Σύμφωνα τις εκτιμήσεις μίας μεγάλης ευρωπαϊκής κατασκευάστριας όπλων, η σημερινή ζήτηση πυρομαχικών πυροβολικού υπολογίζεται πως φτάνει τα 13 εκατομμύρια βλήματα. Αυτή η ποσότητα θα παραχθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 40 ετών βάσει των τωρινών ρυθμών παραγωγής ολόκληρης της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης. Αυτήν την τοποθέτηση έκανε η εταιρεία Nammo, μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες πυρομαχικών στην ήπειρο, οι δηλώσεις της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του νορβηγικού κοινοβουλίου.
Η εταιρεία αποκάλυψε πως αυτήν την στιγμή η Ευρώπη μπορεί να παράξει λιγότερα από 500 χιλιάδες βλήματα ανά έτος, ενώ πρόσθεσε πως αυτά δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν την ζήτηση. Τόνισε πως το νούμερο των 13 εκατομμυρίων βλημάτων είναι αρκετά «αισιόδοξο», μιας και αυτά θα ήταν τα ελάχιστα βλήματα που θα χρειαζόμασταν για έναν πόλεμο υψηλής έντασης και διάρκειας μόλις 30 ημέρων. Η εταιρεία ανέφερε πως η πραγματική απαραίτητη ποσότητα πυρομαχικών ίσως έφτανε τα 20 εκατομμύρια βλήματα, ίσως τα ξεπερνούσε κιόλας.
Για να προβεί σε αυτές τις εκτιμήσεις η Nammo λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στον εν εξελίξει πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ ήδη δυσκολεύεται να αναπληρώσει τα βλήματα που χρησιμοποιεί η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να αποδεσμεύει πυρομαχικά από τα οπλοστάσια χωρών της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ. Είναι ξεκάθαρο πως η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να συμβαδίσει με την ζήτηση σε βλήματα πυρομαχικών.
«Ο λόγος είναι οι τρεις δεκαετίες ειρήνης και ελάχιστων αμυντικών παραγγελιών» σημειώνει η εταιρεία, παρέχοντας το εξής παράδειγμα:
«Η τελευταία φορά που η Νορβηγία παρήγγειλε βλήματα πυροβολικού ήταν την δεκαετία του '1990. Η Σουηδία την δεκαετία του '1980. Άλλες χώρες συνήθως παράγγελναν μεταξύ 5.000 και 20.000 βλημάτων, ωστόσο υπήρχε μεγάλο χρονικό περιθώριο μεταξύ των παραγγελιών. Τώρα ξαφνικά χρειάζονται εκατομμύρια βλήματα.»
Υπάρχει Λύση στο Πρόβλημα;
Οι συζητήσεις σχετικά με την εύρεση λύσης σε αυτό το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα πεσιμιστικές. Η Νορβηγία για παράδειγμα θα χρειάζονταν πολλά χρόνια για να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο τα δικά της αποθέματα, πόσο μάλλον για να είναι σε θέση να παραδώσει βλήματα και σε άλλες χώρες. Εξίσου άσχημη είναι η εικόνα σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, μιας και η αμυντική βιομηχανία της ηπείρου δεν μπορεί να καλύψει περισσότερο από το 5 με 10% της ζήτησης βραχυπρόθεσμα.
Για αυτό και ο νέος στόχος των μεγάλων ευρωπαϊκών κατασκευαστριών πυρομαχικών είναι μακροπρόθεσμος, ζητώντας περαιτέρω επενδύσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έτσι ώστε να λύσουν ένα από τα μείζονα και πιο επείγοντα προβλήματα: την έλλειψη επαρκών υποδομών για την παραγωγή αυτών των βλημάτων πυροβολικού.