Σύμφωνα με νέα αναφορές, ομάδες πυροβολικού του ρωσικού στρατού με πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων τύπου Grad της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, κατέστρεψαν ένα οχυρό και θέσεις ολμοβόλων του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Κρασνολιμάνσκ. Αυτό αποκάλυψε το επίσημο ρωσικό υπουργείο άμυνας πριν από λίγες ώρες.
«Κατά την διάρκεια της αποστολής τους, ομάδες με πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων τύπου BM-21 Grad έλαβαν τις συντεταγμένες από παρατηρητές πυροβολικού ενός ακάλυπτου εχθρικού οχυρού και μίας εχθρικής ομάδας με ολμοβόλα. Αφού έφτασαν στις θέσεις πυρός, οι πυροβολικές ομάδες ετοίμασαν τους εκτοξευτές πυραύλων και εξαπέλυσαν τα βλήματα 122 χιλιοστών έναντι του οχυρού. Αφότου άλλαξαν θέσεις, οι πυροβολητές πραγματοποίησαν και ένα δεύτερο πλήγμα έναντι των θέσεων των ολμοβόλων των Ουκρανών στρατιωτών» δήλωσε το υπουργείου σε αναφορά του.
Μόλις ολοκλήρωσαν τους στόχους της αποστολής τους, οι ρωσικές πυροβολικές μονάδες πραγματοποίησαν ελιγμούς για την αποφυγή αντιποίνων και εγκατέλειψαν τις θέσεις πυρός τους, πρόσθεσε το Κρεμλίνο.
Νέα Συμφωνία Ζελένσκι-Γιοχάνις για τα Σιτηρά
Σε άλλη είδηση, η διάσημη ουκρανική σελίδα DefenceExpress αναφέρει πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Κλάους Γιοχάνις, στο Βουκουρέστι την Τρίτη 10 Οκτωβρίου.
Το αποτέλεσμα των συζητήσεων των δύο προέδρων ήταν μία απόφαση-λύση για τον «διάδρομο σιτηρών» που ακολουθούν πλοία προερχόμενα από ουκρανικά λιμάνια. Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε συγκεκριμένα πως θα δημιουργηθεί μία σημαντική πορεία μεταφοράς σιτηρών, η οποία θα διασχίζει Μολδαβία και Ρουμανία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις σημείωσε πως η χώρα του ήδη μεταφέρει το 60% όλων των ουκρανικών σιτηρών που προορίζονται για εξαγωγή, ωστόσο υπάρχει ο στόχος διπλασιασμού της χωρητικότητας.
Οι δύο χώρες λέγεται επίσης πως κατέληξαν σε συμφωνίες σχετικά με την αύξηση των μέτρων αεράμυνας στην περιοχή, έτσι ώστε να αποφευχθούν δράσεις δολιοφθοράς από την Ρωσία έναντι του ναυτικού εμπορίου που θα διεξάγεται σε συνεργασία Κιέβου-Βουκουρεστίου στον Δούναβη.
Οι επίσημοι δεν παρείχαν επιπρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα στρατιωτικά σχέδια, ωστόσο ο Ζελένσκι ανακοίνωσε «ευχάριστα νέα σχετικά με την αεράμυνα και το πυροβολικό».
«Εργαζόμαστε με διάφορους εταίρους για να ενισχύσουμε την αεράμυνα, τόσο στην χώρα μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού. Συζητήσαμε με τον κύριο πρόεδρο τις πιθανές κοινές μας δράσεις για να προστατεύσουμε όχι μόνο τα λιμάνια μας, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Την Ουκρανία, την Μολδαβία, την Ρουμανία και τους ανθρώπους μας» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος κλείνοντας τις δηλώσεις του.