S-500
Armed Conflicts
Updated at:

Ο πόλεμος στην Ουκρανία καθυστερεί την παραγωγή του νέου αντιαεροπορικού συστήματος S-500 του Πούτιν-O ρόλος του στην Ρωσική αεράμυνα

H Ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, σε μια προσπάθεια διάσπασης των καλά οργανωμένων Ρωσικών γραμμών αμύνης και απελευθέρωση των καταληφθέντων εδαφών της χώρας από τους εισβολείς του Πούτιν.

Στην προσπάθειά τους αυτή οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, πλήτουν Ρωσικούς  στόχους με drones και πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς όχι μόνο στην πρώτη γραμμή του μετώπου αλλά και σε σημαντικό βάθος-απόσταση από αυτήν.

Σημαντικότατο ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των Ουκρανικών χτυπημάτων, παίζει η πανίσχυρη Ρωσική αεράμυνα με κορωνίδα τους S-400.

CONTINUE READING

Ωστόσο το Κρεμλίνο επαινεί τελευταία ολοένα και  συχνότερα,  το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-500 ως το αποκορύφωμα του είδους του, ενώ υπερηφανεύεται για την ικανότητά του να αναχαιτίζει  μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς όπως τα F-22 Raptor και F-35 Lightning II, όπως αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ σε σχετικό άρθρο του επισημαίνοντας:

Ρωσικοί έπαινοι για το αντιαεροπορικό σύστημα S-500

Γνωστό και ως 55R6M "Triumfator-M", το υπερηχητικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-500 Prometey της Ρωσίας έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει  εχθρικά μαχητικά  αεροσκάφη και αεροσκάφη  έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου

Το S-500 θεωρείται το πιο ικανό σύστημα αεράμυνας της Μόσχας.

Την τελευταία δεκαετία, η Ρωσία επεκτείνει την ικανότητα αεράμυνας της, με την ανάπτυξη των S-500 να ξεκινά το 2010, λίγο μετά την αρχική ανάπτυξη της σειράς S-400.

Παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για υπεροχή των S-500 έναντι των ξένων ομολόγων, η παραγωγή του συστήματος μαστίζεται από καθυστερήσεις και άλλες επιπλοκές.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί για παραγωγή το 2011, το χρονοδιάγραμμα παραγωγής των S-500 έχει επανειλημμένα αναβληθεί, με τη σειριακή παραγωγή να προγραμματίζεται τώρα για το 2025.

Ξεκίνησε η παραγωγή ή όχι;

Τα δεδομένα που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία συχνά παρουσιάζουν ένα περίπλοκο πλέγμα αντιφάσεων, καθιστώντας την επαλήθευσή τους μια πρόκληση.

Δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν υποθέσει ότι το S-500 δεν έχει ακόμη μπεί σε σειριακή παραγωγή.

Ωστόσο, αντικρούοντας αυτούς τους ισχυρισμούς, η Ρωσία διακήρυξε τον Απρίλιο του 2022,  ότι είχε ξεκινήσει σειριακή παραγωγή του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-500 Prometheus, αναγνωρισμένο επίσης ως 55Р6Μ Triumfator-M.

Αυτή η ανακοίνωση μεταδόθηκε από το ρωσικό κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Επιπλέον, ο Yan Novikov, Διευθύνων Σύμβουλος της Almaz-Antey, του κατασκευαστή των S-500, το επιβεβαίωσε στην πρόσφατη συζήτησή του με το περιοδικό National Defense.

Ο Νόβικοφ διαβεβαίωσε ότι τα συστήματα S-500 που παραγγέλθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θα παραδοθούν σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

«Προς το παρόν, η σειριακή παραγωγή του συστήματος S-500 βρίσκεται σε εξέλιξη, αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην εγχώρια επιστήμη και τεχνολογία. Η μαχητική του ικανότητα ξεπερνά σημαντικά εκείνη των προηγούμενων συστημάτων αεράμυνας . Το S-500 είναι έτοιμο να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος του ρωσικού συστήματος αεράμυνας. Θα σταλεί στα στρατεύματα εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζεται από την κρατική εντολή», δήλωσε ο Novikov, σε απόσπασμα που μετέδωσε το TASS.

Ωστόσο, δεδομένων των απαιτήσεων πόρων, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι πιθανότητες να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα  για το 2025, του S-500, φαίνονται ελάχιστες.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά του S-500

Το 2019, η Μόσχα έκανε μια σημαντική ανακοίνωση. Δήλωσε την επιτυχή εκτέλεση της «μεγαλύτερης δοκιμής πυραύλων εδάφους-αέρος» στον κόσμο, χρησιμοποιώντας το S-500 για να χτυπήσει έναν στόχο σε απόσταση περίπου 300 μιλίων.

Αυτό το υπερσύγχρονο αμυντικό σύστημα φέρεται να είναι κατασκευασμένο με τέσσερις πυραύλους εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς 40N6M ή δύο αναχαιτιστές 77N6, τοποθετημένους σε σωλήνες τοποθετημένους σε όχημα εκτόξευσης.

Όπως περιγράφεται από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, το σύστημα S-500 είναι εξοπλισμένο με τέσσερα οχήματα ραντάρ ανά συστοιχία, συμπεριλαμβανομένου του ραντάρ απόκτησης ζώνης S 91N6EM, ραντάρ απόκτησης ζώνης C 96L6-TsP, 76T6 πολλαπλών λειτουργιών ραντάρ εμπλοκής και ραντάρ εμπλοκής αντιβαλλιστικών πυραύλων 77T6.

Αυτό το τρομερό δίκτυο ραντάρ δίνει στο S-500 τη δυνατότητα να ανιχνεύει βαλλιστικούς πυραύλους  και εναέριους στόχους σε αποστάσεις έως και 2.000 km και 800 km, αντίστοιχα.

Παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για τις δυνατότητες των S-500, η επαλήθευση αυτών των προδιαγραφών αποτελεί σημαντική πρόκληση.

Επιπλέον, η Μόσχα υποστηρίζει ότι αυτό το σύστημα αεράμυνας μπορεί να εξουδετερώσει μαχητικά πέμπτης γενιάς και να αναχαιτίσει υπερηχητικά όπλα, ένας ισχυρισμός που παραμένει ανεπιβεβαίωτος.

Είναι ενδιαφέρον ότι το Κρεμλίνο επαίνεσε συγκεκριμένα τους S-500 ως το μόνο σύστημα ικανό να αναχαιτίσει τους «υπερηχητικούς» πυραύλους Kinzhal της χώρας.

Ο Kinzhal, ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύεται από τον αέρα, μπορεί να εξοπλιστεί είτε με πυρηνικές είτε με συμβατικές κεφαλές.

Παρά τους συχνούς ισχυρισμούς της Ρωσίας για το αήττητο του Kinzhal, το Κίεβο ανέφερε ότι κατέρριψε έναν από αυτούς τους πυραύλους με το σύστημα Patriot στις αρχές Μαΐου.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του Κιέβου δικαιολογούν επίσης πιο προσεκτικό έλεγχο. 

Κοιτάζοντας το μέλλον, εάν ο S-500 φτάσει στη φάση της σειριακής παραγωγής του, δεν θα αντικαταστήσει πλήρως τον προκάτοχό του S-400.

Συμπέρασμα

Aπό τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το Κρεμλίνο οραματίζεται  το νέο σύστημα S-500,  να αναλάβει εξέχοντα ρόλο στην εθνική αεράμυνα της Ρωσίας τα επόμενα χρόνια.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR