Economy

Σοβαρό πρόβλημα από την καταστροφή του Θεσσαλικού κάμπου: Οι ελλείψεις θα καλυφθούν από τις εισαγωγές

Σοβαρές ελλείψεις στην αγορά ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος λόγω της τεράστιας καταστροφής στην αγροτική οικονομία του θεσσαλικού κάμπου φοβούνται οι άνθρωποι της αγοράς το επόμενο διάστημα.

Σε μια αγορά όπου μεγάλο μέρος της κατανάλωσης καλύπτεται από εισαγωγές, η απώλεια του ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή προκαλεί ανησυχία καθώς θα χρειαστεί χρόνος και χρήμα μέχρι οι κτηνοτρόφοι να αντικαταστήσουν το ζωικό κεφάλαιο που έχασαν και μέχρι τότε ό,τι λείπει θα καλύπτεται από εισαγωγές με επίπτωση και στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Ελλείψεις σε γαλακτοκομικά και κρέας

Η απώλεια ζωικού κεφαλαίου από τις δηλώσεις που έχουν ήδη γίνει στην περιοχή της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αριθμεί 70.935 αιγοπρόβατα 6.136 βοοειδή, 20.326 χοίρους και 131.795 πτηνά.

Στη χώρα μας τόσο η παραγωγή κρέατος όσο και η παραγωγή γάλακτος είναι ελλειμματικές, γεγονός που κάνει ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση ενώ δημιουργεί κινδύνους και για αυξήσεις τιμών σε προϊόντα.

Στην Ελλάδα το 95% των ζώων της αιγοπροβατοτροφίας εκτρέφεται για το γάλα του, το οποίο κατευθύνεται κυρίως στην παραγωγή μαλακών τυριών, με πρώτο τη φέτα. Η μείωση των παραδοτέων ποσοτήτων, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, ιδιαιτέρως των ΠΟΠ. Υπολογίζεται ότι οι ετήσιες εξαγωγές φέτας αγγίζουν τους 85.000 τόνους.

Ετσι, για να μη χαθούν αγορές στο εξωτερικό, δεν αποκλείεται να διατεθούν μικρότερες ποσότητες στην εγχώρια, γεγονός που θα πιέσει τις τιμές προς τα πάνω.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, οι πλημμύρες αλλά και οι φωτιές που είχαν προηγηθεί το καλοκαίρι κατέστρεψαν σημαντικό αριθμό ζωικού κεφαλαίου και εκατοντάδες αγροτικές υποδομές.

CONTINUE READING

Είναι ενδεικτικό ότι η περιοχή της Θεσσαλίας είχε συμμετοχή με 19,4% στο εγχώριο πρόβειο γάλα, 13,7% στο εγχώριο αίγειο γάλα, 18,5% στο βόειο κρέας, 19,7% στο αγελαδινό γάλα, 10% στο χοιρινό κρέας, 40% στα μαλακά τυριά και 25% στα σκληρά τυριά. Επομένως, όπως λένε μεταποιητές και λιανέμποροι, υπάρχει πρόβλημα.

Οι επιπτώσεις στις τιμές

«Ακόμα δεν έχουμε μετρήσει το ζωικό κεφάλαιο και δεν ξέρουμε την πραγματική κατάσταση», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Σάββας Κεσσίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Θεσσαλία έχει το 10%-12% της παραγωγής των χοιρινών και το 28%-30% της παραγωγής αμνοεριφίων.

Σήμερα η παραγωγή αυτή έχει υποστεί καταστροφή στο 35%-45%, αναφέρει. Οπως λέει, οι ελλείψεις στην αγορά μπορεί να καλυφθούν με εισαγωγές από το εξωτερικό, ωστόσο αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και στις τιμές, τις οποίες σήμερα δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο στο κρέας όσο στο γάλα.

Μεγάλο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων επισημαίνουν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. «Ακόμα και εκείνοι που δεν έχασαν το σύνολο των ζώων τους ή δεν έχουν υποστεί ολική καταστροφή στα ποιμνιοστάσια και στις αποθήκες τους θα χρειαστούν τουλάχιστον ενάμιση χρόνο για να ορθοποδήσουν εφόσον οι αποζημιώσεις δοθούν άμεσα», λέει ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς.

Στην αιγοπροβατοτροφία, το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή. Στη βοοτροφία, η ελληνική κρεατοπαραγωγή καλύπτει μόλις το 30% της συνολικής ζήτησης. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στη χοιροτροφία.

Σημαντικές είναι οι απώλειες και σε μελισσοσμήνη, δημιουργώντας πρόβλημα στην παραγωγή μελιού. Πάνω από 44.000 μελισσοσμήνη καταστράφηκαν στη Θεσσαλία. Μάλιστα το χτύπημα είναι ανυπολόγιστο καθώς στην περιοχή φιλοξενούνταν τη συγκεκριμένη περίοδο μελίσσια απ’ όλη την Ελλάδα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR