Health

Ο τρόμος του κορονοϊού ξαναχτυπά: Γεμίζουν ξανά τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ 17 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Την ερχόμενη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας εγκαινιάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της κορονοϊού και το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το κλείσιμο των ραντεβού των εμβολιασμών.

 

Το πρωί της ίδιας μέρας, η αναπλ. υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, θα δώσουν στη δημοσιότητα τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, τόσο με τα επικαιροποιημένα mRNA εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2, όσο και με τα εμβόλια έναντι του ιού της γρίπης.

Εντωμεταξύ, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (12.10.23) αυξημένους εβδομαδιαίους αριθμούς νοσηλειών σε απλές κλίνες και ΜΕΘ νοσοκομείων, ενώ αποτελεί παράδοξο ότι η θετικότητα δεν παρουσιάζει αντίστοιχη αύξηση.

 

CONTINUE READING

Αυτό οφείλεται, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, στην υποδήλωση των κρουσμάτων καθώς όσοι πολίτες παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος (βήχα, φτέρνισμα, πυρετό) δεν κάνουν rapid, self test ή και μοριακό τεστ, και πολύ περισσότερο δεν δηλώνουν τη νόσηση τους στο μητρώο COVID-19.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα. Με την μπλε γραμμή σημειώνεται η αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία:

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, πάντως, οι νέες εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες νοσηλείας πλησίασαν τις 1.000 (974 συγκεκριμένα), ενώ σε ΜΕΘ έφτασαν τις 17. Αυξημένες κατά 3 ήταν οι διασωληνώσεις σε σύγκριση με τις 14 της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι θάνατοι παρουσίασαν μείωση (-5), ενώ δεν ξεπέρασαν τους 48 εβδομαδιαίως.

COVID-19: Το ΕΣΥ Θωρακίζεται

Ο συνδυασμός κορονοϊού, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) δεν αποκλείεται και φέτος να προβληματίσει τους επιστήμονες, αφού δεν αποκλείεται να στείλει πολλούς ανθρώπους στα νοσοκομεία.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί εγκαίρως να θωρακίσει το ΕΣΥ.

Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια την Τετάρτη (11.10.23), οι υγειονομικές αρχές παίρνουν 50 κλίνες από το Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ και τις εντάσσουν στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία non COVID-19 περιστατικών, ενώ η χώρα μας προμηθεύεται και 35.000 επιπλέον σκευάσματα αντιιικών φαρμάκων, που αποτρέπουν τις νοσηλείες κορονοϊού σε ποσοστό που υπερβαίνει το 85%.

Ωστόσο, πολλοί υπέργηροι με υποκείμενα νοσήματα (νεφρική, καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια, εγκεφαλικά κ.α.) δεν θα καταφέρουν να αποφύγουν τη νοσηλεία.

Αυξημένος αριθμός ασθενών με πνευμονική εμβολή

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, επισημαίνει πως έχουν εντοπιστεί φέτος αρκετά κρούσματα πνευμονικών εμβολών, λίγα περισσότερα από τα αναμενόμενα.

“Εμείς στην κλινική μας στο ΠΑΓΝΗ, βλέπουμε αρκετά κρούσματα πνευμονικών εμβολών που συνδέονται με κορονοϊό. Πάντα ο κορονοϊό έκανε πνευμονικές εμβολές αλλά τώρα τελευταία μας έχει κάνει εντύπωση, γιατί μας έρχονται με συμπτωματολογία πνευμονικής εμβολής και στην πορεία βλέπουμε ότι είναι ή θετικοί ή τις προηγούμενες δύο ή τρεις εβδομάδες είχαν νοσήσει από COVID-19”, σημειώνει.

Αυτή η νέα ασυνήθιστη κλινική παρατήρηση έχει προβληματίσει τους γιατρούς στην Κρήτη. Εμπειρικά διαπιστώνουν πως οι πνευμονικές εμβολές, οι οποίες φαίνεται να συνδέονται με πρόσφατη λοίμωξη με κορονοϊό ή με ενεργή λοίμωξη με κορονοϊό, εντοπίζονται σε συχνότερο βαθμό από τα προηγούμενα κύματα.

“Δηλαδή το προηγούμενο διάστημα δεν βλέπαμε τόσο συχνές πνευμονικές εμβολές το τελευταίο δίμηνο τρίμηνο βλέπουμε πολλές. Σε βαθμό που το συζητάμε μεταξύ μας στην πρωινή ενημέρωση. Αυτός ο ιός τώρα φαίνεται να κάνει πολύ αγγειοπάθεια”, καταλήγει ο Νίκος Τζανάκης.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR