Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Αζέρων ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τ. Μπάιντεν προσέφερε στον Ερντογάν υποστήριξη από το ΔΝΤ για να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με κρυφό οικονομικό πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζεται στην χώρα πιέζοντας τον τουρκικό λαό στην άβυσσο.
Επίσης και ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Σέυμουρ Χέρσς ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόσφερε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από το ΔΝΤ, για να επικυρώσει την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο μπλοκ του ΝΑΤΟ.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Substack, ο Χερς έγραψε ότι είχε ενημερωθεί από μια ανώνυμη πηγή ότι «ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθεί για την Τουρκία ένα πιστωτικό όριο 11-13 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ήταν τόσο απαραίτητο» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με κρυφό οικονομικό πρόγραμμα που ήδη υλοποιεί ο Τούρκοι υπουργός Οικονομίας.
Αυτό θα ήταν ως αντάλλαγμα, για την άρση της αντίρρησης της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στη Λιθουανία.
Ο Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας στα τέλη Μαΐου, αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ένα τιτάνιο έργο να αντικαταστήσει ή να επισκευάσει εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν στους σεισμούς του Φεβρουαρίου, στους οποίους τουλάχιστον 50.000 Τούρκοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους.
Η Τουρκία τηρούσε στάση κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κυρίως λόγω του ότι η Σουηδία φιλοξενεί στο έδαφος της, μαχητές από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το οποίο συμμετείχε σε ένοπλη σύγκρουση με το τουρκικό κράτος τη δεκαετία του 1980.
Το PKK έχει χαρακτηριστεί κακώς βέβαια τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τη Σουηδία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Γιατί η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την προσπάθεια της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Έκθεση που αφορά οικονομική ανάλυση του Ιουνίου για τα ταμειακά διαθέσιμα της Άγκυρας από το ανεξάρτητο think tank Council on Foreign Relations, αποκάλυψε μια τρομερή οικονομική προοπτική στον Ερντογάν, από τα πρώτα στάδια της νέας του θητείας ως ηγέτης.
Το Ινστιτούτο ανακοίνωσε μέσω της έκθεσης ότι η Τουρκία βρίσκεται στον γκρεμό μιας «επικείμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης», και θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια επιλογή «ανάμεσα στο να πουλήσει τον χρυσό της, είτε με αθέτηση πληρωμών που θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να καταπιεί το πικρό χάπι μιας πλήρους αντιστροφής της πολιτικής και πιθανώς ενός προγράμματος του ΔΝΤ».
Ο Ερντογάν ουσιαστικά έβαλε την Τουρκία στο ΔΝΤ από την πίσω πόρτα και απλά δεν το έχει ανακοινώσει στον τουρκικό λαό,ενώ μας το παίζει ξαφνικά φίλος σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.