Rafale και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
World
Updated at:

Θα πάρουν τα "Rafale μας"! Σαουδάραβες ενδιαφέρθηκαν για τα γαλλικά μαχητικά και ζήτησαν από την Dassault να φέρει τον "λογαριασμό"

Η γαλλική κυβέρνηση συζητά αυτήν την περίοδο με την Σαουδική Αραβία σχετικά με την πώληση κορυφαίων μαχητικών τζετ τύπου Rafale. Αυτό αποκάλυψε εχθές ο υπουργός άμυνας της ευρωπαϊκής χώρας.

Ο Σεμπαστιέν Λεκορνύ δήλωσε συγκεκριμένα σε δημοσιογράφους πως υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ της κατασκευάστριας των Rafale Dassault Aviation και της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την πιθανή πώληση τέτοιων αεροσκαφών στο αραβικό κράτος. Ωστόσο ο Γάλλος πολιτικός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

CONTINUE READING

Η εβδομαδιαία γαλλική εφημερίδα La Tribune Dimanche ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία, η πολεμική αεροπορία της οποίας είναι εξοπλισμένη κατά κύριο λόγο με αμερικανικά αεροσκάφη τύπου F-15 και μαχητικά Eurofighter που ανέπτυξαν από κοινού Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία, ζήτησε από την γαλλική Dassault να εκτιμήσει το κόστος 54 μαχητικών Rafale με προθεσμία μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Το Rafale, ένα δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, θεωρείται κορυφαίο και πολύ επιτυχημένο στην γαλλική αμυντική βιομηχανία, μιας και βοήθησε τις εξαγωγές γαλλικών όπλων να πετύχουν νέο ρεκόρ πωλήσεων το περασμένο έτος.

Η Γαλλία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία, πούλησε 80 μαχητικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για υπολογιζόμενο συνολικό κόστος 16 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022.

Η Ινδονησία, η Ινδία, το Κατάρ, η Αίγυπτος και φυσικά η χώρα μας η Ελλάδα αποτελούν κάποιους από τους πελάτες αυτού του περίφημου αεροσκάφους.

Η Γαλλία έχει πουλήσει στο εξωτερικό περισσότερα από τα μισά τζετ Rafale που έχει κατασκευάσει. 

ΜΚΟ Κατά της Πώλησης Όπλων στην Σαουδική Αραβία

Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν επικρίνει πολλές φορές την Γαλλία στο παρελθόν, διότι κατά την άποψή τους το Παρίσι πουλάει όπλα σε αυταρχικά καθεστώτα ξένων χωρών.

CONTINUE READING

Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός άμυνας είχε απαντήσει το περασμένο έτος πως η Γαλλία πάντα σέβεται τις «διεθνείς υποχρεώσεις» της, αποτέλεσμα των οποίων είναι η χώρα να θέτει «πολύ αυστηρούς κανονισμούς» αναφορικά με τις εξαγωγές όπλων της. Πρόσθεσε πως οι εξαγωγές αυτές ελέγχονται εξίσου αυστηρά και αδιάκοπα.

Η Σαουδική Αραβία από την άλλη, ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες γαλλικής κατασκευής όπλων, αποτελεί συχνά το επίκεντρο κατηγοριών περί παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφέρουν για παράδειγμα πως το αυταρχικό καθεστώς της αραβικής χώρας ευθύνεται για μαζικές εκτελέσεις, όπως επίσης είναι υπαίτιο για την στόχευση ατόμων που ασκούν το δικαίωμα ελευθερία του λόγο τους κλπ.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR