Greek-Turkish Relations
Updated at:

Αποκλειστικό: Ευθεία αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας βόρεια της Καρπάθου - Οι Τούρκοι έκαναν άσκηση Έρευνας και Διάσωσης

Η Τουρκία πλέον έχοντας δείξει το «καλό» της πρόσωπο στην Δύση επανέρχεται στις προκλήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας. Ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής διενήργησε παράνομα άσκηση έρευνας και διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος βόρεια βορειοδυτικά της Καρπάθου σε περιοχές που η Τουρκία δέσμευσε με το έτσι θέλω αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και «κόβωντας» στα δύο το Αιγαίο, από σήμερα μέχρι τις 22 Αυγούστου.

Παράλληλα η Τουρκία συνεχίζει την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας αναφέροντας στην ΝΟΤΑΜ A5107/23 πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της θα πετούν μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου από τις 21 Ιουλίου έως της 21 Αυγούστου χωρίς να καταθέτουν σχέδιο πτήσης και χωρίς να σέβονται το εύρος του Ελληνικού Εναέριου χώρου.

Εν ω μεταξύ ο Ερντογάν στο αεροπλάνο ενώ πήγαινε προς την Κύπρο για την φιέστα των 49 ετών από την εισβολή αναφέρθηκε στην αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου λέγοντας μάλιστα πως συζήτησε το θέμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βίλνιους, ρίχνοντας με αυτό τον τρόπο το προσωπείο με τα χαμόγελα που φόρεσε στο Βίλνιους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το έχουμε συζητήσει πολύ ξεκάθαρα με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Αυτό είναι λοιπόν το θέμα του εξοπλισμού των νησιών. Στην πραγματικότητα, ο Υπουργός Εξωτερικών μου έχει συζητήσει, μιλά και θα μιλήσει για αυτά τα πράγματα με τον συνομιλητή του επί του θέματος».

Άμεση ήταν η απάντηση διπλωματικών πηγών στην Αθήνα: «Ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης. Το επανέλαβε άλλωστε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή.».

Ο «Σουλτάνος» εν τω μεταξύ φρόντισε να «πλήξει» και το θρησκευτικό συναίσθημα στην Ελλάδα. Οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για να τελεστεί η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου στις 15 Αυγούστου, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Γνωρίζεται διά τοῦ παρόντος εἰς τούς ἐνδιαφερομένους εὐσεβεῖς Χριστιανούς ὅτι ἐφέτος δέν θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν ἱστορικήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ, καθ᾽ ὅτι δέν ἐδόθη ἡ ἀπαιτουμένη ἄδεια παρά τῶν ἁρμοδίων κυβερνητικῶν ἀρχῶν».

Άμεση και πάλι η απάντηση από διπλωματικές πηγές στην Αθήνα που τόνισαν πως η Μονή, υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους: «Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά που  είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους.».

«Και οι δύο αυτές εξελίξεις είναι εξαιρετικά αρνητικές στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία που επιβάλλει καλή πίστη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Γι αυτό η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα προς την Τουρκία, τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τον παραγωγικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Ο Δημήτρης Μάντζος τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ σχολίασε σχετικά:«Η επαναφορά από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και ο ισχυρισμός του ότι το έθεσε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τη σπουδή της ελληνικής Κυβέρνησης να δει ξανά μια «συγκρατημένη νέα αρχή», μετά το Βίλνιους. Εξάλλου δεν είναι η μόνη πρόκληση».

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR