Freedom
Navy
Updated at:

«Ανήσυχοι» οι Τούρκοι με την πιθανή απόκτηση κορβετών Freedom από τις ΗΠΑ-«Το ελληνικό ΠΝ είναι διχασμένο για τα μεταχειρισμένα LCS» λέει τουρκικό ΜΜΕ! (Εικόνες)

Όπως ήδη πολύ καλά γνωρίζουμε, τα τελευταία χρόνια το ελληνικό πολεμικό ναυτικό έχει ξεκινήσει μία αποφασιστική πορεία εκσυγχρονισμού, η οποία βασίζεται κυρίως στην απόκτηση νέων τύπων υπερσύγχρονων πολεμικών πλοίων. Τώρα, το γενικό επιτελείου του ελληνικού ΠΝ σκέφτεται ποιες θα είναι οι επόμενες κορβέτες μας.

Σύμφωνα με δημοσίευση της Κυριακής 16 Ιουλίου λοιπόν, η τουρκική αμυντική σελίδα SavunmaSanayiST αναφέρει πως «η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τα πλοία παράκτιας μάχης LCS των ΗΠΑ», κάτι ήδη γνωστό.

CONTINUE READING

Πράγματι, γνωρίζουμε πως η ελληνική διοίκηση σκέφτεται σοβαρά την απόκτηση αμερικανικών κορβετών, ωστόσο υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός από την πλευρά της Γαλλίας (και της Ιταλίας με άλλον τύπο πλοίου), η οποία μας προσφέρει Gowind. Αναφέραμε πρόσφατα κιόλας πως ο Μακρόν συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη με σκοπό να πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιλέξει τις γαλλικές κορβέτες κλάσης Gowind και όχι τις αμερικανικές κλάσης Freedom.

Ανησυχούν οι Τούρκοι...

«Η Ελλάδα σκοπεύει να αποκτήσει 4 σκάφη της κλάσης Freedom από τις Ηνωμένες Πολιτείες για 150 εκατομμύρια ευρώ το καθένα. Τα σκάφη θα αγοραστούν μεταχειρισμένα» αναφέρει το τουρκικό μέσο.

Προσθέτουν πως η απόκτηση θα γίνει μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Υπηρεσίας (EDA), ενώ θα κοστίσει συνολικά 600 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό λέγεται πως περιλαμβάνει το κόστος απόκτησης των σκαφών, όπως και τις υλικοτεχνικές και μηχανικές διαδικασίες που απαιτούνται για να επανέλθουν σε επιχειρησιακή κατάσταση τα πλοία. Δηλαδή, από τα 600 εκατομμύρια ευρώ αποκλείονται κόστη για αύξηση ή εκσυγχρονισμό των μαχητικών δυνατοτήτων των πλοίων, που ίσως επιλέξει το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Ας δώσουμε όμως προσοχή στην συνέχεια του τουρκικού άρθρου, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η πιθανότητα προμήθειας σκαφών LCS έχει διχάσει το διοικητικό κλιμάκιο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στα δύο. Αν και κάποιοι Έλληνες ναύαρχοι υποστηρίζουν την απόκτηση, άλλοι αντιδρούν στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων για το ελληνικό υπουργείο άμυνας, το οποίο έχει προϋπολογισμό για όλα».

Τέλος, σύμφωνα με τους Τούρκος θα λάβει χώρα προγραμματισμένη συνάντηση της ναυτικής διοίκησης της χώρας μας στο σύντομο μέλλον, επίκεντρο της οποίας θα αποτελέσει η απόκτηση της κλάσης Freedom του αμερικανικού προγράμματος LCS. 

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως άγνωστες είναι οι πηγές της τουρκικής δημοσίευσης, με τις πληροφορίες που μεταδίδει να μην μπορούν να επιβεβαιωθούν με κανέναν τρόπο.

Ποια Είναι τα Πλοία Παράκτιας Μάχης των Αμερικανών;

CONTINUE READING

Ουσιαστικά, το LCS (Littoral Combat Ship, «Πλοία Παράκτιας Μάχης») αποτελεί ένα πρόγραμμα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο κατέληξε σε δύο διαφορετικές κλάσεις σχετικά μικρών πλοίων επιφανείας, σχεδιασμένων για επιχειρήσεις κοντά στις ακτές του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Στην Ευρώπη παρόμοιοι σχεδιασμοί θα χαρακτηρίζονταν κορβέτες. Η μία από τις δύο κλάσεις του προγράμματος αποκαλείται Freedom (Ελευθερία), ενώ η άλλη ονομάζεται Independence (Ανεξαρτησία).

Όσον αφορά την κλάση Freedom, έχουμε να κάνουμε με ελαφριά και ευέλικτα πλοία πολλαπλού σκοπού, κατασκευασμένα από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Τα σκάφη μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε διαφορετικές αποστολές εξαιτίας της ταχύτατης και αρθρωτής δομής τους, για αυτό και επιδεικνύουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν διάφορες απειλές στην θάλασσα.

GALLERY

Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Freedom
Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR