Το ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) Krasukha αναγκάζει τα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη να εγκαταλείψουν τις μαχητικές τους αποστολές εξαιτίας ισχυρών παρεμβολών που εμποδίζουν την σωστή λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων των αεροπλάνων. Αυτό δήλωσε μία πηγή στην ρωσική κρατική υπηρεσία ενημέρωσης RIA Novosti.
Σύμφωνα με τις αναφορές, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha μπορεί να καταστείλει ολοκληρωτικά τα ενσωματωμένα ηλεκτρονικά ενός ουκρανικού μαχητικού αεροσκάφους. Ως αποτέλεσμα, το αεροσκάφος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αναγκάζεται να επιστρέψει στην βάση του αφού τα συστήματα πλοήγησής του δεν λειτουργούν.
Το σύστημα Krasukha μπορεί να επηρεάσει εχθρικά ηλεκτρονικά σε μέγιστη απόσταση 150 χιλιομέτρων μακριά.
Λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 13 Σεπτεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο άμυνας είχε αναφέρει πως τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha-S4 της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας ανάγκασαν εναέριους στόχους που πετούσαν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από ρωσικά ραντάρ να αυξήσουν το υψόμετρό τους, με αποτέλεσμα να εκτεθούν στα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.
Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύον πως η Ρωσία έχει εντείνει σημαντικά την δράση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha στο πεδίο της μάχης, μιας και χρησιμοποιεί πιο επιθετικά από ποτέ αυτά τα χρήσιμα όπλα.
Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στον Ιούνιο του 2022, το ρωσικό υπουργείο άμυνας είχε αναφέρει τότε πως το σύστημα Krasukha χρησιμοποιούνταν για να αποτρέψει την περισυλλογή δεδομένων από ουκρανικά drones κατηγορίας MALE, ωστόσο μέχρι αρκετά πρόσφατα δεν είχαν υπάρξει αναφορές που να υποδεικνύουν πως αυτά τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου είναι ικανά για παρεμβολές υψηλής ισχύος. Το «τύφλωμα» όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων ενός αεροσκάφους (ή έστω μερικών) απαιτεί πολύ μεγάλη ηλεκτρική ισχύ.
Πώς Δουλεύει το Ρωσικό Σύστημα Krasukha;
Το Krasukha αποτελεί στην πραγματικότητα μία οικογένεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου τα οποία σχεδιάστηκαν από την Μόσχα για να παρέχουν μία ηλεκτρονική ασπίδα έναντι επίγειων και εναέριων στόχων που επιχειρούν κοντά στο έδαφος, όπως για παράδειγμα εχθρικά επιθετικά ελικόπτερα. Το σύστημα εμποδίζει την εντόπιση φίλιων στόχων, όπως και μία πιθανή επίθεση από αυτές τις εχθρικές πλατφόρμες.
Κατά την διάρκεια της αμυντικής έκθεσης MAKS 2019, η εταιρεία KRET είχε παρουσιάσει τα ακόλουθα τρία συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Τότε είχαμε δει την επίγεια μονάδα παρεμβολών ονόματι Krasukha-2, η οποία σχεδιάστηκε για να αποτρέπει την ανίχνευση συμμαχικών στόχων από εχθρικά ραντάρ, την επίγεια μονάδα ηλεκτρονικής καταστολής Krasukha-4 που σκοπό έχει να διαταράσσει την πορεία πυραύλων, υπέρυθρων ανιχνευτών και ζεύξεων δεδομένων και τέλος την αναγνωριστική μονάδα Moscow-1 που αναπτύχθηκε για την ανίχνευση και αξιολόγηση απειλών στο υπέρυθρο φάσμα.