ρουκέτα Hydra σε ουκρανικό Mi-24
Armed Conflicts

Σε κίνδυνο οι ρωσικές ορδές αρμάτων: Ουκρανικά ελικόπτερα Mi-24 οπλίζονται με χιλιάδες ρουκέτες Hydra των ΗΠΑ!-Πόσο φονικές είναι; (Βίντεο)

Τουλάχιστον κάποια ελικόπτερα τύπου Mi-24 (το ΝΑΤΟ τα αποκαλεί Hind, δηλαδή «Ελαφίνα») της Ουκρανίας είναι πλέον ικανά να εκτοξεύουν τις αμερικανικής παραγωγής μη κατευθυνόμενες ρουκέτες 70 χιλιοστών Hydra. Νωρίτερα μέσα στο έτος, η αμερικανική κυβέρνηση είχε δημόσια ανακοινώσει για πρώτη φορά πως ξεκίνησε να στέλνει χιλιάδες τέτοια πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει κατά πάσα πιθανότητα ένα από τα Mi-24V Hind που δώρισε στο παρελθόν η Τσεχία στην Ουκρανία. Το εν λόγω αεροσκάφος ήταν οπλισμένο με ρουκέτες Hydra. Οι ρουκέτες αυτές έχουν εθεαθεί να τοποθετούνταν σε μία άκατο ρουκετών 19 σωλήνων τύπου M261 η οποία είναι συνδεδεμένη με έναν πυλώνα στο αριστερό φτερό του ελικοπτέρου μέσω προσαρμογέα.

CONTINUE READING

Εκτός από τον προσαρμογέα του πυλώνα, δεν είναι ξεκάθαρο ποιες άλλες τροποποιήσεις απαιτήθηκαν για να ενσωματωθούν οι ρουκέτες Hydra στο Mi-24. Είναι επίσης άγνωστο εάν τροποποιήθηκαν και άλλες ουκρανικές πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα τα οπλισμένα μεταγωγικά ελικόπτερα Mi-8 και Mi-17 Hip, για να μεταφέρουν αυτές τις αμερικανικές ρουκέτες.

«Ύδρα»: Φονικές Ρουκέτες που Καταστρέφουν τα Πάντα

Όσον αφορά την Hydra, πρόκειται για ένα αρθρωτό πυρομαχικό που αποτελείται από μία τυπική ρουκέτα 70 χιλιοστών, στην οποία μπορούν να τοποθετηθούν διάφορες εκρηκτικές κεφαλές. Οι ρουκέτες που εθεάθησαν στο ουκρανικό βίντεο φαίνονται να είναι κανονικού μη κατευθυνόμενου τύπου με ισχυρά εκρηκτικές κεφαλές. 

Είναι διαθέσιμοι διάφοροι τύποι τέτοιων ρουκετών, όπως αντιαρματικοί τύποι και τύποι κατά προσωπικού, ωστόσο είναι άγνωστο ποιες εκδόσεις έχουν λάβει οι ουκρανικές δυνάμεις. Η επίσημη ανακοίνωση του Πενταγώνου είχε αναφέρει μόνο πως «πάνω από 7 χιλιάδες ρουκέτες αεροσκαφών τύπου Hydra-70» συμπεριλήφθηκαν στο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία στις 7 Ιουλίου.

Όσον αφορά την άκατο ρουκετών M261, έχουμε να κάνουμε με έναν ελαφρύ τύπο σχεδιασμένο κυρίως για χρήση σε οπλισμένα ελικόπτερα. Είναι επίσης συμβατό με τις ρουκέτες λέιζερ πλοήγησης APKWS II 70 χιλιοστών, πυρομαχικά που έχει λάβει επίσης η Ουκρανία.

Hydra-70

Χρησιμοποιούνται Ενεργά στο Πεδίο της Μάχης

CONTINUE READING

Όσο η σύρραξη στην χώρα συνεχίζεται, βλέπουμε όλο και περισσότερα ουκρανικά Mi-24, αλλά και οπλισμένα μεταγωγικά ελικόπτερα Mi-8 και Mi-17 να εκτοξεύουν ομοβροντίες μη κατευθυνόμενων ρουκετών με άμεσες βολές έναντι ρωσικών θέσεων. Ουκρανικά επιθετικά Su-25 Frogfoot έχουν ακολουθήσει και αυτά παρόμοιες τακτικές, συμπεριλαμβανομένων και αποστολών με τις αμερικανικές μη κατευθυνόμενες ρουκέτες Zuni.

Έχουν παρατηρηθεί και ρωσικά ελικόπτερα να πραγματοποιούν τέτοιες επιχειρήσεις. Μπορεί αυτά τα μη κατευθυνόμενα όπλα να μην παραδίδουν πλήγματα υψηλής ακριβείας, ωστόσο μειώνουν τους κινδύνους να καταρριφθεί ένα ελικόπτερο από εχθρικά συστήματα αεράμυνας (λόγω μεγαλύτερης εμβέλειας εκτόξευσης).

GALLERY

Mi-24 (Hind)
Mi-24 (Hind)
Mi-24 (Hind)
Mi-24 (Hind)
Mi-24 (Hind)
Mi-24 (Hind)
Mi-24 (Hind)
Hydra-70
Hydra-70
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR