Armed Conflicts

Μυρίζει πογκρόμ στην Τουρκία-Πινακίδα βιβλιοπωλείου στην Κωνσταντινούπολη: «Οι Εβραίοι δεν επιτρέπονται» (Φωτογραφ'ία)

Πάγια τακτική του Οθωμανικού-τουρκικού κράτους σε κάθε καταστροφή ή πόλεμο που δεν εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα όπως στην προκειμένη περίπτωση αυτός στην Γάζα, είναι η άμεση απόδοση ευθυνών σε κάποιον λαό ή λαούς για να εξαγνιστεί η εκάστοτε “αμόλυντη” τουρκική ηγεσία.

Πρόκειται για μια λογική που τροφοδότησε με απύθμενο μίσος τους Τούρκους πριν 100 χρόνια, για να διαπραχθούν απίστευτες γενοκτονίες (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων κλπ).

Τώρα μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ κατά του Ερντογάν για τις δηλώσεις του για την Χαμάς, ξεκινά ένα καθεστώς διακρίσεων των Εβραίων της Τουρκίας, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι εντός χώρας.

Πινακίδα που ήταν αναρτημένη πάνω από την πόρτα μεγάλου  βιβλιοπωλείου στην Κωνσταντινούπολη αναφέρει «Δεν επιτρέπονται οι Εβραίοι» και στα αγγλικά και στα τουρκικά.

Ένα βιβλιοπωλείο της Κωνσταντινούπολης φαίνεται ότι απαγόρευσε στους Εβραίους την είσοδο για τις αγορές τους, σύμφωνα με δημοσίευμα ισραηλινού ειδησεογραφικού πρακτορείου με έδρα την Τουρκία.

CONTINUE READING

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Avlaremosis έδειχναν μια πινακίδα πάνω από την πόρτα του  βιβλιοπωλείου, που έγραφε «Δεν επιτρέπονται οι Εβραίοι», προκαλώντας φυσικά οργή και αγανάκτηση στους Ισραηλινούς εντός και εκτός Τουρκίας, με το κλίμα να θυμίζει πογκρόμ.

Η πινακίδα φέρει επίσης μια προσβλητική εκδοχή της ισραηλινής σημαίας.

«Οι αρμόδιοι δήμοι και εισαγγελίες θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να αφαιρέσουν αυτήν την αντισημιτική επιγραφή, να αποτρέψουν την προετοιμασία και προβολή παρόμοιων αντισημιτικών και μεροληπτικών κινήσεων, να επιβάλουν τις απαραίτητες ποινές και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι Εβραίοι ζουν ειρηνικά στη χώρα», ανέφερε η δημοσίευση.

Αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους Αμερικανούς αυτήν την εβδομάδα για αύξηση των απειλών κατά των εβραϊκών  κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει  την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στην Γάζα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο ο αυστηρός κυβερνητικός έλεγχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όσο και η άνοδος των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης έχουν ενισχύσει το μίσος στην Τουρκία, είτε απευθύνονται σε Εβραίους, Κούρδους, είτε σε άλλες μη μουσουλμανικές κοινότητες (Έλληνες).

Οι Τούρκοι σήμερα αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με τον τρόπο που τις αντιμετώπιζαν οι πρόγονοι τους πριν 100 χρόνια, σε μικρότερο ποσοστό βέβαια και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο όχι μόνο για τους Εβραίους, αλλά για όλους τους λαούς που συνορεύουν με αυτήν την χώρα.

Ιστορικά, ένας από τους λόγους που οι Τούρκοι Σουλτάνοι αποδέχθηκαν και προστάτευσαν την εβραϊκή κοινότητα ήταν ότι, οι Εβραίοι ήταν μία από τις λίγες μη οθωμανικές ομάδες που δεν είχαν προβεί σε εξέγερση εναντίον του Σουλτάνου στην Κωνσταντινούπολη.

Έλληνες, Αρμένιοι, Βούλγαροι, Άραβες, Αιγύπτιοι, Σύροι και Σέρβοι, από την άλλη πλευρά, υλοποιούσαν συνεχώς κινήματα αυτονομίας.

Όσο για τους Κούρδους, βεβαίως αυξήθηκαν επανειλημμένα μετά την τουρκική ανεξαρτησία και εξακολουθούν να το κάνουν.Νωρίς στην διακυβέρνηση του ο Ερντογάν, ανακάλυψε ότι η αντισημιτική πολιτική ήταν ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο.

Τα χρόνια του Ερντογάν ήταν τρομακτικά για τους Τούρκο-Εβραίους. Ο Τούρκος ηγέτης και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του έχουν εμπλακεί πολλές φορές σε αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR