Βρίσκεται στη βορειοανατολική περιοχή της Ελλάδας, η Αλεξανδρούπολη έχει εξελιχθεί σε βασικό στρατηγικό σημείο για τη διέλευση εφοδίων και όπλων στην Ουκρανία.
Οι τουρκικές αρχές έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τους κινδύνους ζημίας για την ασφάλεια και το περιβάλλον από τη σταθερή αύξηση της κυκλοφορίας δεξαμενόπλοιων και πλοίων μέσω των στενών, όπου έχουν σημειωθεί περισσότερα από 140 θαλάσσια περιστατικά από το 2006. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα μετριάσει τα υλικοτεχνικά προβλήματα και την περιβαλλοντική πίεση στα στενά. Πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης σχεδόν είκοσι εκατομμύρια πολίτες, όπως αναφέρει το nationalinterest.org.
Δεδομένων των πρόσφατων σημάτων προσέγγισης από τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, αξιόπιστες και περιβαλλοντικά ορθές γραμμές εφοδιασμού σε όλες τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να είναι ένας νέος τομέας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών.
Μια ευκαιρία για περιφερειακή ανάπτυξη και ασφάλεια
Δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι η Ρωσία θα σταματήσει να μπλοκάρει τα ουκρανικά λιμάνια σύντομα μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία σιτηρών. Ακόμη και αν αποκατασταθεί η ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα, ο κίνδυνος επαναλαμβανόμενων κρίσεων θα διαφαίνεται για χρόνια, ίσως και δεκαετίες.
Η ανάγκη στρατηγικής διαφοροποίησης των ενεργειακών και επισιτιστικών διαδρόμων σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων ή ως εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση κατάρρευσης των συμφωνιών Ρωσίας-Ουκρανίας είναι αυτονόητη. Οι πλοιοκτήτες μπορούν να αναμένουν αυξημένα ασφάλιστρα για την είσοδο στη Μαύρη Θάλασσα και θα παραμείνουν απρόθυμοι να περάσουν τα πλοία και τα φορτία τους από μια πρόσφατη εμπόλεμη ζώνη χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας.
Αντί να μετατραπεί σε γεωπολιτικό σημείο ανάφλεξης, η ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων και στην παροχή άφθονων προμηθειών φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει άμεσα τις ρωσικές προμήθειες LNG που παραμένουν αποκλεισμένες από τις κυρώσεις της ΕΕ τουλάχιστον έως το 2027. Θα προσφέρει επίσης προς το ΝΑΤΟ νέες διαδρομές από το νότο για την προβολή ισχύος ενάντια σε σοβαρές ρωσικές και κινεζικές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης επιρροής σε κρίσιμες υποδομές στη Συρία, τη Λιβύη, τα Βαλκάνια και σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η υποστήριξη των ΗΠΑ για την ειρηνική ανάπτυξη περιφερειακών διασυνδεομένων αγορών μέσω θαλάσσιων λωρίδων επικοινωνίας που προέρχονται από την Αλεξανδρούπολη, τοποθετεί το λιμάνι ως τον επόμενο κόμβο στρατιωτικών, ενεργειακών, μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης εντός του τόξου των περιφερειακών κρίσεων κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.