Η Αυστρία συνεχίζει να εισάγει φυσικό αέριο από την Ρωσία «σε πλήρη ρυθμό», ένα διάστημα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσπαθήσει να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ενεργειακές πηγές της Μόσχας.
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Αυστρίας αποτελούν μία σημαντική πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο, μας ενημερώνει το Euronews. Η εξάρτηση της Βιέννης στο ρωσικό αέριο έχει άμεση επίδραση στην επιρροή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο αυστριακό πολιτικό και οικονομικό σύστημα, προσθέτει το πρακτορείο.
Τι «Τρέχει» με την Αυστρία;
Λίγο πιο συγκεκριμένα, η Αυστρία προβληματίζει την Ευρώπη μίας και έχει ξοδέψει περισσότερα χρήματα για την αγορά φυσικού αερίου από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι και σήμερα παρά στην υποστήριξη της Ουκρανίας στον εν εξελίξει πόλεμό της με την Μόσχα.
Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2023 η Αυστρία αύξησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου 80%, φτάνοντας τα επίπεδα εισαγωγών πριν τον πόλεμο.
Πριν την αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και φυσικά πριν τις κυρώσεις, η Μόσχα είχε εισφορές 600 εκατομμυρίων ευρώ ανά μέρα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου της σε ευρωπαϊκά κράτη.
Η Πολιτική Επιρροή της Ρωσίας στην Χώρα
Η σχετικά «φιλική» στάση της Αυστρίας προς τον Πούτιν μπορεί να εξηγηθεί από μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία. Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Αυστρία είχε απορροφηθεί από την ναζιστική Γερμανία. Μετά την νίκη των Συμμάχων, η Αυστρία χωρίστηκε σε «ζώνες κατοχής».
Το 1955 όμως υπογράφηκε συνθήκη ανεξαρτητοποίησης της χώρας, μετά την οποία τα στρατεύματα των συμμάχων εγκατέλειψαν την Αυστρία. Η Αυστρία ποτέ δεν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, ωστόσο εντάχθηκε στην Ε.Ε. λίγο αργότερα.
Η πολιτική ουδετερότητα της Αυστρίας οδήγησε με την πάροδο του χρόνου στην δημιουργία και διατήρηση καλών σχέσεων με την Ρωσία, συγκριτικά πάντα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Το 2018 ο Πούτιν βρέθηκε αυτοπροσώπως στην Βιέννη για την υπογραφή συμβολαίων μεταξύ της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom και της OMV, της εταιρείας που θα παρέδιδε το αέριο στην χώρα. Από την πλευρά της Αυστρίας υπέγραψε ο πρώην καγκελάριος του κράτους, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Έπειτα υπήρξαν πολλές φήμες για σκάνδαλα και βαριές κριτικές με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Κουρτς να αποτελέσει στόχος ερευνών των αυστριακών αρχών.
Όπως και να έχει, αυτό δεν εμπόδισε την Αυστρία να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Η Βιέννη δικαιολόγησε την ενέργειά της λέγοντας πως μειώθηκαν οι εισαγωγές ενεργειακών πόρων από την Γερμανία και την Ιταλία.
Το αποτέλεσμα είναι η ευρωπαϊκή χώρα να έχει ξοδέψει 7 δισεκατομμύριά ευρώ σε ρωσική ενέργεια και μόλις 200 εκατομμύρια σε πακέτα βοήθειας στην Ουκρανία, εξοργίζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση.