. Μπόριτς και Μπάιντεν άρχισαν τη συνάντησή τους σε μάλλον χαλαρή ατμόσφαιρα, αστειευόμενοι για το ότι αρχικά εξελέγησαν σε δημόσια αξιώματα όταν ακόμα δεν είχαν πατήσει καν τα τριάντα.

«Το μοναδικό πρόβλημα που έχω με ’σένα είναι πως είσαι υπερβολικά νέος», ήταν το πείραγμα του ογδοντάρη Αμερικανού προέδρου στον 37χρονο χιλιανό ομόλογό του, που τού απάντησε πως αυτό «δεν είναι πρόβλημα».

Αλλάζοντας τόνο, ο κ. Μπάιντεν θύμισε πως οι δυο χώρες έχουν σχέσεις 200 χρόνια, ενώ διαβεβαίωσε πως η Εταιρική Σχέση της Αμερικανικής Ηπείρου για την Οικονομική Ευημερία (Americas Partnership for Economic Prosperity, APEP), οι ηγέτες των κρατών μελών της οποίας θα συμμετάσχουν αργότερα σήμερα σε σύνοδο στον Λευκό Οίκο, μπορεί να δώσει ώθηση στο δυτικό ημισφαίριο.

Ο πρόεδρος Μπόριτς δήλωσε ακόμη πως σκοπεύει να ενισχύσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ και ότι είχε «πολλά ζητήματα να συζητήσει» με τον κ. Μπάιντεν, ιδίως για «την πράσινη μετάβαση, τη μετανάστευση και την οικονομική ανάπτυξη».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR