Μία σύντομη φωτογραφική διαφάνεια του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού φαίνεται πως δίνει προσοχή στο ανησυχητικό κενό που δημιουργείται μεταξύ της κινεζικής και αμερικανικής ικανότητας ναυπήγησης νέων σκαφών, αλλά και στην διαφορά του συνολικού στόλου πολεμικών πλοίων των δύο χωρών.
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την διεύθυνση της ναυτικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ δείχνουν ένα αυξητικό χάσμα στα μεγέθη του αμερικανικού και του κινεζικού στόλου, κύρια αιτία του οποίου είναι η κατά 200 φορές μεγαλύτερη ικανότητα των κινεζικών ναυπηγείων να κατασκευάζουν πλοία επιφανείας και υποβρύχια.
Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν σημαντικά υπάρχουσες ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού να αντιμετωπίσει τους κινεζικούς στόλους, χωρίς να υποστεί καταστροφικές απώλειες.
Τις εν λόγω διαφάνειες δημοσίευσε η αμερικανική σελίδα The War Zone (The Drive), με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό να επιβεβαιώνει την εγκυρότητά τους λίγο έπειτα.
Σημαντικά Προβλήματα για τους Αμερικανούς
Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των εγγράφων είναι η διαφορά στις ναυπηγικές ικανότητες των δύο χωρών, η οποία στην διαφάνεια εκφράζονται μέσω της ολικής χωρητικότητας (gross tonnage) των σκαφών που ναυπηγούν. Το γράφημα δείχνει πως τα ναυπηγεία της Κίνας επιδεικνύουν ικανότητα παραγωγής 23.500.000 τόνων, έναντι των 100.000 τόνων των αμερικανικών. Πρόκειται δηλαδή για 232 φορές μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής συγκριτικά με τις ΗΠΑ.
Είναι γνωστό πως οι αμερικανικές ναυπηγικές ικανότητες έχουν σημειώσει σταθερή κατηφορική πορεία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα πράγματα φαίνεται να επιδεινώθηκαν αρκετά απότομα. Σήμερα, τα ναυπηγεία βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα χαμηλό σημείο, συγκριτικά πάντα με τα αμερικανικά δεδομένα των προηγούμενων δεκαετιών.
Οι διαφάνειες περιέχουν επίσης μία σημείωση σχετικά με τον συνολικό αριθμό δυνάμεων μάχης του αμερικανικού και του κινεζικού πολεμικού ναυτικού. Οι δυνάμεις αυτές περιέχουν «μαχητικά πλοία, υποβρύχια, ναρκοθέτες και ναρκαλιευτικά, σημαντικά πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων και μεγάλα υποστηρικτικά πλοία μάχης» που διέθεταν, διαθέτουν και θα διαθέτουν ανά πενταετία τα δύο πολεμικά ναυτικά, από το 2020 μέχρι και το 2035.
Ποιος θα Διαθέτει Περισσότερο Πλοία Μέχρι το 2035;
Για το 2020, το κινεζικό ναυτικό διέθετε 355 πλοία μάχης, ενώ το αμερικανικό 296. Μέχρι το 2035 το κενό μεταξύ των αριθμών αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αφού η Κίνα αναμένεται να διαθέτει 475 μονάδες και οι ΗΠΑ από 305 έως 317.
Ήδη το κινεζικό πολεμικό ναυτικό είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο όσον αφορά τον συνολικό αριθμό σκαφών, αφού σταθερά αποκτά ένα μεγάλο εύρος σύγχρονων και ικανών σχεδιασμών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων και αεροπλανοφόρων. Τα παραπάνω νούμερα δείχνουν το αριθμητικό πλεονέκτημα των ναυτικών στόλων του Πεκίνου έναντι των στόλων της Ουάσιγκτον, ωστόσο αυτό που ανησυχεί τους Αμερικανούς είναι πως το χάσμα μεγαλώνει όλο και περισσότερο.