Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ο σκοπός της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Κύπρο-Ετοιμάζεται "λύση πακέτο" για Αιγαίο και Κυπριακό;

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στις  κινήσεις που θέλουν την ΕΕ και την φιλότουρκη Μέρκελ, το πιθανότερο, να εμπλέκεται στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού,  που σε συνδυασμό με την ανυποχώρητη στάση του Ερντογάν, ο οποίος αρνείται  να διαπραγματευθεί άλλη λύση εκτός των δύο κρατών στο νησί, θέτοντας μάλιστα ως προαπαιτούμενο να έχει αναγνωριστεί  νωρίτερα η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, δείχνουν  ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις για τον  Κυπριακό Ελληνισμό, υπαγορεύοντάς του υπαναχωρήσεις. 

Διασύνδεση Ελλητουρκικών-Κυπριακού

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ξεκινάει από την Λευκωσία, κάτι το οποίο ο ανατολίτης, "έμπορας", Ερντογάν γνωρίζει καλά και γι' αυτό εκτιμούμε, ότι θα επιχειρήσει δελεάζοντας τους Ευρωπαίους εταίρους στη βάση της συνήθους πρακτικής του win-win για την εκμεταλευσιμότητα του φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο, είτε να αποσυνδέσει την επίλυση του Κυπριακού από αυτήν, είτε να αξιώσει  σημαντικές υποχωρήσεις  εκ των προτέρων από πλευράς της Κυπριακής κυβέρνησης, προκειμένου να επιλυθεί το Κυπριακό. 

Παράλληλα Ελλάδα και Τουρκία μετά την Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία, εγκαινίασαν μια νέα περίοδο επανέναρξης του διαλόγου και προσέγγισης μεταξύ τους, συνοδευόμενη με αποφυγή στρατιωτικών εντάσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο το casus Belli κατά της χώρας μας εξακολουθεί να ισχύει από τουρκικής πλευράς, όπως και οι υπόλοιπες τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, ενώ είναι σαφής η θέση της Αθήνας ότι σκοπεύει να οδηγήσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το θέμα οριοθέτησης  της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία, το μόνο θέμα διαφωνίας μεταξύ των δύο (2) χωρών που παραδεχόμαστε ότι υφίσταται.

Το θέμα οριοθέτησης της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ με την Τουρκία ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού "ακουμπάει" και την Κύπρο, αφού σύμφωνα με τον χάρτη της Σεβίλλης που προέκυψε από την εφαρμογή του Δικαίου της θάλασσας για την ΝΑ Μεσόγειο, οι ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου συνορεύουν μεταξύ τους. 

Τέλος αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί  η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Τετάρτη αλλά ακυρώθηκε λόγω των  καταστροφικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στην χώρα μας.

Ο σκοπός της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Κύπρο

"Το γεγονός ότι η συνάντηση δεν αναβλήθηκε  υποδηλώνει ότι υπάρχουν επείγοντα θέματα που πρέπει να συζητηθούν και δεν μπορούν να περιμένουν. Δεν είναι μια επίσκεψη ευγένειας με αφορμή την εκλογική νίκη του Μητσοτάκη, όπως έχουν δηλώσει ορισμένοι", αναφέρει σε σχετικό με το θέμα άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, το οποίο επισημάινει μεταξύ άλλων τα παρακάτω κυριότερα σημεία κατά την εκτίμησή μας:

"Δημοσιεύματα του Τύπου που επικαλούνται πηγές της Αθήνας αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έρχεται να κατανοήσει πλήρως τον πραγματικό στόχο του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό.

Εν ολίγοις, θα ήθελε να μάθει τι επιδιώκει ουσιαστικά να πετύχει ο Χριστοδουλίδης καθώς αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στον διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Εάν ο Χριστοδουλίδης είναι ειλικρινής σχετικά με τη δηλωμένη δέσμευσή του για λύση, το Κυπριακό θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε αυτόν τον διάλογο και να δοθεί ώθηση, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα σημειώσουν πρόοδο.

Μέχρι στιγμής, ο χειρισμός του Κυπριακού συνίσταται σε λόγια και πρωτοβουλίες χωρίς πρακτική αξία, όλα με στόχο να δείξουν ότι η αποτυχία να βγει το αδιέξοδο οφείλεται αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.

Και μετά τι;

Το παιχνίδι της δημοσιότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον.

Ο Μητσοτάκης, εύλογα, θα θέλει να μάθει εάν ο Χριστοδουλίδης είναι διατεθειμένος να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διευθέτηση, γιατί αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο πώς θα εξελιχθεί ο διάλογος με την Τουρκία. Μια διευθέτηση θα μπορούσε να ανοίξει περισσότερους δρόμους συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η συνάντηση της Δευτέρας θα μπορούσε να υποχρεώσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, του οποίου η πολιτική καριέρα μέχρι στιγμής βασίζεται αποκλειστικά στις άρτιες επικοινωνιακές του ικανότητες, να εξοικειωθεί με την άλλη, πιο σημαντική πλευρά της πολιτικής στην οποία πρέπει να γίνουν δύσκολες επιλογές και να ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένα ζητήματα.

 Μπορεί να έχει έρθει η ώρα να περάσουμε από τη συζήτηση στη δράση, ή τουλάχιστον στη λήψη αποφάσεων."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο σκοπός της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Κύπρο δεν είναι εθιμοτυπικός αλλά ουσιαστικός, θέλοντας να διακριβώσει τις επιδιώξεις -κόκκινες γραμμές του  Προέδρου  της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κυπριακό και την χάραξη εννιαίας γραμμής στο φλέγον αυτό θέμα.

Παράλληλα θέλει να διαπιστωθεί μέχρι ποιό βαθμό θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση της πορείας των Ελληνοτουρκικών σχέσεων  και του Κυπριακού ζητήματος.

Τα θέματα  είναι πάρα πολύ λεπτά και χρειάζονται πολύ επιδέξιοι χειρισμοί και αποφάσεις, αφού κατά την εκτίμησή μας δεν θα πρέπει να συνδυαστεί στενά η πορεία του Κυπριακού με τα Ελληνοτουρκικά, πέραν του ζητήματος  της οριοθέτησης της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ ανατολικότερα της Ρόδου στην περιοχη του συμπλέγματος Καστελορίζου με την Τουρκική , της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της εκμεταλλευσιμότητας των υδρογονανθράκων από τα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Θα ήταν λάθος  κατά την γνώμη μας ,να "πάει πακέτο" η πορεία επίλυσης  του Κυπριακού  και η όποια "εμφανιζόμενη" ως τουρκική υποχωρητικότητα στην Μεγαλόνησο, με τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο και τον ελληνοτουρκικό διάλογο, οδηγώντας έτσι σε υπαναχώρηση των πάγιων  θέσεών μας στο  Αρχιπέλαγος.

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR