Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι ένα από τα θέματα που θα επηρεαστούν άμεσα από τη επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας είναι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες αναμένεται να γνωρίσουν στο άμεσο μέλλον μια περίοδο, ανάλογη με αυτή του "μήνα του μέλιτος" μετά τον γάμο.
Κλίμα ύφεσης-διαλόγου στα Ελληνοτουρκικά-Οι επιδιώξεις της Αθήνας
Κοινώς αναμένουμε την δημιουργία ενός ήπιου κλίματος φιλίας και διαλόγου στις σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς παραβιάσεις του ΕΕΧ και προκλήσεις στο Αιγαίο από την Τουρκία το προσεχές χρονικό διάστημα.
Ο Ελληνοτουρκικός διάλογος θα ξεκινήσει με θέματα δευτερευούσης σημασίας και χαμηλής έντασης, με επιδίωξη της Ελληνικής πλευράς, σταδιακά να φθάσουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και συνυποσχετικό των δύο χωρών για προσφυγή στη Χάγη, στην επίλυση της μοναδικής διαφοράς που η χώρα μας δέχεται ότι υφίσταται με την Τουρκία, στην οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Ωστόσο είναι γνωστό ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται ως μόνη Ελληνοτουρκική διαφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ- υφαλοκρηπίδας, αλλά θέλει να "βάλει στο τραπέζι" όλες τις παράνομες διεκδικήσεις σε βάρος μας, ενώ ο Ερντογάν παίζει και το χαρτί της βούλησής του για ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.
Η θεμελιώδης διάσταση απόψεων Αθήνας-Άγκυρας στο θέμα των Ελληνοτουρκικών σε συνδυασμό με το ισχύον τουρκικό casus Belli σε σχέση με την Ελλάδα, μας κάνει επιφυλακτικούς για τη συνέχεια, ενώ σαφέστατη ένδειξη για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σε βάθος χρόνου κατά την εκτίμησή μας, αποτελεί η συνεχής ένταξη νέων οπλικών συστημάτων, μέσων και πυρομαχικών στο οπλοστάσιο των ΤΕΔ, από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Το νέο αντιαεροπορικό σύστημα GÖKDEMİR
Για του λόγου το αληθές, τουρκικό ΜΜΕ σε άρθρο του, αναφέρεται στην πραγματοποίηση με επιτυχία της πρώτης δοκιμής του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας GÖKDEMİR που εκτόξευσε τον πύραυλο GÖKDOĞAN, επισημαίνοντας ότι αυτός θα εκτεθεί για πρώτη φορά στην έκθεση IDEF'23, αναφέροντας στη συνέχεια τα εξής:
"Η ASELSAN, η οποία αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες δημιουργίας πολυεπίπεδης αεράμυνας της Τουρκίας με εγχώριους και εθνικούς πόρους υπό τον συντονισμό της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών, θα παρουσιάσει παραδείγματα των δυνατοτήτων που ανέπτυξε πρόσφατα σε αυτό το πλαίσιο στην IDEF 2023.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα εκτεθεί επίσης το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας GÖKDEMİR.
Οι αναπτυξιακές δραστηριότητες του συστήματος, είχαν ως στόχο τη χρήση των εν πυραύλων GÖKDOĞAN αέρος-αέρος που αναπτύσσονται σε εθνικό επίπεδο, για την αεράμυνα της χώρας χρησιμοποιώντας τους ως πύραυλους εδάφους-αέρος.
Στο σύστημα, δόθηκε μια αποτελεσματική λύση για σημειακή αεράμυνα έναντι των τρεχουσών απειλών με τη χρήση του πυραύλου GÖKDOĞAN που αναπτύχθηκε από την TÜBİTAK SAGE και εκσυγχρονίστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες αεράμυνας.
Θα εκτελεί αποστολές εναέριας και αντιπυραυλικής άμυνας έναντι απειλών όπως πολεμικά αεροσκάφη, οπλισμένα/άοπλα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, πυραύλους κρουζ, πυραύλους αέρος-εδάφους και ελικόπτερα.
Το σύστημα εκτόξευσης πυραύλων GÖKDEMİR, το (HİSAR A+) και το (HİSAR O+) θα αναχαιτίζουν εχθρικούς στόχους.
Το GÖKDEMİR διαθέτει χαρακτηριστικά όπως δυνατότητα καταστροφής απειλών 360 μοιρών με την περιστρεφόμενη δομή του πυργίσκου, πολλαπλή εμπλοκή και διαδοχική βολή, καθοδήγηση ενδιάμεσου σταδίου με σύνδεση δεδομένων, πλατφόρμα φόρτωσης πυραύλων και σύστημα γερανού, κάνιστρο πολλαπλών χρήσεων και ενσύρματη/ασύρματη επικοινωνία.
Το σύστημα διαθέτει τοπικούς πυραύλους GÖKDOĞAN.
Κάθε όχημα εκτόξευσης πυραύλων GÖKDEMİR έχει την δυνατότητα να εκτοξεύει μεταξύ 8 και 12 πυραύλων τύπου GÖKDOĞAN.
Από την άλλη, ο πύραυλος GÖKDOĞAN, ο οποίος τυπικά επιδεικνύει βεληνεκές 70 χιλιομέτρων σύμφωνα με τους Τούρκους, αναμένεται να φτάνει τα 30 με 35 χιλιόμετρα όταν εκτοξεύεται από το επίγειο σύστημα GÖKDEMİR.
Η Τουρκική αεράμυνα
Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι στα μέσα Μαϊου πραγματοποίησαν την τελευταία δοκιμαστική βολή του αντιαεροπορικού πυραύλου "SIPER", μεγάλου βεληνεκούς με επιτυχία, πριν την ένταξη του στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Τουρκική αεράμυνα αποτελείται από τα αντιαεροπορικά (Α/Α) συστήματα, HISAR A+, HISAR O+ και SIPER, ενώ από ότι φαίνεται θέλει να εντάξει στους κόλπους της και το GÖKDEMİR με τους πυραύλους GÖKDOĞAN που λόγω βεληνεκούς τους πληττουν στόχους έως 30-35 χλμ .
Στην παρούσα φάση η Τουρκία είναι εξοπλισμένη με τα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος της οικογένειας HISAR, το μεσαίου βεληνεκούς HISAR O+ το οποίο μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως 25 χιλιομέτρων και υψόμετρο έως 20 χιλιομέτρων και το μικρού βεληνεκούς HISAR A+ ικανό να πλήξει στόχους έως και 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια).
Ο SIPER είναι μεγάλου βεληνεκούς, 150 χιλιόμετρα σύμφωνα με τους Τούρκους, αποτελώντας εναλλακτική λύση έναντι των S-400 και Patriot.
Υπολογίζεται ότι η Τουρκία χρειάζεται 8-10 συστοιχίες μεγάλου βεληνεκούς, όπως είναι οι S-400, Patriot ή οι εγχώριοι Siper, προκειμένου να καλύψει πλήρως την επικράτειά της, πράγμα που φυσικά δεν υφίσταται σήμερα.
Συμπέρασμα
Οι Τούρκοι ουσιαστικά με Α/Α σύστημα GÖKDEMİR και τη χρήση των πυραύλων αέρος-αέρος GÖKDOĞAN σε ρόλο πυραύλων εδάφους-αέρος, κοπιάρουν την φιλοσοφία ΗΠΑ-Νορβηγίας αναφορικά με το Α/Α NASAMS, το οποίο χρησιμοποεί πυραύλους αέρος-αέρος AIM-120.
Σε όποια των περιπτώσεων η δημιουργία μελλοντικά ενός ενιαίου αντιαεροπορικού συστήματος σε χαμηλό, μέσο και μεγάλο υψόμετρο με τους εγχώριους τουρκικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους HISAR A+, HISAR O+, GÖKDOĞAN, SIPER αντίστοιχα, είναι κάτι πολύ φιλόδοξο από τους Τούρκους αλλά και ταυτόχρονα κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει, αφού θα αυξήσει τις δυνατότητες της κακής τουρκικής αεράμυνας.