Το BBC και ο Mark Urban αναφέρει στο Twitter ότι η Χαμάς σκέφτεται να εγκαταλείψει τη Γάζα και να αναζητήσει καταφύγιο στον Λίβανο, την Τουρκία ή αλλού.
“Θα φύγει από την Γάζα η Χαμάς; Είναι κάπως σαν να ανακατεύουμε τα μακαρόνια γύρω από το πιάτο (κάποτε μια τρομοκρατική οργάνωση ήταν τρομοκρατική οργάνωση), ωστόσο, σίγουρα θα έφερνε έναν αναστεναγμό ανακούφισης για το Ισραήλ που παραμένει βασικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή”, αναφέρει σε ανάρτηση του ειδικός.
Οι τρομοκράτες της Χαμάς απολαμβάνουν το προνόμιο της τουρκικής υπηκοότητας, υιοθετώντας τουρκικά ονόματα, ταξιδεύουν διεθνώς με τα τουρκικά διαβατήριά τους, ανοίγουν τουρκικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, λειτουργούν υπό την κάλυψη τουρκικών εταιρειών ή γραφείων και ξεπλένουν εκατομμύρια δολάρια.
Η Τουρκία επιθυμεί να παίξει όχι απλά ρόλο διαμεσολαβητή στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ αλλά ρόλο εγγυήτριας χώρας υπέρ των Παλαιστινίων , παρεμβαίνοντας και χρησμοποιώντας τους υπέρ των συμφερόντων της κατά περίπτωση σε ΝΑ Μεσόγειο και Μ. Ανατολή.
Είναι αντιληπτό ότι η Τουρκία βλέπει τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ ως ευκαιρία αναβάθμισης του ρόλου της στο Παλαιστινιακό ζήτημα και στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Μεσογείου-Μ.Ανατολής, παίζοντας όχι ένα ρόλο δαμεσολαβητή, αλλά και ρυθμιστή των εξελίξεων.
Ο πόλεμος Χαμάς -Ισραήλ και η ακρεφνώς "αδελφική στάση" της Τουρκίας προς την Χαμάς, κατέδειξαν με τον ποιό εμφατικό τρόπο αυτό που ισχυριζόμαστε εδώ και καιρό αληθεύει, για τις υποτιθέμενες αγνές προθέσεις του Ερντογάν για επανασύνδεση των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ, ότι ήταν καιροσκοπικές κινήσεις, προκειμένου να πείσει τις ΗΠΑ να του δώσουν τα F-16 BLOCK-70.
Ο Ερντογάν τηρεί σκληρή αντιισραηλινή και αντιαμερικανική στάση, χωρίς να καταδικάζει τα εγκλήματα της Χαμάς σε βάρος αθώων Ισραηλινών πολιτών, ενώ υιοθέτησε αβίαστα την άποψη ότι την πρόσφατη σφαγή στο νοσοκομείο της Γάζας, προκάλεσε το Ισραήλ και όχι ρουκέτα της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, την οποία με στοιχεία κατηγορεί το Τέλ Αβίβ.
Στις προσπάθειές του αυτές ο Ερντογάν επικουρείται φυσικά από την φίλη και σύμμαχό του Ρωσία, η οποία έχει κάθε όφελος να εκτρέψει την προσοχή της Διεθνούς κοινότητας από τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, προκαλώντας και υποδαυλίζοντας ρήγματα στους κόλπους της Δύσης, μέλος της οποίας είναι "στα χαρτιά" η γειτονική Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι πρότειναν την ιδέα ενός συστήματος στο οποίο τα μέρη θα έχουν εγγυητές για μια μόνιμη ειρήνη στο ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης. Δηλώνοντας ότι η Τουρκία μπορεί να είναι εγγυήτρια για την Παλαιστίνη και άλλες χώρες μπορεί να είναι εγγυήτριες για το Ισραήλ, ο Φιντάν είπε: «Μετά την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτευχθεί και από τα δύο μέρη, οι εγγυήτριες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την εκπλήρωση των απαιτήσεών της».
Η Τουρκία επιθυμεί να παίξει όχι απλά ρόλο διαμεσολαβητή στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ αλλά ρόλο εγγυήτριας χώρας υπέρ των Παλαιστινίων και της Χαμάς.