άρμα μάχης σε ποταμό
Armed Conflicts
Updated at:

Ο ποταμός Oskil μετατρέπεται στον δεύτερο «υγρό τάφο» των Ουκρανών! Αιματηρές μάχες για το Χάρκοβο-Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Τορσκόι

Σύμφωνα με σημερινή δημοσίευση της πολύ ενεργής ρωσικής αμυντικής σελίδα SvPressa η νέα κατεύθυνση της ουκρανικής αντεπίθεσης είναι το Ντονμπάς. Το άρθρο της αναφέρει πως υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που υποδεικνύουν κάτι τέτοιο. 

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως αυτή η άποψη επιβεβαιώνεται τόσο από το αμερικανικό Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (ISW) όσο και από το πολωνικό κέντρο Μελέτης της Ανατολικής Ευρώπης (OSW). 

CONTINUE READING

Από ότι φαίνεται μετά από τις αποτυχίες στην περιοχή της Ζαπορίζια, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αναγκάστηκαν να αποσύρουν κάποιες δυνάμεις τους, κυρίως τεθωρακισμένες, από αυτήν την κατεύθυνση. Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε πως οι μάχες σε αυτό το μέτωπο συνεχίζουν κανονικά μέχρι και σήμερα, απλά παρατηρήθηκε μία μείωση στην ένταση των επιχειρήσεων. Δεν πρόκειται πλέον για την αντεπίθεση μεγάλης κλίμακας που είδαμε στις αρχές του Ιουνίου από το Κίεβο.

Οι Ρωσικές Δυνάμεις Προοδεύουν στον Ποταμό Oskil

Όπως είχαμε προαναφέρει τις προηγούμενες ημέρες, τα ρωσικά στρατεύματα σπρώχνουν σταδιακά τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προς την δυτική ακτή του Oskil.

Στους περισσότερους τομείς της γραμμής επαφής στο Ντονμπάς, οι εν εξελίξει ρωσικές επιθέσεις αναγκάζουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να οπισθοχωρούν σταδιακά, αναφέρει το πολωνικό κέντρο Μελέτης της Ανατολικής Ευρώπης (OSW). Επιπλέον, η ταχύτητα της ρωσικής προέλασης ποικίλει μεταξύ εκατοντάδων μέτρων ανά μέρα μέχρι και αρκετών χιλιομέτρων.

Οι πιο σοβαρές εχθροπραξίες λέγεται πως λαμβάνουν χώρα στο βορειοανατολικό τμήμα της περιοχής του Χαρκόβου, όπου ρωσικά στρατεύματα διασχίζουν τον ποταμό Oskil, μεταξύ της Ντβουρέτσναγια και της Γριανίκοβκα. Οι ρωσικές έφοδοι στον ποταμό θα επιτρέψουν στον στρατό της Μόσχας να περικυκλώσει ολοκληρωτικά την περιοχή του Κουπιάνσκ από την βόρεια κατεύθυνση. 

Στο νότια αυτού του τομέα, η ρωσική επίθεση έχει ως αφετηρία την κατεύθυνση των οικισμών Στελμάχοβκα και Νοβοσελόβσκι, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στα σύνορα του Λουγκάνσκ με την περιοχή του Χαρκόβου. 

Ως εκ τούτου, το Κουπιάνσκ διαδραματίζει σημαντικό τακτικό ρόλο στις επιχειρήσεις. Να σημειώσουμε πως ο ποταμός Oskil περνάει μέσα από την εν λόγω πόλη, παρέχοντας ουσιαστικά έλεγχο σε όλο το νότιο τμήμα της περιοχής του Χαρκόβου (σε συγκεκριμένες περιοχές, ο ποταμός έχει πλάτος μεγαλύτερο του 1,5 χιλιομέτρου).

CONTINUE READING

Για να καταλάβετε, ο ποταμός ρέει παράλληλα στα σύνορα μεταξύ των περιοχών Λουγκάνσκ και Χαρκόβου. Περνάει και από την επιχειρησιακή γραμμή Σβάτοβο-Κρεμέναγια, από την πλευρά που βρίσκονται ουκρανικοί σχηματισμοί (και πιέζονται προς τα πίσω). Συγκεκριμένα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εκδιωχθεί από μία δασώδης περιοχή νοτιοδυτικά της Κρεμέναγια.

Επιπλέον, στις 25 Ιουλίου ο ρωσικός στρατός κατάφερε να καταλάβει το Τορσκόι μετά από μάχες διαρκείας. Σύμφωνα με το πολωνικό κέντρο Μελέτης της Ανατολικής Ευρώπης (OSW) έχουμε να κάνουμε με έναν από τους σημαντικότερους οικισμούς της περιοχής. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR